Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

30 Μάη: Λίγα λόγια για τα… μεγάλα λόγια


Στις 30 του Μάη προκηρύχθηκε απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, οι οποίες συγκρότησαν μια σιχαμένη κοινωνική συμμαχία με τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ελλάδας, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο και άλλους. Ο σκοπός αυτής της αντεργατικής συμπαιγνίας είναι η κοινωνική-ταξική ειρήνη.

Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Η «κίτρινη» ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει αυτό τον ρόλο εδώ και πόσες δεκαετίες: να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και να λειτουργεί πυροσβεστικά σε περιόδους ταξικής όξυνσης και αντιπαράθεσης. Είναι τόσο προφανής ο ρόλος της που κανένας νοήμων εργαζόμενος δεν την παίρνει στα σοβαρά ως εκπρόσωπο των συμφερόντων του και γι’ αυτό είμαστε απέναντί της. «Πέσαμε από τα σύννεφα» όμως, όταν κάμποσα «ριζοσπαστικά» σχήματα αριστεριστών και αναρχοσυνδικαλιστικοί κύκλοι, δεν κατήγγειλαν απλώς το γεγονός (πράγμα θεμιτό), αλλά δήλωσαν και με παρρησία πως θα προχωρήσουν σε απεργοσπασία, ενώ κάποιοι καλούσαν σε... παραλία επειδή η συγκεκριμένη απεργία γι’ αυτούς ήταν «σικέ».

Ρωτάμε: Ποια απεργία της ΓΣΕΕ δεν ήταν σικέ; Ήταν η ΓΣΕΕ ποτέ σε ταξική κατεύθυνση; Βοηθούν όλοι αυτοί οι «υπεραπαναστατικοί» αφορισμοί στον δύσκολο δρόμο για την ανασυγκρότηση της τάξης; Βοηθούν στην πολιτικοϊδεολογική μας συγκρότηση ενάντια στους ταξικούς εχθρούς και τα ιδεολογήματά τους;

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ καμία ευκαιρία να πάει χαμένη για την ώσμωση με τους εργαζόμενους, την αντιπαράθεση με το Κεφάλαιο, είτε μεγάλο είτε μικρό. Όσο δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις θα απεργούμε με μίνιμουμ αίτημα την υπογραφή τους. Η ζύμωση μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις μπορεί να οδηγήσει σε διαδικασίες συνειδητοποίησης, ενότητας και προοπτικής για την εργατική τάξη, ειδικά σήμερα, σε αυτούς τους αρνητικούς για την τάξη συσχετισμούς.

Μια τέτοια διαδικασία αγώνα είδαμε στις 30 Μάη, όταν το ταξικό σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) κάλεσε σε απεργία στις προβλήτες της COSCO. Εκεί οι εργαζόμενοι, κόντρα σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, λιμενικό κι αστυνομία, συμμετείχαν μαζικά στην απεργία σε τέτοιο βαθμό που για πρώτη φορά κηρύχθηκε «λήξη βάρδιας» από την εταιρία. Η απεργία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, έως ότου κατάφεραν να πάρουν δέσμευση από την εταιρία και τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας για έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, καθώς και την πολύ σημαντική ένταξή τους στα βαρέα ανθυγιεινά ένσημα.

Οι δυνάμεις στο εργατικό κίνημα που συμμετείχαμε στην απεργία ενάντια στη ΓΣΕΕ και την αστική τάξη βγάλαμε αρκετά συμπεράσματα από την απεργία της 30ής Μάη. Ο αγώνας των εργαζομένων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στην COSCO αποτελεί παρακαταθήκη στον συνολικό αγώνα της τάξης μας, στα χρόνια της υποχώρησης και της αντεργατικής βαρβαρότητας που ζούμε.

Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να αισθάνθηκαν οι διάφοροι καταγγελτικοί, «υπερεπαναστάτες» απεργοσπάστες που κατάπιαν αυτή τη μεγάλη αντίφαση και ανέκραζαν «Νίκη στους απεργούς της COSCO» κατόπιν εορτής. Χωρίς αυτοκριτική, χωρίς ντροπή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε: Από την εργατική τάξη, για την εργατική τάξη, με την εργατική τάξη.

3 σχόλια:

  1. "Αναρχοσυνδικαλιστικοί κύκλοι";; Οι οργανώσεις που αναφέρονται στον αναρχοσυνδικαλισμό στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένες: ΕΣΕ και Ροσινάντε. Ας μας πουν λοιπόν οι συντάκτες συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι που κάλεσαν σε απεργοσπασία κι ας αναλάβουν την ευθύνη της κριτικής τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρούμε ότι το κείμενο είναι ξεκάθαρο σε ποιους αναφέρεται, καθώς ξεκάθαρη είναι και η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ενδεικτικά παραθέτουμε δυο αποσπάσματα α/σ κύκλων:

      "Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη να εκμεταλλευτούν την κήρυξη αυτής της απεργίας-παρωδίας και να πάνε για μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία. Σε τελική ανάλυση, κάθε μέρα μακριά από την δουλειά είναι μια όμορφη μέρα και οι πιθανότητες να έχει καλό καιρό στις 30 Μαΐου είναι αρκετά αυξημένες. Ο κόσμος της Εργασίας μπορεί να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει για τα συμφέροντά του κάθε μέρα του χρόνου αλλά όχι την ημέρα που τα αφεντικά τον καλούν να διαδηλώσει: εκείνη η ημέρα είναι η τέλεια μέρα για να πάει σε μια παραλία."

      "Δεν συμμετέχουμε σε μια μόνο κατ΄όνομα «απεργία» που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας. Καμία σύμπραξη με τα αφεντικά. Καμία λευκή επιταγή στα δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια σωματεία. […] Δεν μπαίνουμε στο ψευδο-δίλημμα απεργοσπασία ή συμμετοχή σε μια πουλημένη «απεργία» των εργατοπατέρων.
      Δεν παίζουμε τα πολιτικά παιχνίδια δύναμης των παρατάξεων.
      Δεν περιμένουμε πότε θα προκηρυχτεί η επόμενη 24ωρη από τα πάνω.
      Εκπαιδευτικοί της ΕΣΕ Ρεθύμνου!"

      Διαγραφή
  2. πολυ καλο το κειμενο κριτικη σας μπραβο-ειμαστε πολλοι που συμεριζομαστε τις αποψεις σας και σας διαβαζουμε παντως-πολυ καλη η κριτικη σας σε αυτα τα γκρουπουσκουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή