Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

10 χρόνια περιοδικό ΒΙΔΑ

Η φωτογραφία της πρόσκλησης
Στις 28 Μαΐου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – λαϊκή γιορτή  για τα δέκα χρόνια του περιοδικού «ΒΙΔΑ». Ο κόσμος που έδωσε το παρών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση «τα ντουφέκια της κυρίας Καράρ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, από την ομάδα ανοικείωση που πρόσφερε δυνατή συγκίνηση, ενώ ακολούθησε μουσική εκδήλωση με το λαϊκό σχήμα μελών και φίλων του περιοδικού που έφερε στον κόσμο χαμόγελα, στιγμές συντροφικότητας και… χορό!

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης ο κόσμος που την πλαισίωσε είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί τον χώρο του Σκοπευτηρίου, όπως και το μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Για όλες και όλους εμάς που έχουμε βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δίπλα στο περιοδικό και τους ανθρώπους του ήταν μια βραδιά αγωνιστικής αισιοδοξίας και έντονων συναισθημάτων. Σε κάποιους και κάποιες από εμάς, μας έφερε στο νου στιγμές αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, ζύμωσης, συντροφικότητας, δύναμης στα δύσκολα. Μάθαμε από τις σελίδες του περιοδικού, ενημερωθήκαμε και πεισμώσαμε. Θα χτυπάει η καρδιά μας στο «σαλόνι»…
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Αφήνουμε το ίδιο περιοδικό να μιλήσει με δύο μικρά αποσπάσματα από την ειδική έκδοση για τα 10 χρόνια ΒΙΔΑΣ:

«Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια που κυκλοφορεί το περιοδικό, υπήρξε μια συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου. Απεργίες, εξεγέρσεις, πόλεμοι συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτά όλα προσπάθησε να παρουσιάσει η βίδα, να αναλύσει, να ερμηνεύσει και να διαφωτίσει όπως μπορεί και με όλες της τις δυνάμεις την εργατική τάξη. Πάντα από προλεταριακή σκοπιά.

Να γίνει δηλαδή ένα εργαλείο διαφώτισης και δράσης στα χέρια των εργατών για την πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση…

... Όπου υπήρχαν προλεταριακά στοιχεία και διάθεση για αγώνα η βίδα έβαζε καθήκον να συμμετέχει στην ζύμωση, να μαθαίνει από το ταξικό υποκείμενο, να μπορεί να αναλύει, να συζητά με τους εκμεταλλευόμενους και να μαθαίνει από αυτούς, να στηρίζει τους αδύνατους με κάθε τρόπο, να αφουγκράζεται τους συσχετισμούς, να μπορεί να γίνεται πόλος των ανθρώπων της Εργασίας, να χτίζει την Κοινότητα, να πιάνεται στην αλυσίδα…»

Εμείς από την πλευρά μας θα ευχηθούμε χρόνια πολλά στο περιοδικό, με δύναμη και κουράγιο απέναντι στους δύσκολους καιρούς για την Τάξη μας και με την υπόσχεση πως θα στεκόμαστε πλάι όπου χρειαστεί με τις λιγοστές δυνάμεις μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου