Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Αλληλεγγύη στον αγώνα NO TAV σε Ιταλία και Γαλλία

Από την συγκέντρωση - μικροφωνική που πραγματοποιήθηκε
στο Μοναστηράκι το Σάββατο 22/2 στο πλαίσιο της μέρας
διεθνούς αλληλεγγύης για το κίνημα του <<NO TAV>>
Από τις Άλπεις...
Στα ιταλικά, Treno ad Alta Velocita (TAV) σημαίνει Τρένο Υψηλής Ταχύτητας. Από κει πήρε το όνομά του το κίνημα “No TAV”, το οποίο αντιτίθεται στην κατασκευή σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνενώνει τη Λυόν της Γαλλίας με το Τορίνο της Ιταλίας. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στα σκαριά από το 1991, αλλά το 2011 οι εργασίες αρχίζουν να εντείνονται. Εντός του πλαισίου της οικονομικής κρίσης, το δόγμα της ανάπτυξης βρήκε την εφαρμογή του και το ιταλικό κράτος όρισε το συγκεκριμένο έργο ως “στρατηγικού ενδιαφέροντος”, ως επένδυση για την οποία δε θα απαιτείται διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες. Βίαιες απαλλοτριώσεις γαιών, δυσπρόσιτες τιμές των εισιτηρίων για τους κατοίκους των περιοχών, κατάργηση των απλών γραμμών και αναγκαστική μετακίνηση με τα TAV, σημαντικότατες οικολογικές καταστροφές στα μέρη απ' όπου θα περνάνε οι γραμμές και όλο αυτό προς όφελος των κατασκευαστών, της μαφίας, και των μεγάλων επιχειρήσεων - τα προϊόντα των οποίων θα μεταφέρονται ταχύτερα.
Οι τοπικές κοινωνίες δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι το έργο αυτό. Ένα μαχητικό κίνημα αναπτύχθηκε τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία για την αναχαίτιση της επένδυσης από την απαρχή της υπόθεσης τη δεκαετία του 90, το οποίο και έχει γιγανωθεί στις μέρες μας με επίκεντρο την κοιλάδα της  Susa, βορειοδυτικά του Πιεμόντε της Ιταλίας. Ένα πολύμορφο κίνημα τόσο αναφορικά με την πολιτική ανθρωπογεωγραφία που το απαρτίζει όσο και με τα μέσα αγώνα που το ίδιο ενστερνίζεται, το οποίο αγωνίζεται σθεναρά και έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο από τα ΜΜΕ - τα οποία χρησιμοποιούν τη γνωστή ρητορική περί "βίαιων μειοψηφιών που καθυστερούν την ανάπτυξη" - τη συνεχώς εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τη βίαιη καταστολή του από τις πάνοπλες και πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις.

Ανάμεσα στις πολλές διώξεις και την ποινικοποίηση του κινήματος No TAV, 4 αναρχικοί βρίσκονται προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για “τρομοκρατία” κατά τα άρθρα 280 και 280bis του ιταλικού ποινικού κώδικα. Πρόκειται την Chiara Zenobi  και τους  Niccolò Blasi, Claudio Alberto, Mattia Zanotti.

...έως τις Σκουριές,
Την ολική καταστροφή στο όνομα της ανάπτυξης δεν θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει καλύτερα από το παράδειγμα των Σκουριών Χαλκιδικής, ένα αρχέγονο δάσος παραδομένο βορά στις ορέξεις του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου (Μπόμπολας, El Dorado Gold). Οι κάτοικοι συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, αλλά και το ελληνικό κράτος  έκτακτης ανάγκης το οποίο εισβάλει με τα ΕΚΑΜ στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, φυλακίζει αγωνιστές και τρομοκρατεί μια ολόκληρη κοινωνία, αιχμαλωτίζοντας τη στα γρανάζια του δικαστικού συστήματος.


η ανάπτυξη στάζει αίμα

Από την δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατική έως την αριστερή ρητορεία η λέξη “ανάπτυξη” κατέχει κεντρικό ρόλο στην ατζέντα που τίθεται για τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης. “Υπάρχουν ακόμα και αποδείξεις ότι το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένας καλός δείκτης για τον μελλοντικό βαθμό της οικονομικής ευημερίας”, μας διαβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η ανάπτυξη έχει μετατραπεί, λοιπόν, σε ιδεολόγημα το οποίο αποσκοπεί να πλασάρει στο συλλογικό φαντασιακό την ψευδαίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο διαφορετική. Στον ελλαδικό χώρο, στον μαστιζόμενο από την κρίση ευρωπαϊκό νότο, αλλά και παγκόσμια, πίσω από το κυνήγι (των αριθμών) της ανάπτυξης δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η εντατικοποίηση της βίαιης επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου στον άνθρωπο. Κρύβεται, η επίθεση στα πολιτικά και εργασιακά κεκτημένα, καθώς και η εμπορευματοποίηση της φύσης, η επέκταση, δηλαδή, της άλωσης του περιβάλλοντος από τις εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.


και η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Τα βουνά του Κάκκαβου και των Άλπεων μπορεί να φαντάζουν μακριά από τη μητρόπολη, ωστόσο οι αγώνες που δίνονται σ' αυτές τις γωνιές του πλανήτη συμπυκνώνουν κοινωνικές αντιστάσεις και αιχμές που χτυπούν στην καρδιά της κυριαρχίας - και ακριβώς γι' αυτό χτυπιούνται βίαια. Οι αγώνες αυτοί βρίσκονται τόσο κοντά μας, όσο κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, που αντιτάσσεται στο πρόσταγμα της ανάπτυξης, που συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για την επιλογή να αγωνίζεται.
Η έμπρακτη αλληλεγγύη όταν ξεπερνά τα στενά όρια του μέρους που διαβιούμε, όταν παίρνει παγκόσμια χαρακτηριστικά, είναι σε θέση να υψώσει οδοφράγματα στον καπιταλισμό, ώστε να θέσει μια και καλή εκτός ιστορίας αυτό το παγκόσμιο σύστημα εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.

Αλληλεγγύη στον αγώνα No Tav σε Ιταλία και Γαλλία!
Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες αγωνιστές!


Αναρχικοί/ες, αλληλέγγυοι/ες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου