Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πορεία ταξικής αλληλεγγύης, Σάββατο 8 Μάρτη, Στ. ΗΣΑΠ Μαρούσι, 12μμ

Συνάδελφος μετανάστης από το Πακιστάν, δούλευε στο Scherzo cafe bar, κεντρική καφετέρια στο Μαρούσι. Το αφεντικό του Δημήτρης Τυρολόγος τον ''απασχολούσε'' για 12 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, με 10 ευρώ μεροκάματο (300 ευρώ το μήνα), χωρίς ρεπό, χωρίς ένσημα. Ταυτόχρονα, πέρα από τις ώρες που δούλευε στο μαγαζί, ήταν υποχρεωμένος να κάνει και τις δουλειές του αφεντικού, μέχρι και στο σπίτι του, κάτι σαν προσωπικός του σκλάβος δηλαδή.
Κόντρα στον φόβο και την ανέχεια, ο συνάδελφος διεκδίκησε την αξιοπρέπεια του σαν εργάτης ενώ ήδη το αφεντικό είχε σταματήσει να τον πληρώνει και του χρωστούσε μεροκάματα. Παρ' όλη την αγριότητα της εργασιακής του καθημερινότητας, ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του και έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Όταν συναντήθηκαν στο μαγαζί για να του δώσει τα δεδουλευμένα του και να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα, το αφεντικό τον ξυλοκόπησε και του έκλεψε την τσάντα του, στην οποία είχε προσωπικά του χαρτιά και 200 ευρώ. Κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε τρεις μέρες.
Σήμερα που τα αφεντικά επικαλούνται την κρίση, οι μετανάστες/στριες αποτελούν το πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης μας. Αν δεν σκοτωθούν στον Έβρο, αν δεν πνιγούν στο Φαρμακονήσι, αν δε δολοφονηθούν στην Μανωλάδα, καταλήγουν σε κάτεργα όπως αυτά του επισιτισμού. Σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ταβέρνες οι μετανάστες/στριες είναι καταδικασμένοι να δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα. Σε απάνθρωπα ωράρια, χωρίς ένσημα και με μόνιμη την απειλή της απόλυσης, της επίθεσης και της απέλασης, βιώνουν διάχυτα τον ρατσισμό, την αλαζονεία έως και τους ξυλοδαρμούς από τα αφεντικά.
Το χέρι που σηκώνεται σήμερα από τα αφεντικά στους μετανάστες εργάτες, σηκώνεται ταυτόχρονα σε όλη την εργατική τάξη. Αν συνηθίσουμε στη βαρβαρότητα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες σήμερα, θα είναι τα ίδια στρατόπεδα που θα κρατήσουν αύριο έγκλειστους όσους από μας διεκδικούν, είναι άνεργοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς. Όσους γενικά από εμάς περισσεύουμε ή αποτελούμε εν δυνάμει απειλή (αν οργανωθούμε) για τα αφεντικά.

Το αφεντικό του Scherzo cafe ξυλοκοπεί εργάτη;
Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕΙ

ΠΟΡΕΙΑ, Σάββατο 8 Μάρτη, σταθμός ΗΣΑΠ Μαρούσι, 12μμ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων
και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

2 σχόλια:

  1. Καθώς μένω στο Μαρούσι 40 χρόνια και επειδή έτυχε να βρίσκομαι στη καφετέρια σε μια από τις πορείες θα ήθελα να θέσω και να ρωτήσω τα εξής. Απο την στιγμή που υπάρχουν τα χαρτιά και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ότι πληρώθηκε ή δεν πληρώθηκε ο υπάλληλος, γιατί δεν κινείστε στα νόμιμα πλαίσια; Επιθεώρηση εργασίας κλπ; Μιλάτε παραπάνω για πορείες και κινήσεις ενημέρωσεις. Επειδή όμως έτυχε να είμαι παρόν σε μία απο αυτές, να αναφέρω ότι μέσα σε αυτη την ειρηνική πορεία υπήρχαν και αρκετοι με καλλυμένα πρόσωπα, όπως υπήρχαν άτομα που τραμπουκίζαν και εκφοβίζαν και πελάτες αλλά και υπαλλήλους. Ποιά είναι λοιπόν η διαφορά των πράξεων σας από μιας φασιστική ομάδας; Ρωτάω με κάθε καλή θέληση γιατί όταν με τα ίδια μου τα αυτιά έχω ακούσει "θα στο κάψουμε το μαγαζί" ή "να προσέχεις που κυκλοφορείς στο Μαρούσι" δεν μου ακούγεται σαν μια κίνησης πληροφόρησης στο γενικό σύνολο των πολιτών του Αμαρουσίου. Μου ακούγεται σαν κάτι πολύ πιο επικίνδυνο το οποίο μπορει να γεννήσει πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις... Θα χαρώ στα πλαίσια του διαλόγου να δω την απαντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξεκινήσουμε εστιάζοντας στο ότι ένας ανασφάλιστος εργαζόμενος ξυλοκοπήθηκε από το αφεντικό του όταν ζήτησε τα δεδουλευμένα του.
      Αυτό γνωστοποιήθηκε και καταγγέλθηκε στο σωματείο σερβιτόρων μαγείρων, το οποίο και ''τρέχει'' την όλη υπόθεση με βάση έναν δίκαιο εργατικό αγώνα, μέσω της επιθεώρησης εργασίας (μιας και το έθεσες ως παράδειγμα), αλλά κυρίως με μαζικές παρεμβάσεις στο σημείο, από το ίδιο το σωματείο, ταξικές συλλογικότητες και αλληλέγγυους - ες.
      Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από εδώ στα πλαίσια του διαλόγου που ζητάς είναι να σε παραπέμψουμε στις ανακοινώσεις του σωματείου, οι οποίες εκφράζονται ανοιχτά και δημόσια μέσω ίντερνετ στην σελίδα του σωματείου ( http://somateioserbitoronmageiron.blogspot.gr/ ), αλλά και με μοίρασμα κειμένων στα πλαίσια της ενημέρωσης κατοίκων και πολιτών.

      Διαγραφή