Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Πύλος, 14/6/2023: Δολοφόνοι ιμπεριαλιστές

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) η θάλασσα ανοιχτά της Πύλου μετατράπηκε σε υδάτινο νεκροταφείο προσφύγων. Φτωχοδιάβολοι που ξεκίνησαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία έγιναν θυσία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που γεννά την προσφυγιά και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Ο αριθμός των επιβαινόντων άγνωστος. Υπολογίζεται στους 750 ανθρώπους. Ο αριθμός των διασωθέντων στους 104 χωρίς να υπάρχει ελπίδα όσο περνούν οι ώρες να αυξηθεί. Σε αντίθεση με τον αριθμό των δολοφονημένων από το σάπιο αυτό σύστημα που μέχρι στιγμής φτάνει στους 79 και ανεβαίνει συνεχώς. Διασωθέντες κάνουν λόγο για ανθρώπους στο εσωτερικό του πλοίου, στα αμπάρια (κυρίως για γυναίκες και παιδιά) κάνοντας εύκολα κατανοητό το μέγεθος του εγκλήματος που έχει συμβεί.

Το ναυάγιο αυτό, όπως και όλα τα άλλα, όπως και οι θάνατοι στα χερσαία σύνορα ανθρώπων ξεριζωμένων από τους τόπους τους, είναι αποτέλεσμα βάρβαρων πολιτικών. Πολέμων, ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, εθνοκαθάρσεων, υποδαύλισης φυλετικών αντιθέσεων, φτώχειας, καταστρατήγησης δικαιωμάτων. Πολιτικές που εξωθούν τους ανθρώπους στον δρόμο της προσφυγιάς ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.

Όλες αυτές οι δολοφονίες, όμως, έχουν τη σφραγίδα των πολιτικών της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Το χτίσιμο φραχτών για την προστασία των συνόρων, την τοποθέτηση της frontex  ως προστάτιδα των υδάτινων συνόρων, την ενίσχυση συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, την τακτική των pushbacks και εννοείται τα κυκλώματα διακινητών στα οποία οι πρόσφυγες βρίσκονται έρμαια εκμετάλλευσης.

Για αυτό, λοιπόν, η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πύλο, η αναβολή ομιλίας Μητσοτάκη αλλά και Τσίπρα καθώς και η κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους βρομάνε υποκρισία. Εξίσου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει και στηρίξει τις παραπάνω πολιτικές εξυπηρετώντας τον «καταμερισμό εργασίας» που επέβαλλαν οι  ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στις ελληνικές κυβερνήσεις. Ο ρόλος της χώρας μας ως δεσμοφύλακας, που διαφημίζεται και ως «αναπτυξιακή» και «φιλάνθρωπη» εργολαβία, (μάλιστα πριν λίγες μέρες πανηγύριζαν τη νέα συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό), είναι γεγονός και κανένας προοδευτικός άνθρωπος σε αυτό το τόπο δε μπορεί να γυρνάει το πρόσωπο του από την άλλη και να μη παραδέχεται αυτή την αλήθεια…

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2022 οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς άγγιξαν τα 108,4 εκατομμύρια. Σε σχέση με το 2021 υπήρξε αύξηση 19,4 εκατομμυρίων. Ο αριθμός αυτός θα έχει συνεχόμενη αυξητική πορεία, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων που αναπτύσσονται στον πλανήτη και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Η συνεχόμενη αύξηση του προσφυγικού λόγω των οξυμένων ανταγωνισμών σε συνδυασμό με τις παραπάνω πολιτικές  θα φέρει περισσότερο θάνατο και βία. Και όσοι επιζήσουν από τον πόλεμο θα έρθουν αντιμέτωποι με την άλλη πλευρά  αυτού του συστήματος, της «ειρήνης». Των κολαστηρίων- δομών, της ακραίας εκμετάλλευσης, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των φασιστικών επιθέσεων, της εκπόρνευσης και του trafficking… Γιατί το καπιταλιστικό/ιμπεριαλιστικό σύστημα το μόνο που ξέρει να γεννά είναι τον θάνατο και την απόγνωση.

Η οργή όλων των προοδευτικών ανθρώπων, για άλλη μια φορά, για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου ξεχειλίζει. Και οφείλει να εκφραστεί με οργανωμένη πάλη σε αντικαπιταλιστική- αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου