Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Στου κουφού την πόρτα…

Στις 9 Δεκέμβρη αναδημοσιεύσαμε την καταγγελία γιατρών στο Γ.Ν. Νίκαιας. Έγραφαν στο δεύτερο σημείο της καταγγελίας τους:  

Η τροπολογία που προβλέπει διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους που έχουν κάνει 6 μήνες ειδικότητας, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Η εξοικείωση με τον αναπνευστήρα και τις παραμέτρους του, η ικανότητα χειρισμού του αεραγωγού δεν θα αποκτηθούν με ένα σεμινάριο. Η ίδια η εμπειρία των ιατρών του νοσοκομείου επιβεβαιώνει η διακομιδή των βαρέως πασχόντων ασθενών είναι μία πολύ σοβαρή ιατρική πράξη, η οποία πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και σε κάθε άλλη περίπτωση είναι επισφαλής. Προϋποθέτει την παρουσία γιατρού με ειδικότητα σχετική και ικανότητα να παρέμβει σε επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν κατά την μεταφορά. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να διακομισθεί ασθενής χωρίς την παρουσία τέτοιας ειδικότητας και αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την υποβάθμιση της ιατρικής φροντίδας των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να αποδεχθούμε ότι θα διακομίζεται βαρέως πάσχων ασθενής από τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Αττικής με συνοδεία ειδικευόμενου ιατρού 6 μηνών ή οποιουδήποτε δεν έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση διασωληνωμένου ασθενούς.

Στις 20 του Δεκέμβρη με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ γράφει σχετικά με τις διακομιδές των βαρέων πασχόντων διασωληνωμένων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών:

 

Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει πως οποιοσδήποτε ειδικευμένος ή ειδικευόμενος οποιασδήποτε ειδικότητας μπορεί να παίρνει εντολή να συνοδεύει μόνος του βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένους ασθενείς αρκεί να έχει συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες από την έναρξη της ειδικότητας. Επισημαίνουμε πως η διακομιδή βαρέως πάσχοντος μηχανικά αεριζόμενου διασωληνωμένου ασθενούς είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη που απαιτεί συγκεκριμένη εμπειρία στην προστασία του αεραγωγού, στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στην επείγουσα ενδοτραχειακή διασωλήνωση (στην περίπτωση που ο ασθενής συμβεί να αποσωληνωθεί κατά την διαδρομή του ασθενοφόρου οχήματος). Γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια απαιτούμε την στελέχωση του ΕΚΑΒ με τον αναγκαίο αριθμό γιατρών που θα έχουν αυτήν την ειδική εμπειρία.

 

Επισημαίνουμε πως την 1/11/21 κατά την συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας, όταν η διάταξη ήταν σε διαβούλευση και δεν είχε ψηφιστεί, είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Πλεύρη να την αποσύρει όμως δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν εισακουστήκαμε, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι πριν εφαρμοστεί η διάταξη θα γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ. Λες και αν γνωμοδοτήσει θετικά το ΚΕΣΥ εξασφαλίζεται η ασφαλής διακομιδή του βαρέως πάσχοντος.

 

Δηλώνουμε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί νοσοκομείων, Κ.Υ και ΕΚΑΒ δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τυχούσες βλάβες στην ζωή και στην υγεία ασθενών που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης διάταξης.

 

Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους, ιδιαίτερα δε τους/τις ειδικευόμενους/ες να αρνούνται τέτοιες επικίνδυνες εντολές αν δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία που περιγράφεται παραπάνω και να επικοινωνούν αμέσως με την αντίστοιχη Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ή/και την ΟΕΝΓΕ.

 

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την διαχρονική λεηλασία του ΕΣΥ, ειδικά σήμερα που θερίζει η πανδημία και οι ζωές μας παίζονται στα ζάρια με γνώμονα τα κέρδη των καπιταλιστών της χώρας. Μόνο οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να σταματήσουν αυτή τη καταστροφή, αν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου