Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Καπιταλιστικά τεχνάσματα

Με βάση τα στοιχεία της eurostat τον Απρίλη του 2016 η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα, που έρχεται πρώτη στην Ε.Ε., αγγίζει το 47,4%. Οι νέοι και νέες συνηθίζουν να βρίσκονται στις ουρές του ΟΑΕΔ χωρίς κανένα επίδομα και δικαίωμα, αλλά και οι λίγοι που θα βρουν δουλειά είναι κατά κύριο λόγο ημιαπασχολούμενοι. Πενιχροί μισθοί, ευέλικτα ωράρια, κλεμμένες εργατοώρες, ανασφάλεια, αυτή είναι η προοπτική του «νέου» εργατικού δυναμικού που δημιουργεί και εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο. Η ανεργία γίνεται όπλο χρήσιμο στα χέρια των κεφαλαιοκρατών, όπως και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που δίνει ακόμα ένα έναυσμα σε επιχειρηματίες και κάθε αφεντικό, μικρό και μεγάλο, να εξασφαλίσει κέρδη εις βάρος της «νέας» εργατικής τάξης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι και νέες, μέσα και έξω από τα κάτεργα της μισθωτής εργασίας.  Όμως το κεφάλαιο και το κράτος του, βρίσκουν την ευκαιρία να πετάξουν διαφόρων ειδών τυράκια απονοηματοδότησης της ταξικής πραγματικότητας που μαστίζει συνολικά την εργατική τάξη και φυσικά τους νέους.

Από τις 3 ως τις 7 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (και θα ακολουθήσει και σε Θεσσαλονίκη) σεμινάριο που το ονοματίζουν «σχολή επιχειρηματικότητας». Πολυδιαφημιζόμενο από αστικά sites και φυλλάδες.

Μπροστάρηδες σε αυτό το πρόγραμμα είναι η εταιρεία της coca cola και η διεθνής ΜΚΟ «think young» (πως θα μπορούσε να λείπει από κάτι τέτοιο μια ΜΚΟ). Διάφοροι καλοθελητές βάζουν το χεράκι τους από πέρυσι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διευθυντάδες, αφεντικά, μάνατζερς, επιχειρηματίες, ακόμα και άνθρωποι των αστικών κομμάτων. Διαβάζουμε για συνεργασίες με το εθνικό επιμελητηριακό δίκτυο ελληνίδων γυναικών επιχειρηματιών, το ΕΒΕΑ, το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών και διάφορους καπιταλιστικούς ομίλους…

Καλούν φιλόδοξους νέους (!) να παρακολουθήσουν μαθήματα χωρίς καθηγητές όπως μας λένε, αλλά με έμπειρους επιχειρηματίες. Τους επιχειρηματίες της coca cola πρώτιστα που αφήνουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους για να προστατεύσουν τα δικά τους καπιταλιστικά συμφέροντα εις βάρος πάντα του εργατόκοσμου. Αναρωτιόμαστε σε ποιους νέους και μάλιστα φιλόδοξους απευθύνονται; Σε παιδιά καπιταλιστών  που αύριο μεθαύριο θα αναλάβουν αυτά την συνέχεια της εκμετάλλευσης ή στους νέους/ες που απελπισμένοι θα τρέξουν να κερδίσουν την γνώση από τους πλέον ειδικευμένους στους «άγριους» νόμους της αγοράς, στους νόμους της εκμετάλλευσης;

Παραθυράκια στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν και η όποια επιλογή μας δίνει η αστική τάξη, είναι για την δικιά της πολιτική και οικονομική «σταθερότητα». Η ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής των νέων της λαϊκής οικογένειας, θα έρθει μόνο με την ταξική αντιπαράθεση με αυτούς τους καπιταλιστικούς ομίλους και τους μανατζαραίους τους, με την ιδεολογική πάλη κόντρα στην αστική αντίληψη και όχι με τα ψέματα της «νέας επιχειρηματικότητας» και των «καινοτόμων ιδεών» που έχει γίνει το καινούργιο μότο της άρχουσας τάξης. Οι νέοι και νέες πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους και να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών στην ταξική πάλη, απομονώνοντας τέτοιες και παρόμοιες τακτικές των καπιταλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου