Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ακόμα μια εργάτρια νεκρή. Εγκληματούν εις βάρος της τάξης μας

Έχασε τη μάχη με τη ζωή εργάτρια 50 ετών, μητέρα δυο παιδιών, εργαζομένη στην επιχείρηση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. καθώς νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαγνωσμένη με Covid-19.

Η εργατική τάξη στοιβάζεται μέσα στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς χωρίς να παίρνονται τα ελάχιστα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Οι καπιταλιστές για τα κέρδη τους συνεχίζουν να επιβάλλουν στους εργάτες και στις εργάτριες να μπαίνουν στην παραγωγή. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας τάσσεται με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, χτυπώντας παράλληλα τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Έχουμε τοποθετηθεί σε παλιότερη ανάρτηση:

Οι καπιταλιστές για ευνόητους λόγους θέλουν να απομονώσουν τον Covid-19 από την καπιταλιστική κρίση, από τις δικές τους ευθύνες. Κατανοητό και σωστό από πλευράς τους.

Η εργατική τάξη γιατί να το κάνει; Οι καπιταλιστές θέλουν να μιλάνε για ατομική ευθύνη (δέχονται ότι είναι θανατηφόρος για τους ανθρώπους ο Covid-19) ως λύση χωρίς να βάζουν το χέρι στη τσέπη. Η εργατική τάξη (από τη στιγμή που και αυτή δέχεται ότι είναι θανατηφόρος για τους ανθρώπους ο Covid-19) γιατί να μη συγκρουστεί και σε αυτό το πεδίο με τους καπιταλιστές;

Όπως θέτει αιτήματα και ξεσκεπάζει τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής δημιουργώντας τους όρους για αντικαπιταλιστική συνείδηση στις προλεταριακές μάζες, γιατί να μην είναι και ο Covid-19 πεδίο ταξικής πάλης;

Πρέπει το οργανωμένο εργατικό κίνημα να ζητήσει μάσκες; Να φορά μάσκες; Να προστατεύει τη ζωή να αμύνεται στον θάνατο; Πρέπει. Μα να μείνει μέχρι εκεί; Όχι.

Πρέπει να ζητά από τους καπιταλιστές να κλείνουν τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις αν δεν πληρούν τις υγειονομικές προϋποθέσεις που οι δικοί τους επιστήμονες έχουν ορίσει; Πρέπει. Όχι μόνο αυτό αλλά και να πληρώνουν ολόκληρα τα μεροκάματα και τα ένσημα.

Έπρεπε η εργατική τάξη να πάει στο σφαγείο σε συνθήκες covid-19 μόνο και μόνο για την κερδοφορία του αφεντικού; Πήγε χωρίς να βγάλει άχνα; Ποιος κέρδισε από αυτό; Μήπως τα αφεντικά; Τι αιτήματα επιβάλλονται να μπουν μπροστά και να συσπειρώσουν την εργατική τάξη σε επίπεδο καθημερινών αναγκών;

Χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση για το ποιο οικονομικό σύστημα βολεύει τους εργάτες και ποιο τα αφεντικά; Χρειάζεται για μας. Αυτό κάνουμε ως πολιτική δουλειά μέσα στην εργατική τάξη. Χρειάζεται να συνδέουμε την παντελή έλλειψη δημόσιας υγείας με την καταλήστευση των ταμείων και τα υπόλοιπα σκανδαλώδη που έκαναν όλοι οι διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού στην δημόσια υγεία; Χρειάζεται.

Θα βόλευε την αστική τάξη να ξεπεράσει αυτήν την πανδημία χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ανεβάσει επίπεδο στο τι ζητά από την εργατική τάξη στο μέλλον; Και βέβαια θα τη βόλευε λέμε εμείς. Θα την βόλευε να πεθαίνουμε χωρίς καμία πρόνοια, να κάνουμε τουμπεκί, να μπαίνουμε στην παραγωγή χωρίς κανένα δικαίωμα (όπως τις τελευταίες δεκαετίες μπαίνουμε στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς). Αυτό θέλει: να μην ξεκινά κανένας αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής μας.

Σήμερα η τάξη μας μετρά μια νεκρή ακόμα. Μια εργάτρια.

Αφήνουμε για το τέλος τις επίσημες διακηρύξεις της εταιρίας που δείχνει πόσο ψεύτες και υποκριτές είναι όλοι αυτοί που κονομάνε εις βάρος τελικά της ίδιας μας της ζωής:

Εν μέσω της εξαιρετικά δύσκολης παρούσας συγκυρίας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής της Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (στα εργοστάσια παραγωγής, τις αποθήκες, τη διανομή και τις πωλήσεις) έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις και έφεραν εις πέρας αδιαλείπτως και με επιτυχία την αποστολή της εταιρείας μας να παράγει και να διαθέτει ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς τους, θα τους διανεμηθεί επιπλέον αμοιβή, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Με την ευχή ότι η υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας θα τελειώσει γρήγορα, η εταιρία Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. δηλώνει ότι θα συνεχίζει να είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

1 σχόλιο: