Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

#epimenoumetaxika

Μέσα στον βομβαρδισμό της πληροφόρησης για την πανδημία και την καταπολέμηση του covid-19 και σε συνδυασμό με την γενικευμένη καραντίνα, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Οι συμπολίτες μας να καταναλώνουν τις κάθε είδους αφηγήσεις για την εξέλιξη του ιού.

Κυριαρχούν «λύσεις» πλήρως αποσυνδεδεμένες από το κοινωνικό ζήτημα και την πάλη των τάξεων. Είναι λογικό, γιατί τα κανάλια, τα ΜΜΕ και την πληροφορία ευρύτερα την ελέγχει η αστική τάξη της κάθε χώρας. Έτσι και το ζήτημα του covid-19 προσπαθεί να το φέρει στα μέτρα της με τρόπο που δεν θα αγγίζει το καπιταλιστικό σύστημα γενικά.

Από την άλλη πλευρά είναι ο ιός που πολιτικοποιεί τη συζήτηση και βάζει στο κέντρο της, με τον πιο σκληρό τρόπο, το εξής δίλημμα: ποιον δρόμο κοινωνικής ανάπτυξης ακολουθούμε; Με ποια τάξη στο τιμόνι; Για ποια οικονομία;

Εμείς, ως εργαζόμενοι και κομμουνιστές, λέμε ότι αυτό το σύστημα είναι σε σήψη, είναι βαθιά αντιδραστικό για την εξέλιξη του ανθρώπου, οδηγεί τους λαούς στον όλεθρο, τη φτώχεια, την επαιτεία, τον θάνατο…

Αυτό το σύστημα έχει στο κέντρο του το Κέρδος του καπιταλιστή, την αναρχία στην παραγωγή, την νόμιμη κλοπή της υπεραξίας που όλα τα αφεντικά απαλλοτριώνουν από την εργατική τάξη. Είναι σύστημα καταναγκασμού και βίας, απάνθρωπο και ληστρικό. Αυτό το σύστημα είναι που εξασφαλίζει στους καπιταλιστές την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Λέγεται καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο. Θα κατηγορηθούμε για ξύλινο λόγο… «Τώρα δεν είναι ώρα για τέτοιες κουβέντες» θα πουν οι no politika που παλεύουν τον covid-19 με ομοψυχία και ..παλαμάκια. Οι ίδιοι είναι που λένε ότι τώρα είναι «ώρα ευθύνης» και παρουσιάζονται σαν σωτήρες «όλων των Ελλήνων».

Πιστεύουμε ότι η ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και η οικοδόμηση του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, με κέντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι η μόνη λύση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία, την Κομμουνιστική.

Ο ιός σκοτώνει χιλιάδες συνανθρώπους μας -είχαν προηγηθεί κι άλλοι ιοί με άλλα χαρακτηριστικά απειλητικά εξίσου για την ανθρωπότητα. Μα, αν σκεφτεί κανείς το ανθρώπινο είδος, θα δει ότι είναι σε μια συνεχή πάλη με τη φύση, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τόσα άλλα. Πάλεψε στην εξέλιξη του και συνεχίζει να παλεύει, για να ζήσει και να κυριαρχήσει σε όσα τον κρατούν στην ανθρώπινη προϊστορία…

Τα δεσμά του καπιταλισμού πρέπει να σπάσουν, αν θέλουμε να δούμε το είδος μας εξελιγμένο όπως αρμόζει στην εποχή και στα σύγχρονα επιτεύγματα του είδους μας.

Τα αποτελέσματα της εργασίας, πνευματικής και χειρωνακτικής, πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των ανθρώπων. Τα παράσιτα, που λέγονται καπιταλιστές και εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ανάγκες για την κερδοφορία τους, είναι το πρόβλημα για τους λαούς όλου του κόσμου. Έτσι σήμερα, ενώ υπάρχουν τεράστιες υποδομές, τεχνογνωσία, επιστημονικοτεχνική γνώση ανώτερου επιπέδου σε όλα τα πεδία, που μπορούν να λύσουν σχεδόν όλα τα ανθρώπινα προβλήματα σε όλο τον κόσμο, οι λαοί ζουν στην κόλαση. Οι καπιταλιστές και οι μηχανισμοί της βίας που έχουν στη διάθεσή τους κάνουν τα πάντα να κρατούν τους λαούς κάτω από την εκμετάλλευση.

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να ανατρέψουμε αυτή την κλοπή. Οι μπολσεβίκοι ήταν αυτοί που πρώτοι πριν έναν αιώνα κατάφεραν να δώσουν τέλος στη βαρβαρότητα. Η Σοβιετική Ένωση ήταν αποτέλεσμα μιας νικηφόρας κοσμοϊστορικής επανάστασης. Οι σκοποί της έφτασαν στη μέση. Η αντεπανάσταση και ο αντικομμουνισμός των ιμπεριαλιστών ανέτρεψε τις κατακτήσεις των προλετάριων. Γράφτηκε όμως στο DNA μας. Οι προλετάριοι θα κοιτάνε και θα εμπνέονται πάντα από την πρώτη απόπειρα για σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και την απαλλοτρίωση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Καλούμε την εργατική τάξη και τη νεολαία να διαβάσει και να ενημερωθεί γύρω από τον αντικαπιταλιστικό αγώνα των κομμουνιστών, να ψάξει τους λόγους που οι λαοί ανά τον κόσμο προχώρησαν σε προλεταριακές επαναστάσεις που καθοδήγησαν κομμουνιστές. Να στοχαστεί γύρω από τους λόγους που οι λαοί τον προηγούμενο αιώνα πάλεψαν, για να ανατρέψουν την καπιταλιστική εξουσία. Η μελέτη της επαναστατικής πορείας των λαών σήμερα νομίζουμε θα δώσει απαντήσεις στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε ανέτοιμοι ως κοινωνία απέναντι στον covid-19.

Τα συμπεράσματα δεν μπορεί παρά να είναι αντικαπιταλιστικά για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος. Ας μην παραδοθούμε στην ήττα και τη μοιρολατρία. Όλα είναι δικά μας, όλα μας ανήκουν.

1 σχόλιο:

  1. Σύντροφοι μην ξεχνάμε ποτέ το Στρατιωτικοεπαναστατικό Κέντρο των Μπολσεβίκων που καθοδήγησε την ένοπλη εξέγερση- τα ονόματα της πενταμελής επιτροπής τείνουν να ξεχνιούνται: Ι. ΣΤΑΛΙΝ, Α. ΜΠΟΥΜΠΝΟΦ, Γ. ΣΒΕΡΤΛΟΦ, Μ. ΟΥΡΙΤΣΚΙ, Φ. ΤΖΕΡΖΙΝΣΚΙ...

    ενας φιλος του blog σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή