Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Θανάσης Καρτερός: Κοπτοραπτική και εθνική ομοψυχία

Δεν έχουν βαρεθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να σπεκουλάρουν και να συναγωνίζονται στο «κόψε-ράψε» ό, τι τους κάνει κέφι ανάλογα την περίσταση.  Στην πρακτική της κοπτοραπτικής, για να τα φέρουν όλα στα μέτρα τους, έχουν πραγματικά ταλέντο που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Τα λουλούδια στην Καισαριανή, τα ανταρτοελασίτικα και τα βελουχιώτικα με κάθε ευκαιρία, ο Τσε και ο Μπελογιάννης, η Λούξεμπουργκ και ο Λένιν. Όλα χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικάντηδες του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσουν την «αριστερή» διαχείριση του ελληνικού καπιταλισμού. Όλα μπήκανε στο μίξερ της πολιτικής αλητείας, για να πείσουν τις μάζες ότι προέρχονται από την αγωνιστική παράδοση της αριστεράς.

Στη Βίδα και στο Prolet Connect έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα που ξεσκεπάζουν τους αριστερούς αναθεωρητές, τους σοσιαλδημοκράτες αντικομμουνιστές και τις συστημικές εφεδρείες της ευρύτερης ανανεωτικής αριστεράς. Όμως δεν έχουν όριο πλέον στην κυνικότητα και στον πολιτικαντισμό.

Να τι έγραψε λοιπόν στην κυριακάτικη Αυγή (15/3/2020) ο Θ. Καρτερός σε άρθρο με τον ενδεικτικό τίτλο: Όπως πάντα, σε κρίσιμες στιγμές…

«(…)Σε στιγμές όπως αυτή, κάνουμε όσα η Αριστερά έκανε πάντα σε κρίσιμες στιγμές. Η υγεία και η ζωή των ανθρώπων, κύριο πολιτικό και προσωπικό καθήκον. Βοηθάμε, προσφέρουμε, στηρίζουμε. Και πιέζουμε μ’ όλα μας τα πυρά τους υπεύθυνος να γίνουν πραγματικά υπεύθυνοι.

Αποκαλύπτουμε για να βοηθήσουμε τη μάχη, όχι για να ξεβρακώσουμε τους αντιπάλους μας. Δεν κάνουμε ό,τι έκαναν αυτοί σε άλλες περιπτώσεις, δεν προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδη από το δράμα. Συμμετέχουμε στον πόλεμο για να μην υπάρξει, ή να μην πάρει έκταση, το δράμα.

* Άσχετο; Κρίνετε. Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Νίκος Ζαχαριάδης, 31 Οκτωβρίου 1940».

Ο μεγάλος αυτός αριστερός αγωνιστής Θ. Καρτερός (ας ψάξει όποιος θέλει στο διαδίκτυο να μάθει σε ποια «επαναστατικά» πόστα διέπρεψε δεκαετίες), για να «κουμπώσει» την «υπεύθυνη» θέση της εθνικής ομοψυχίας που η Αριστερά του προτάσσει, τολμά να κάνει χρήση μέρους του ιστορικού γράμματος του Ν. Ζαχαριάδη! Άραγε ο covid19 και η πανδημία για τον Καρτερό είναι ο Ιταλικός Φασισμός; Ο Μεταξάς είναι ο Κούλης; Και ο ίδιος μέσω Αυγής παριστάνει κάτι από… Ζαχαριάδη; Είναι απίστευτο πόσο εμετικός μπορεί να γίνει αυτός ο συρφετός του αριστερού κατεστημένου.

Γιατί επικαλείται τον κομμουνιστή επαναστάτη ηγέτη, Ν. Ζαχαριάδη, ένας φανατικός αντιζαχαριαδικός; Η αριστερά που ο Θ. Καρτερός είναι ενταγμένος και γι’ αυτήν δουλεύει, είναι του Κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ. Είναι η αριστερά του Ευρωκομμουνισμού, της ΕΟΚ και μετά της ΕΕ. Είναι αυτή η αριστερά που έκανε τα πάντα, για να θάψει την ιστορική πορεία του ΚΚΕ με αρχηγό τον Ν. Ζαχαριάδη. Είναι η αριστερά της αστικής διαχείρισης, της ταξικής ειρήνης και της προδοσίας. Είναι η συνεπέστατη αριστερά ως προς την εθνική ενότητα και την υποταγή στους Ιμπεριαλιστές και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Όμως, για να δώσουν κύρος στα κούφια λόγια τους, ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο του μύλου που όλα τα αλέθει (ακόμα κι έναν Ζαχαριάδη).

«Αποκαλύπτουμε για να βοηθήσουμε τη μάχη, όχι για να ξεβρακώσουμε τους αντιπάλους μας. Δεν κάνουμε ό,τι έκαναν αυτοί σε άλλες περιπτώσεις, δεν προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδη από το δράμα».

Πώς να κρίνεις πολιτικά τα παραπάνω λόγια; Ο Θ. Καρτερός δίνει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τη γραμμή της εθνικής ενότητας. Τους συμβουλεύει να κρατήσουν τα μπόσικα στο αστικό παιχνίδι, γιατί το ξεβράκωμα των αντιπάλων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τους προτείνει να κρατήσουν την αντιπαράθεση σε ένα ευγενικό επίπεδο (κάτι σαν fair play) όχι με χτυπήματα κάτω από το τραπέζι, τονίζοντας την… ανωτερότητα που τους διακρίνει. Θα μπορούσε να συμπληρώσει «ήμασταν και εμείς κυβέρνηση και ίσως ξαναγίνουμε. Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά, αν δεν δείξουμε υπεύθυνη αριστερά;»

Τα «κέρδη από το δράμα» είναι άλλα από αυτά που εννοεί, γιατί είμαστε σίγουροι ότι, αν ήταν τα κέρδη μόνο ψηφαλάκια, θα ‘θελε πολλά τέτοια. Είναι όμως τόσο κρίσιμη η περίοδος, με έναν λαό παραδομένο στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει και τι θα ζητήσει στο μέλλον. Αυτό το ξέρει καλά ο Καρτερός και προσπαθεί να πείσει τον δημοσιογραφικό μηχανισμό και τους δημοσιολόγους του ΣΥΡΙΖΑ να μην παίζουν με την φωτιά, γιατί μπορεί να έρθουν μέρες μη διαχειρίσιμες από την αριστερά του. Εκεί είναι που μπαίνει και ο «εξτρεμιστής» (για την αριστερά του Καρτερού) κομμουνιστής Ν. Ζαχαριάδης στο κάδρο της συλλογιστικής του. Ότι να, ακόμα και ένας επαναστάτης επιπέδου Ζαχαριάδη (έκανε την κατάλληλη αντιστόριτη κοπτοραπτική από το 1ο γράμμα) σε στιγμές εθνικής κρίσης συντάχθηκε κάτω από τον εθνικό κορμό (πράγμα που ποτέ δεν έγινε, αλλά έτσι νομίζει ότι θα κοροϊδέψει το χαριτωμένο του ακροατήριο).

«Πιέζουμε μ’ όλα μας τα πυρά τους υπεύθυνος να γίνουν πραγματικά υπεύθυνοι».

Δηλαδή; Ο λαός να κάτσει στη γωνία, να μη μιλά, να μη διεκδικεί, να μη βγάζει πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να γίνουν ενοχλητικά για το σύστημα. Απλά να κοιτά προσπαθώντας να δείξει κατανόηση σε αυτά που όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν -δηλαδή να αθωώνει το πετσόκομμα στην Υγεία και τις λαϊκές κατακτήσεις. Τι ζητά για άλλη μια φορά ο Καρτερός; Πίεση στα πλαίσια του συστήματος και όταν έρθει ο καιρός της κάλπης χωρίς ενδιάμεσα παρατράγουδα να ζητήσει κάτι αντίστοιχο του «βρεθήκαμε στους δρόμους να βρεθούμε και στις κάλπες» που μπορεί να είναι κάπως έτσι: «βρεθήκαμε να κλαίμε στα συντρίμμια του συστήματος Υγείας να βρεθούμε και στις κάλπες»…

Ας μην τους κάνουμε τη χάρη, θα πούμε εμείς. Ούτε την ιστορία μας ούτε το μέλλον μας, ως εργαζόμενοι και κομμουνιστές, να αφήσουμε να το ορίζουν οι σπεκουλάντες της αστικής αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου