Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Κυριακή 7 Μάη: Να πάρουμε την Απεργία στα χέρια μας!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου,
Τα περιθώρια για εφησυχασμό τελείωσαν. Μετά από 3 χρόνια μεθοδευμένων επιθέσεων κράτους και εργοδοσίας στην κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας με νόμους, υπουργικές αποφάσεις και «πιλοτικά μέτρα»,  τα πράγματα είναι προφανή. Στην αρχή ήταν 7, μετά επιχείρησαν να γίνουν 52, ύστερα νομοθέτησαν 8, τώρα επιδιώκουν να εφαρμόσουν 30. Όπου κι αν «κάτσει αυτή η μπίλια» που γυρνά απειλητικά πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων ανά την χώρα, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει την περαιτέρω υποτίμησή μας, την περαιτέρω εξόντωση μας.
Η κεντρική σημασία που έχει η κυριακάτικη αργία για τους εργοδότες φαίνεται μέσα από την επιμονή τους να την χτυπήσουν μια και καλή. Η κυριακάτικη αργία παραμένει ο βασικός πολιορκητικός κριός για να νομιμοποιήσουν μια σειρά αντεργατικών μέτρων στον κλάδο του εμπορίου αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων. Να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τα ωράρια με «λευκές νύχτες» και black Fridays, να νομιμοποιήσουν τα 4-5ωρα της πείνας, να εντατικοποιήσουν τις συνθήκες εργασίας. Το λέμε εδώ και 3 χρόνια και θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε: για τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου, για το σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, ΤΙΠΟΤΑ ΘΕΤΙΚΟ δεν φέρει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Να μην επιτρέψουμε ο κλάδος του εμπορίου να γίνει δοκιμαστικός σωλήνας για μια σειρά αντεργατικών πολιτικών που στρέφεται ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης.
Και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια. Καμία νέα θέση εργασίας, καμία αύξηση του τζίρου, καμία «τόνωση της αγοράς» δεν πραγματοποιήθηκε μέσα από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων!!! Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι ανά την Ελλάδα. Αντίθετα, το γαϊτανάκι των απολύσεων συνεχίζεται, ο τζίρος συνεχίζει να πέφτει ή να μοιράζεται στις υπόλοιπες μέρες, και πλέον η 5ωρη απασχόληση την Κυριακή αποτελεί άγραφο νόμο για τα αφεντικά αφαιρώντας ακόμα και το επιπλέον ρεπό που δινόταν ως αντάλλαγμα της κυριακάτικης εργασίας στο εμπόριο. Όσοι και όσες συνεχίζουν να αναμασούν τα ίδια γελοία επιχειρήματα περί «ανάκαμψης της αγοράς» ή του «εκσυγχρονισμού», εξυπηρετούν απροκάλυπτα τα συμφέροντα της εργοδοσίας όποιο προσωπείο κι αν φορούν. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου δεν θα μπούμε σε κανένα παζάρι για το πόσες Κυριακές θα δουλεύουμε. Το λέμε καθαρά και ξάστερα: δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή σε μικρά ή μεγάλα αφεντικά, δεν παραχωρούμε τις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες.
Τώρα, για 2η φορά επιχειρείται συντριπτικό πλήγμα στις εργατικές κατακτήσεις και τον ελεύθερό μας χρόνο μέσω της νομοθέτησης 30 εργάσιμων Κυριακών σε «τουριστικές ζώνες». Το ξαναεπιχείρησαν το καλοκαίρι του 2014 και έχασαν. Κράτος και εργοδότες υποχώρησαν μπροστά στις μαχητικές και επίμονες απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από εργαζόμενους και ανέργους, από σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις που συσπειρώνονται στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια». Παρά τις αυταπάτες που έσπειραν διάφοροι καλοθελητές για τη δήθεν «ευεργετική απόφαση του ΣτΕ» που ακύρωνε το πιλοτικό μέτρο των 52 Κυριακών τον περασμένο Γενάρη, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι κανείς άλλος δεν θα υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά μας πέρα από εμάς τους ίδιους. Μέσα από την οργάνωση μας σε ορατές και αόρατες επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα από εργατικές συλλογικότητες και σωματεία που υπερασπίζονται έμπρακτα τα εργατικά συμφέροντα και δεν τα παζαρεύουν με μικρούς και μεγάλους εργοδότες, δεν τα βάζουν ενέχυρο για να κάνουν συνδικαλιστική καριέρα.
Είναι η κρίσιμη στιγμή να συγκεντρώσουμε όλη τη χρήσιμη εμπειρία που έχουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μας μέσα στους χώρους δουλειάς, να δώσουμε συλλογική και οργανωμένη μορφή στην οργή και την αγανάκτησή μας. Να δώσουμε νέα πνοή στις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις του κλάδου και των μαχόμενων κομματιών της τάξης μας ευρύτερα.
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,
Σας καλούμε την Κυριακή 7 Μάη να δώσουμε το πρώτο ηχηρό μήνυμα στο κράτος και την εργοδοσία.
Να πάρουμε την απεργία της 7ης Μάη στα χέρια μας, στο κέντρο της Αθηνάς και σε κάθε πόλη. Οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να γεμίσουν με απεργούς εμποροϋπαλλήλους που θα δώσουν τον τόνο. Η μάχη θα δοθεί στην μαζικότητα των συγκεντρώσεών μας, στις μαχητικές απεργιακές περιφρουρήσεις σε κάθε μαγαζί.
Σας καλούμε όλους και όλες, όσους και όσες εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, όσους και όσες εργάζονται σε εμπορικά κέντρα, σε γειτονιές και τοπικές αγορές ανά την Αττική, να δώσουν μαζικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην Ερμού. Να δώσουμε μαζικά ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα, να οργανώσουμε συλλογικά και μαχητικά την απεργία μας!
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΗ, 9.30 Π.Μ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΕΡΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου