Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος - Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Απρίλη μέχρι τέλος Ιούνη

6/4 Συμβασιούχος εργαζόμενος σε απορριμματοφόρο στον δήμο Κέρκυρας, στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει τον κάδο του οχήματος χτυπήθηκε στο στήθος από τον βραχίονα με αποτέλεσμα να υποστεί κακώσεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του κορμού.

12/4 Εργαζόμενος της ΔΕΗ κατά την διάρκεια εργασιών στην Σάμο έπεσε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

13/4 22χρονος εργαζόμενος κατά την διάρκεια εργασιών σε ρυμουλκό πλοίο σε ναυπηγείο της Σαλαμίνας τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα Α’ και Β΄ βαθμού.

9/5 Εργάτης στο εργοστάσιο της TOSOH κατά την διάρκεια εργασιών σε ύψος έπεσε στον εξώστη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

14/5 60χρονος εργαζόμενος σε εργοτάξιο της Ιόνιας οδού στην Αμφιλοχία τραυματίστηκε έπειτα από πτώση σε φρεάτιο.

16/5 Τέσσερις οικοδόμοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν στο κτίριο του «παγοποιείου» στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου κατέρρευσε το μπαλκόνι.
- Δύο νεκροί και δύο τραυματίες υπάλληλοι του ΟΣΕ είναι το αποτέλεσμα του δυστυχήματος στην αγροτική περιοχή Τούμπας Σερρών.

18/5 Τρεις εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας AKFA τραυματίστηκαν σοβαρά με θλάσεις, εκδορές και αναπνευστικά προβλήματα.

27/5 Ο 52χρονος Ζεμαδάνης Σάκης εργαζόμενος στην επιχείρηση μαρμάρων «Σολάκης», σκοτώθηκε σε λατομείο στο Βαθύλακο Δράμας, όταν η πέρλα με την οποία γίνεται συρματοκοπή του μαρμάρου διαπέρασε το σώμα του.

30/5 22χρονος εργαζόμενος κατά την διάρκεια καθαρισμού μηχανήματος στο εργοστάσιο «Κελαιδίτης ΕΠΕ» στον Πισσώνα, τραυματίστηκε σοβαρά όταν το γάντι του πιάστηκε στο μηχάνημα που αποτελείται από κυλίνδρους και μαχαίρια.

1/6 46χρονος εργαζόμενος κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή των Περιβολίων στον δήμο Χανίων, βρέθηκε στο έδαφος από ύψος 3 μέτρων με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στην εντατική με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα στα χέρια.

2/6 28χρονος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής ζυθοποιίας» στη ΒΙΠΕ Πατρών τραυματίστηκε σοβαρά στον θώρακα.

7/6 Τεχνίτης εναερίτης με 8μηνη σύμβαση στον ΑΔΜΗΕ τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο πόδι όταν έσπασε η βάση στήριξης γερανοφόρου στη γραμμή Ψαχνών – Μαντουδίου.

9/6 Από τύχη σώθηκαν δύο εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, όταν στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων αποκολλήθηκε το άγκιστρο από το συρματόσχοινο.

10/6 Σοβαρός τραυματισμός στα Χανιά, όταν 55χρονος εργάτης κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης, έπεσε μέσα σε αντλιοστάσιο.

- Κατά την διάρκεια μεταφοράς 30 μεταναστών εργατών γης από εργοδότη – αγρότη το όχημα ανετράπη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ ο ένας από αυτούς να βρίσκεται σε πιο σοβαρή κατάσταση.

11/6 Κατά την διάρκεια αποκατάστασης βλάβης σε καλώδιο παροχής στη Νέα Μάκρη, έχασε την ζωή του εργαζόμενος που δούλευε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

13/6 Έχασε την ζωή του 51χρονος εργάτης στη Δράμα, σε λατομείο της επιχείρησης «FHL H. Κυριακίδη μάρμαρα – γρανίτες.

15/6 Ο 25χρονος διανομέας Βασίλης Γιαννακόπουλος, εργαζόμενος στην εταιρία ACS, έχασε την ζωή του στην Πάτρα, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με όχημα του δήμου Πατρέων.

19/6 Μηχανοδηγός του ΟΣΕ υπέστη ηλεκτροπληξία λόγω διαρροής ρεύματος, στο σταθμό της Παλαιοφαρσάλου.


20/6 Σοβαρός τραυματισμός 45χρονης δημοτικής υπαλλήλου στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου, όταν παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο.

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από το blogspot Αντίσταση στις γειτονιές:


 «Η ζωή σου... η αποζημίωσή μου»!

Τα «καλά» νέα από τις μητροπόλεις του ιμπεριαλισμού, οι «καλές» εργοδοτικές πρακτικές, η επίθεση χωρίς όρια και τέλος κυκλοφορούν γρήγορα! Γίνονται εύκολα εργατική πολιτική, φίμωση και αφοπλισμός των εργαζομένων σε βασικά τους δικαιώματα.

Στην Ελλάδα της ανεργίας, της απληρωσιάς, της ανασφάλιστης και χωρίς περίθαλψη εργασίας, των πεντάμηνων της εξαθλίωσης, της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων, έρχονται να προστεθούν και οι δυο αποφάσεις του Αρείου Πάγου για δυο εργατικά ατυχήματα με θύματα δυο οδηγούς φορτηγών. Η «Δικαιοσύνη» μίλησε: Ο επιζών οδηγός καλείται να πληρώσει αποζημίωση στην εταιρία, παρ’ όλη την ευθύνη της για την κακοσυντήρηση του φορτηγού, ενώ ο νεκρός εργαζόμενος θεωρείται... συνυπεύθυνος στο θάνατό του, παρότι δούλευε αναγκαστικά με εξαντλητικές υπερωρίες. Προσθετικά, έρχεται η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης δικαίωσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα από το εφετείο.

Τα εργατικά ατυχήματα δεν «τυχαίνουν», δεν είναι αποτέλεσμα του ότι ο εργαζόμενος δεν πρόσεξε ή αφαιρέθηκε. Είναι αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και υγιεινής, σε συνθήκες σκλαβιάς, έρμαια στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Είναι αποτέλεσμα της πίστης του κεφαλαίου ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμα εργαλεία, χρήσιμα όσο παράγουν, ότι «η ζωή... και ο θάνατός τους» του ανήκουν, και φυσικά η ζωή δεν έχει καμία αξία μπροστά στο κέρδος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που εργατικά ατυχήματα αποσιωπήθηκαν κάτω από τις απειλές των εργοδοτών, που ακούστηκε το «πάρε μια βδομάδα άδεια, μην πεις τίποτα και δε θα απολυθείς», που η εργοδοσία εξαγόρασε προς όφελός της τη σιωπή των θυμάτων εργαζομένων. Δεν είναι σπάνια η πρακτική της δικαιοσύνης που είτε αναγνώριζε συμβολικά την ευθύνη της εργοδοσίας, είτε «έφταιγε η κακιά η ώρα». 

Η δικαιοσύνη όμως δεν είναι τυφλή! Ξέρει πολύ καλά για ποιον δουλεύει και προς τα πού κλείνει πονηρά το μάτι. Κι αν μέχρι τώρα έπαιρνε αποφάσεις που απλά έριχναν στα μαλακά τους εργοδότες, τώρα δημιουργεί δεδικασμένο. Ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται και νομικά ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία και θα πληρώνουν τα εγκλήματά της, την αδίστακτη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος. Η σκλήρυνση της επίθεσης, η διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, το καινούριο προνόμιο της εργοδοσίας να δολοφονεί και να αποζημιώνεται γι’ αυτό δεν είναι αντικειμενική εξέλιξη της κρίσης.

Ένοχοι είναι όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν πιστά τις διαθέσεις κεφαλαίου, όλες οι πολιτικές που κατεδαφίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον λαό και να διευρύνουν την κυριαρχία τους. Έδαφος βρήκαν στην αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος, στην ανεμπιστοσύνη των εργαζομένων στους αγώνες και τις νίκες που μπορούν να φέρουν προς όφελος τους. Φρένο σ’ αυτήν την πραγματικότητα μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν. Και το κεφαλαίο το ξέρει πολύ καλά αυτό. Γι’ αυτό λυσσάνε οι σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού. Γι’ αυτό φροντίζει να τρομοκρατεί, να απομονώνει, να διασπά, να διαλύει ό,τι μπορεί να λειτουργήσει ως στοιχείο συγκρότησης της εργατικής τάξης.

Ακόμα κι αν φαντάζει δύσκολο και ανέφικτο, ακόμα και τώρα που πολύ οργανωμένα το σύστημα έπεισε το λαό ότι μόνο χειρότερο μπορεί να είναι το μέλλον του, πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται οι εργαζόμενοι να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, να αντιληφθούν τη θέση τους απέναντι στα κοράκια της εργοδοσίας, να συγκροτήσουν ξανά τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, από όργανα ζωντανά που οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν και θα οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στη βάναυση επίθεση του κεφαλαίου. Μέσα από τον αγώνα και τη σύγκρουση με κάθε φωνή συνθηκολόγησης και υποταγής, θα βάλουν τις βάσεις για ένα εργατικό κίνημα που θα ανατρέψει τον εργασιακό μεσαίωνα, θα παλέψει για να νικήσει αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου