Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Χιλή: Στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στον ιό-λαό

«Αλήθεια είναι πως τη νύχτα φτερουγίζει
Πάνω στην πατρίδα μου ο μαύρος κόνδωρ;»
Π. Νερούδα

Από τον Οκτώβριο του 2019, επί πέντε σχεδόν μήνες, συγκρούονταν στη Χιλή οι δύο κόσμοι: από τη μια «η Χιλή των ταξικών ανισοτήτων, των προλετάριων, των φτωχών Μαπούτσε, των "εξαφανισμένων", των εκτελεσμένων, των θυμάτων της ελεύθερης αγοράς και από την άλλη «η Χιλή της αστικής τάξης, η Χιλή των δικτατοριών, του πειράματος της σχολής του Σικάγου, του Πινιέρα και των αμερικανικών συμφερόντων», όπως γράφαμε σε παλιότερο κείμενο.

Παρά τον φόρο αίματος, τις δεκάδες νεκρών από τις σφαίρες του στρατού του Πινιέρα, τους χιλιάδες τραυματίες και συλληφθέντες, οι εξεγερμένοι της Χιλής συνέχιζαν τον αγώνα τους για παιδεία, υγεία, ζωή. Τα δίκια του αγώνα τους επιβεβαιώνονται σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο: τα οδοφράγματα και οι μάχες στους δρόμους του Σαντιάγο και άλλων πόλεων διεκδικούσαν μαχητικά- ανάμεσα στα άλλα- δωρεάν πρόσβαση του μέχρι τώρα αποκλεισμένου 80% του πληθυσμού της χώρας σε κατάλληλο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κατήγγειλαν την αποσάρθρωση του υγειονομικού και συνταξιοδοτικού συστήματος υγείας από τη δικτατορία του Πινοσέτ. Κατήγγειλαν το «σύστημα Πινοσέτ» του 1979-80, που μέχρι τελευταία ορέγονταν και οι δικοί μας «ειδικοί» στα αστικά επιτελεία, την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, τα εκατομμύρια που δίνονταν ως επιδοτήσεις στις ιδιωτικές κλινικές, την αντικατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος από το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα με εξαναγκαστική αποταμίευση.

Δικτατορία του κεφαλαίου που βρήκε άξιους διαδόχους μετά τον Πινοσέτ. Οι κυβερνήσεις- η μία μετά την άλλη- αυγάτισαν με εκατομμύρια δολάρια την ιδιωτική κερδοσκοπία στην υγεία: ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας της χώρας, ο Jaime Mañalich (πρόσφατα Διυπουργικός Συντονιστής του Σχεδίου Κορονοϊός), είναι πρώην διευθυντής μιας από τις πλουσιότερες ιδιωτικές κλινικές. Το αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησης ήταν για το 2018, 26.000 άνθρωποι να πεθάνουν όντας στις λίστες αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων.

Μόνο πέρυσι, το 2019, το Υπουργείο Υγείας ενίσχυσε με 550 δις δολάρια την ιδιωτική κερδοσκοπία των εταιρειών υγείας, 300 δις ως αγορά υπηρεσιών και 250 δις ως παραπομπή σε περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές.

Απέναντι σε αυτά τα διαρκή εγκλήματα, απέναντι σε αυτήν την Καταστροφή βγήκε στον δρόμο εξεγερμένος ο λαός της Χιλής. Με τη γνώση πάνω στο πετσί του της Καταστροφής του συστήματος υγείας λόγω της πλήρους ιδιωτικοποίησης, της έλλειψης προμηθειών, των υποδομών, της έλλειψης επαγγελματιών, ο ίδιος αυτός εξεγερμένος λαός έπαυσε προσωρινά τις κινητοποιήσεις του, για να προφυλαχθεί από τον νέο ιό. Απαιτώντας όμως ταυτόχρονα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη από τον Covid- 19 και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Για άλλη μια φορά όμως στην ιστορία της Χιλής το Κεφάλαιο έδειξε την ανθρωποφαγική του ιδιότητα, αφού η Κυβέρνηση Πινιέρα απάντησε στις λαϊκές απαιτήσεις… με στρατιωτικό πραξικόπημα. Γιατί πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την από 18 Μαρτίου ανακήρυξη τρίμηνης «Κατάστασης Καταστροφής»; Με 238 κρούσματα, χωρίς τις ανακοινώσεις υποχρεωτικής καραντίνας που προβλέπει ο ΠΟΥ, χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων;

Από την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 00.00 οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει τις πόλεις της Χιλής. Φαίνεται πως η χιλιανή αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές πάτρωνές της προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα από τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τη δημόσια υγεία και τις «ευαισθησίες» των πολέμαρχων άλλων χωρών: ενάντια στον ιό- λαό, διαθέτει αποκλειστικά… σφαίρες.

Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής!

Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου