Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Δύναμη και Ταξική αλληλεγγύη στους εργάτες της «cosco»


Το πώς η ταξική ανάλυση, η συναδελφική αλληλεγγύη, η ταξική πάλη συνολικά, μπορούν να απαντήσουν στην πολιτική του Κεφαλαίου, αλλά και των υποστηρικτών του- εργατοπατέρων και λοιπών - φαίνεται από τα όσα συμβαίνουν τρεις  μέρες τώρα στην «cosco».

Τα ζητήματα των εργατών μπαίνουν στην καθημερινότητά τους μέσα στα καπιταλιστικά κάτεργα. Από την ανακοίνωση των εργαζομένων στις προβλήτες 2 και 3 της cosco για την απεργία της 30 Μάη αντιγράφουμε:

Μπροστά στα άλυτα προβλήματα των εργαζομένων όπως είναι τα ελλιπή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια , η μη ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους εργαζόμενους από τον πάρουν το δρόμο του αγώνα.

Ένας εργαζόμενος σημειώνει:

Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλες αντοχές για να υπομένουμε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Οι πόστες (ομάδες δουλειάς) όση δουλειά και να έχει, είναι μέχρι 4 άτομα. 25 χρονών παιδιά και έχουν σακατευτεί. Συνάδελφοι έχουν μυοσκελετικά προβλήματα και έχουν κάνει ορισμένοι σπονδυλοδεσία και δεν είναι ούτε 30 χρονών. Απέλυσαν τις προάλλες ένα συνάδελφό μου, γιατί είχε κομμένες 4 κήλες και ο γιατρός τού απαγόρευσε να σηκώνει από δω και πέρα ακόμα και ένα κιλό. Τον έδιωξαν γιατί ζήτησε να αλλάξει πόστο. "Δεν μπορούμε να σε απασχολήσουμε άλλο, απολύεσαι" του είπαν, έτσι στην ψύχρα.

Οι εργαζόμενοι της «cosco» βρίσκονται για τρίτο 24ωρο σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με περιφρούρηση νύχτα και μέρα έξω από τις προβλήτες του λιμανιού, κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών που με μήνυμα σε εργάτες θέλησε να τους «σπάσει» για να μην προχωρήσουν στην 24ωρη απεργία. Οι εργάτες όχι μόνο απάντησαν σπάζοντας τον «φόβο» που θέλουν να σπείρουν σε κάθε περίπτωση τα αφεντικά, αλλά έχουν οξύνει και τον αγώνα τους 3 μέρες τώρα.

Οι τακτικές του Κεφαλαίου για άλλη μια φορά οι ίδιες και σε πολλά μέτωπα: Στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών,  – μέσω θάλασσας(!) προσπάθησαν να φέρουν απεργοσπάστες - προσφυγή στην ταξική τους δικαιοσύνη που φρόντισε να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την δεύτερη και τρίτη μέρα της απεργίας, όπως  και την απεργία της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Τα αντεργατικά μέτρα της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων εφαρμόζονται στις πλάτες των εργατών.

Όταν οι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν το φιλετάκι του λιμανιού στον μονοπωλιακό όμιλο της cosco (51% συν 15% τα επόμενα 5 χρόνια των μετοχών του ΟΛΠ) αυτή την ανάπτυξη έταζαν στον εργατόκοσμο. Αυτές θα ήταν οι συνθήκες στις νέες θέσεις εργασίας που θα άνοιγαν. Αυτά ήταν τα κέρδη που αφορούσαν τον λαό και αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη.

Το παράδειγμα της πάλης των εργατών στην «cosco» κλείνει το μάτι στις εργάτριες και τους εργάτες που ζουν την εκμετάλλευση, δείχνουν πως η ενότητα των εργατών και η ταξική αλληλεγγύη μπορεί να χτυπηθεί ανοιχτά με την όποια εργοδοσία, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς για την εργατική τάξη.

Δύναμη και Ταξική αλληλεγγύη στους εργάτες της «cosco»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου