Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην Νέα Ιωνία. Κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία θα μας βρει απέναντι!

Ως Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-υδραγωγείο, έχουμε επίγνωση της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου. Ειδικότερα στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων, με τα επιχειρήματα του χαμηλού κέρδους και των προσωπικών σχέσεων, εκατοντάδες μαγαζιά σε κάθε γειτονιά αφήνουν τους εργαζομένους ανασφάλιστους, απλήρωτους ή με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς επιδόματα, δώρα και άδειες.
Το παρακάτω περιστατικό στη γειτονιά μας συνέβη στην εμπορική επιχείρηση NAIL STATION, σύμφωνα με καταγγελία του εργαζόμενου στην επιθεώρηση εργασίας. Στο συγκεκριμένο μαγαζί ο συνάδελφος Π.Φ. εργάστηκε στην επιχείρηση με 8ωρη απασχόληση για 7,5 μήνες «μαύρα» ως αποθηκάριος. Στη συνέχεια του έκαναν πρόσληψη με σύμβαση 4ωρης απασχόλησης και ανάλογη αμοιβή, ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν 8ωρο και μάλιστα σε δύο διαφορετικά τμήματα της εταιρείας (κατάστημα και αποθήκη), ενώ το καλοκαίρι για κάποιο διάστημα δούλευε 12ωρα, όπως επίσης και κάθε φορά που η εργοδοσία απαιτούσε εντατική παραγωγή. Η πραγματική αμοιβή του ήταν αμοιβή 8ωρου αλλά τα δώρα και τα επιδόματα ήταν με βάση την 4ωρη σύμβαση. Να σημειωθεί ότι ο Π.Φ. ήταν ο μοναδικός εργαζόμενος στην επιχείρηση, αφού η εργοδότης «δεν έβγαινε» για να προσλάβει και άλλον υπάλληλο.

Φυσικά δεν συζητάμε για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης.
Όταν ο συνάδελφος άρχισε να διεκδικεί τα δεδουλευμένα επιδομάτων και δώρων με βάση την πραγματική αμοιβή του και απαίτησε να κάνει χρήση του υπόλοιπου αδείας που δικαιούνταν, (μίας εβδομάδας), η εργοδοσία ενώ αρχικά του έδωσε την άδεια, δύο μέρες μετά προχώρησε σε απειλή απόλυσης στην περίπτωση που ο συνάδελφος δεν επέστρεφε στην εργασία του πριν τη λήξη της. Ο συνάδελφος δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς, και μετά την επιστροφή του από την άδεια, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση του, που επειδή δεν έγινε δεκτή από τον εργαζόμενο, προέβη σε απειλές και απόπειρα σωματικής βίας, καθώς επίσης έγινε δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων πιθανόν από τραμπούκο του είδους, με σκοπό την αποτροπή καταγγελιών από μέρους του.
Ο συνάδελφος κατέφυγε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και στο ΙΚΑ, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημίωσή. Στις 2/11, ώρα 9πμ θα γίνει η συζήτηση της καταγγελίας.
Το παραπάνω περιστατικό φυσικά δεν είναι μεμονωμένο ούτε κάτι άγνωστο για όσους/ες εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου. Η διαφορά είναι ότι ο συνάδελφος δεν διάλεξε το δρόμο της σιωπής και της υποταγής, αλλά αποφάσισε να διεκδικήσει το αυτονόητο, τα δεδουλευμένα και τα ένσημα που του χρωστούσε.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Φτάνει Πια!
Εμείς, ως Εργατική Λέσχη, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τις απαιτήσεις του εργαζόμενου για αποζημίωσή του σε σχέση με την παρεχόμενη εργασία του για όλο το διάστημα που εργαζόταν στην επιχείρηση αυτή. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο, ώστε να μη βρεθεί κανένα μαγαζί με αδήλωτους εργαζομένους που ξεθεώνονται για ένα κομμάτι ψωμί υπό το καθεστώς της πιο μαύρης εργασίας. Δε θα αφήσουμε ούτε τα μικρά ούτε τα μεγάλα μαγαζιά στην ησυχία τους, όταν δεν αποδέχονται στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Δε θα σιωπήσουμε απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Θα αγωνιστούμε μαζί με κάθε εργαζόμενοι που επιλέγει το δρόμο της αντίστασης. Θα διεκδικήσουμε τη ζωή που σαν παραγωγοί του πλούτου δικαιούμαστε και μας ανήκει.
Δεν σιωπούμε και δεν υποτασσόμαστε
Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.
Η Οργάνωση, η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη είναι τα πιο πολύτιμα όπλα μας.
ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 2/11, 09:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου