Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

28 Οκτώβρη ημέρα ιστορική, ημέρα θρύλος, ημέρα Αγώνων και θυσιών

Εξόριστοι Κομμουνιστές στην Ιο το 1928
Τον Οκτώβρη του 1946 η ΟΣΠΕ (Ομάδα Συμβίωσης Πολιτικών Εξόριστων) Ιου θα εκδώσει το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ο Εξόριστος», ως εβδομαδιαίο πολιτικό και κοινωνικό όργανο της ομάδας συμβίωσης.
Απόσπασμα κειμένου από το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Εξόριστος με ημερομηνία 27 Οκτώβρη 1946 και τίτλο 28 Οκτώβρη 1940 – 28 Οκτώβρη 1946
«Έξι χρόνια πάνε που σαν σήμερα μας επιτέθηκε ύπουλα ο φασισμός του Μουσολίνι. Ο ελληνικός λαός αγανακτισμένος από την ωμή βία Γλύξμπουργκ – Μεταξά στην επίθεση αυτή βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει και σαν άνθρωπος αντιτάχθηκε και πρόταξε τα στήθια του στα αξονικά φασιστικά μυδράλια. Το όχι που είπε η δικτατορία Γλύξμπουργκ – Μεταξά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πρόσχημα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και για να καλύψει την προδοσία που έκαμε σε βάρος του.
Στον ελληνικό λαό όμως που είχε γνωρίσει από κοντά το τυραννικό φασιστικό καθεστώς από την 4χρονη δικτατορία δόθηκε τώρα η ευκαιρία να κάμη κτήμα του το όχι και από Νίκη σε Νίκη στ’ Αλβανικά βουνά οδήγησε την Ελλάδα στον κολοφώνα της δόξας. Τότε που αυτοκρατορίες και κράτη σαρώνονταν από τις σιδηρόφραχτες στρατιές του χιτλερικού φασισμού. Η Νίκη αυτή της Ελλάδας οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στον ηρωισμό του ελληνικού στρατού και γενικά του λαού της εργατιάς και της αγροτιάς.
28 Οκτώβρη μέρα ιστορική για την Ελλάδα και η αυγή της απολύτρωσης του λαού από τον εξωτερικό και εσωτερικό φασισμό. Ημέρα που γαλβανίζει τα έθνη και ηλεκτρίζει τους λαούς από το μεσουράνισμα της δόξας που έφερε την Ελλάδα επικεφαλή των Νικητών.
Δεν σταμάτησε ο αγώνας του λαού μας και όταν υποδουλώθηκε από το πισώπλατο χτύπημα των ούνων, συνέχισε την εθνική του αντίσταση κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ.
Πρωτοπόρος και τώρα ο ελληνικός λαός αγωνίζεται στις πόλεις και στα βουνά ενάντια στους καταχτητές. Τα ηρωικά κατορθώματα του Λαϊκού Στρατού του ΕΛΑΣ παραδειγματίζουν τους σκλαβωμένους λαούς και όλη η Ευρώπη ξεσηκώνεται ενάντια στο φασισμό και τους δορυφόρους του.
28 Οκτώβρη ημέρα ιστορική , ημέρα θρύλος, ημέρα Αγώνων και θυσιών, σαν σήμερα σ’ όλα τα χρόνια της κατοχής ο λαός μας γιόρτασε αυτή τη μέρα με πλατειές διαδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά κάτω από τα μυδράλια της Γκεστάπο και των Ες-Ες, τα πολυβόλα των καραμπινιέρων και τα αυτόματα των ελληνικών ταγμάτων ασφαλείας που σε συνεργασία με τους καταχτητές χτύπαγαν τον ηρωικό λαό.
28 Οκτώβρη 1944 Ο λαός γιορτάζει την απολύτρωσή του ελεύθερος και Νικητής με το ΕΑΜ επικεφαλής βαδίζει για την πραγματοποίηση των ιδανικών του, την εθνική του αποκατάσταση και τη Λαϊκή του Δημοκρατία για να προχωρήσει απερίσπαστος στην ανοικοδόμηση.
28 Οκτώβρη 1945-46 το Λαϊκό κίνημα και όλα τα προοδευτικά στοιχεία είναι υπό δίωξη από τις μετεδεκεμβριανές  κυβερνήσεις που μας τις επέβαλε ο αγγλικός ιμπεριαλισμός»…
                                                                                   ***
Αφίσα ΔΣΕ
28η Οκτωβρίου 1946 ημέρα ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η υπ’ αριθμόν 1 διαταγή για τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών:

«ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I
Η στυγνή δίωξη των αγωνιστών και του δημοκρατικού λαού από τον αγγλόδουλο μοναρχοφασισμό και τα όργανά του, που ανάγκασαν χιλιάδες δημοκράτες να βγούνε στα βουνά για να υπερασπίσουν τη ζωή τους, οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος.
Έχοντας υπόψη ότι είναι ώριμη πια η ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου αντάρτικου αγώνα,
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
τη δημιουργία του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, στο οποίο θα υπάγονται τα αρχηγεία Ανταρτών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ρούμελης.
Σταθμός Διοίκησης Γενικού Αρχηγείου
28 Οκτώβρη 1946».

Ο αντάρτικος στρατός με τη διαταγή αριθμός 19 της 27/12/1946 ονομάστηκε «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου