Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος - Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές Μαΐου μέχρι τέλος Αυγούστου 2017

Ανάμεσα στις υπόλοιπες θεματικές ενότητες του blogspot έχουμε «επικεντρωθεί» και σε μια συγκεκριμένη μορφή που παίρνει η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση και που μεταφράζεται σε εργατικά «ατυχήματα».

Κάθε τόσο έπεφτε στην αντίληψή μας κάποιο εργατικό «ατύχημα» που άφηνε κάποιον/α εργάτη/τρια σακατεμένο/η, νεκρό/ή. Έτσι, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πιο εντατικά στην προσπάθεια συνολικής καταγραφής τέτοιων περιστατικών που φανερώνουν πως μόνο σπάνια και μεμονωμένα δεν είναι.
Αφού συγκεντρώσουμε όσες πληροφορίες είναι δυνατόν, δημοσιεύουμε την συνολική καταγραφή εργοδοτικών εγκλημάτων με τον τίτλο «Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος».

Οι πηγές ενημέρωσης – γνωστοποίησης προέρχονται από ταξικές δυνάμεις, σωματεία, συνδικάτα ή ακόμα από τοπικά ή μη μέσα πληροφόρησης. Στην προσπάθειά μας αυτή βοηθούν επίσης, και τους ευχαριστούμε πολύ, συντρόφισσες/οι που μας ενημερώνουν. Έχουμε ξαναγράψει πως δεν το κάνουμε για τους «αριθμούς», παρά μόνο για να φανούν οι συνθήκες και τα αποτελέσματα του τρόπου της καπιταλιστικής παραγωγής και φυσικά για να μην ξεχνιέται το αίμα των συναδέλφων/ισσων, το αίμα που χύνει η εργατική τάξη.

Κείμενο για τα εργατικά «ατυχήματα» ΕΔΩ.

Στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης βλέπουμε (και μέσα από την συγκεκριμένη ενότητα του blogspot «Prolet Connect») τον όλο και πιο αυξανόμενο δείκτη των εργατικών «ατυχημάτων». Το κεφάλαιο υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή σκοτώνοντας το εμπόρευμα για περισσότερα κέρδη. Για αυτό ευθύνονται οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα, τα μηδαμινά μέτρα ασφάλειας για τους εργαζομένους, οι άφαντοι έλεγχοι από το κράτος του κεφαλαίου, η «κάλυψη» θέσεων με ωράρια λάστιχο, η παραγωγή μέχρι εξαντλήσεως, οι απλήρωτες υπερωρίες, το άγχος κ.α. Για όλα αυτά ευθύνεται το κεφάλαιο που θέλει να μεγαλώνει στις πλάτες (και από το αίμα) των εργαζομένων.

Ακολουθεί η τεράστια δυστυχώς λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων που γνωστοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, από αρχές Μαΐου μέχρι τέλος Αυγούστου. Αυτή η «λίστα» χρειάζεται να διαβαστεί ταξικά από τους εργάτες και τις εργάτριες ώστε να χτίσουν την ενότητα και την οργάνωση που θα σταθεί φραγμός στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και εκμετάλλευσης.

6/5 33χρονος εργάτης σε εργοτάξιο της «Άκτωρ – J&P ΑΒΑΞ» για τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή Παναγοπούλας Πατρών, έχασε την ζωή του όταν καταπλακώθηκε από γεωτρύπανο.

6/5 Τραυματισμός εργάτη σε εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, πέφτοντας από σκαλωσιά περίπου 4 μέτρων.

11/5 47χρονος εργάτης κατά την διάρκεια εργασιών σε ανελκυστήρα στα Χανιά, έπεσε από σκαλωσιά με αποτέλεσμα να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

11/5 37χρονος εργαζόμενος στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας στη Φλώρινα τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα, κατά την διάρκεια ανεφοδιασμού χωματουργικού μηχανήματος από βυτιοφόρο.

13/5 Έπειτα από εκτροχιασμό τραίνου του ΟΣΕ στην περιοχή Άδενδρο έξω από την Θεσσαλονίκη, έχασαν την ζωή τους ο μηχανοδηγός του τραίνου, ο προϊστάμενος κίνησης και ένας επιβάτης. 6 επιβάτες ακόμα τραυματίστηκαν.

13/5 Τη ζωή του έχασε εν ώρα εργασίας ο Bahadar Chaudhary, εργαζόμενος στο υφαντήριο Παντελίδη στην Ν. Ιωνία.

15/5 58χρονος εναερίτης στη ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας, έχασε την ζωή του όταν χτυπήθηκε από ρεύμα, κατά την διάρκεια εργασιών για αποκατάσταση βλάβης σε κολόνα δημόσιου φωτισμού.

19/5 Σε αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, εργαζόμενος έσπασε το πόδι του στην προσπάθειά του να πηδήξει μέσα στο σκάμμα, αφού δεν είχε τοποθετηθεί σκάλα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

22/5 Εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Αγ. Νικολάου στο Λασίθι, τραυματίστηκε, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο.

24/5 Σε εργοτάξιο της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο εργαζόμενος της εταιρείας ΜΕΚΑΤΕ.

25/5 Τρεις εργαζόμενοι στην εταιρεία υγραερίου «TOP GAS» στον Ασπρόπυργο, τραυματίστηκαν έπειτα από ανάφλεξη σε φιάλες υγραερίου. Οι 2 από αυτούς νοσηλεύονται με σοβαρά εισπνευστικά εγκαύματα και εγκαύματα στο πρόσωπο.

26/5 Κατά την διάρκεια εργασιών σε οικοδομή στην πόλη του Ηρακλείου για την εταιρεία «Μινωική Τεχνική», 40χρονος εργαζόμενος έπεσε από ύψος 4 μέτρων με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

27/5 Ακόμα ένας εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων στην Λευκάδα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο.

30/5 Ο 29χρονος διανομέας Γιώργος Κατσαμπέλας, εργαζόμενος στην επισιτιστική αλυσίδα «DE-TOX» στην Λάρισα, έχασε την ζωή του στην άσφαλτο, όταν συγκρούστηκε με φορτηγό.

30/5 Εργαζόμενος στην επιχείρηση «ΠΡΟΜΕΤΑΛ ΜΠΑΚΛΗ» χτύπησε 3 δάχτυλα του χεριού του.

31/5 Τραυματίστηκε εργάτης όταν παρασύρθηκε από κλάρκ, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας «ΡΕΑ».

31/5 Εργαζόμενος στον δήμο Βόλου έχασε 3 δάχτυλα του χεριού του, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει ξύλα για τις ακτές.

1/6 42χρονος εργάτης στα ναυπηγεία Περάματος, κατά την διάρκεια εργασιών βαφής στο επιβατηγό - τουριστικό πλοίο «SELESTIAL», στα ναυπηγεία Περάματος, έπεσε από σκαλωσιά 4 μέτρων με αποτέλεσμα να χτυπήσει τα πλευρά του.

6/6 49χρονος οδηγός φορτηγού μετά την απόθεση λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτη στη Φλώρινα, τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα γνάθου και προσώπου.

7/6 29χρονος οικοδόμος, εργαζόμενος σε εργολάβο που έχει σύμβαση με την δημοτική αρχή Σαλαμίνας, έχασε την ζωή του όταν έπεσε στο κενό από την στέγη του κλειστού γυμναστηρίου του δήμου.

7/6 Εργαζόμενος στην «RECO BETON» στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, τραυματίστηκε στον ώμο και το ισχίο όταν φορτίο γερανού χτύπησε την πλατφόρμα στην οποία βρισκόταν, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό.

8/6 Σιδεράς, εργαζόμενος στον υπεργολάβο Βίγλα στα αντιπλημμυρικά έργα της Ηλιούπολης, τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη.

14/6 Σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης που διαχειρίζεται η εταιρεία «Waste Solutions», μηχάνημα εγκλώβισε το χέρι εργαζόμενου, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά τραύματα.

14/6 Διανομέας - οδηγός δικύκλου τραυματίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης μετά από σύγκρουση με ΙΧ αυτοκίνητο.

19/6 37χρονος ντελίβερι στον Βόλο, τραυματίστηκε στο κεφάλι, έπειτα από σύγκρουση με Ι.Χ. - Ακόμα ένας εργαζόμενος courier σε δίκυκλο τραυματίστηκε στο χέρι.

22/6 Εργάτης από το Πακιστάν που εργαζόταν σε υπεργολάβο, καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι τσιμέντου σε εργοτάξιο της Ολυμπίας οδού, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

22/6 Εργαζόμενος σε εταιρεία στησίματος σκαλωσιών στο Κολυμπάρι Χανίων, έπεσε από σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

22/6 45χρονος οικοδόμος κατά την διάρκεια εργασιών σε οικοδομή στις Καλύβες Αποκορώνου στα Χανιά τραυματίστηκε στο πρόσωπο από κομμάτι υλικού.

28/6 Εργαζόμενος στο εργοστάσιο «ΚΑΛΑΣ» στο Μεσολόγγι, έπεσε από σκαλωσιά με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο ένα πόδι.

28/6 Εργαζόμενη στο εργοστάσιο της εταιρείας «Bic Violex ΑΕ» στο Κρυονέρι, υπέστη ακρωτηριασμό του αντίχειρα. Η εργοδοσία δήλωσε άγνοια για το γεγονός.

1/7 Η 62χρονη εργάτρια στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Ζωγράφου, Ντανιέλα Πρελορέντζου, άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο αμαξοστάσιο. Έπειτα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στους δήμους και σε συνθήκες καύσωνα, η εργάτρια εξαναγκάστηκε να δουλέψει και δεύτερη βάρδια μέσα σε ένα 24ωρο.

3/7 Η εργοδοσία της επιχείρησης «Spanopoulos Group SA» προσπάθησε να αποκρύψει εργατικό «ατύχημα», που παραδέχτηκε έπειτα από την πίεση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

5/7 Εργαζόμενος τραυματίστηκε στο πλοίο «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», το οποίο επισκευάζεται στα ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα.

8/7 Έχασε την μάχη με την ζωή ο 44χρονος Α.Π, συμβασιούχος εργαζόμενος στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο εργαζόμενος ως οδηγός τράκτορα, τραυματίστηκε σοβαρά στις 3/7 έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στην προσπάθειά του να αποθέσει ένα κοντέινερ.

10/7 23χρονος έχασε τη ζωή του στο Γαλάτσι, σε διαδρομή διανομής καφέ.

11/7 Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στα ΕΛΠΕ, έπειτα από διαρροή που προκλήθηκε από βλάβη σε αντλία μονάδας. Ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στο πρόσωπο και ο δεύτερος νοσηλεύτηκε λόγω εισπνοής αερίων.

11/7 Δύο εργάτες στο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων «FULGOR», του ομίλου Στασινόπουλου, υπέστησαν εγκαύματα όταν προκλήθηκε πυρκαγιά.

13/7 Έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο πλαστικών «EL PLAST» στην Μαλακάσα τραυματίστηκε (εγκαύματα) ένας εργαζόμενος (μηχανικός) και ο εργοδότης.

19/7 Δύο εργαζόμενες στη βιομηχανία «ΝΤΕΛ ΜΟΝΤΕ» στη Λάρισα, τραυματίστηκαν στα χέρια.

20/7 Εργαζόμενος με 8μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ στον Δήμο Ν .Ιωνίας, στην προσπάθειά του με άλλους εργαζόμενους να καθαρίσουν εγκαταλελειμμένο σπίτι, τσιμπήθηκε από κουνούπι, με αποτέλεσμα να κοντέψει να χάσει τη ζωή του.

24/7 29χρονος εργαζόμενος στο πλοίο «Άγιος Νικόλαος 1» με σημαία Κύπρου, στο δρομολόγιο Σιγκαπούρη – Σαγκάη, έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από μεγάλο ύψος στο κύτος του πλοίου.

26/7 46χρονος εργαζόμενος σε εταιρεία ανακύκλωσης στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από γερανό.

1/8 Κατά την διάρκεια εργασιών αποφράξεων και συντήρησης αποχετευτικών δικτύων στη σκάλα Λακωνίας που είχε αναλάβει ιδιώτης εργολάβος (Κακλαμανάκης – Σταθογιαννάκος ΟΕ) και έπειτα από αναθυμιάσεις, τρεις άνθρωποι (δύο εργάτες και ένας περαστικός) 51, 37 και 22 χρονών, έχασαν τη ζωή τους (ο 22χρονος εργάτης έχασε την μάχη με τη ζωή, μετά από 23 ημέρες νοσηλείας). Υπήρξε ακόμα ένας τραυματίας.

3/8 Εργαζόμενος στο εργοστάσιο «FULGOR» του ομίλου Στασινόπουλου, τραυματίστηκε στο καράβι, το οποίο φόρτωνε υποβρύχιο καλώδιο από το λιμάνι του εργοστασίου.

7/8 Εργαζόμενος ως οδηγός στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ», έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, όταν το φορτηγό που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα στο ύψος της Μαλακάσας.

8/8 Ο 42χρονος εργαζόμενος στην εταιρία «swissport», στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας Νίκος Χαλικιάς, έχασε τις αισθήσεις του αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην πίστα του αεροδρομίου, κάτω από συνθήκες καύσωνα.

8/8 42χρονος εργάτης σε ιχθυοτροφείο στην Μαγνησία, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το κλαρκ που οδηγούσε.

9/8 Εργάτρια καθαριότητας τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στον Δήμο Ν. Ιωνίας.

11/8 47χρονος εργαζόμενος δύτης στις ιχθυοκαλλιέργειες του «Νηρέα» στη Χίο, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε κατά την διάρκεια υποθαλάσσιας εργασίας.

12/8 43χρονος εργάτης σε κτηνοτροφική μονάδα στις Σέρρες έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από σάκους με ζωοτροφές.

19/8 Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, έπεσε σε άδεια πισίνα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σε όλο το σώμα.

19/8 Ο 35χρονος Λάζαρος Πατσινακίδης χειριστής κλάρκ (εργαζόμενος σε εργολάβο), έχασε τη ζωή του στο ορυχείο Καρδιάς στην Κοζάνη, όταν ανατράπηκε το κλάρκ.

21/8 63χρονος εργαζόμενος σε κοινωφελές πρόγραμμα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο χέρι, όταν έπεσε από σκαλωσιά την ώρα που έβαφε τοίχο σχολείου στη Θεσσαλονίκη.

25/8 50χρονος χειριστής πρέσας στις Κρινίδες Καβάλας, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, όταν μέρος της πρέσας ακούμπησε σε καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

26/8 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Μαραθώνα, έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο την ώρα που με συνάδελφο φόρτωνε κάδο στο απορριμματοφόρο.

27/8 40χρονος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, κατά την διάρκεια εργασιών στο καμίνι κάηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

27/8 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε, όταν εν ώρα εργασίας έχασε τις αισθήσεις του, στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

28/8 58χρονος εργαζόμενος σε αγελαδοτροφική μονάδα στη Λάρισα, έχασε τη ζωή του, όταν το αγροτικό όχημα που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό.

28/8 46χρονος εργαζόμενος – υλοτόμος σε εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται με την «Ελληνικός Χρυσός», έχασε τη ζωή του στις Σκουριές Χαλκιδικής, όταν καταπλακώθηκε από κλαδί δέντρου.

30/8 30χρονη εργαζόμενη – συμβασιούχος στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Πύργου, έχασε τη ζωή της όταν το όχημα έκανε όπισθεν και την χτύπησε.

30/8 51χρονος λιμενεργάτης στην Ελευσίνα που εργαζόταν στο πλοίο «Impala», τραυματίστηκε στο μέτωπο από αλυσίδα εκφόρτωσης.

31/8 Διασωληνωμένος με βαριά εγκαύματα νοσηλεύεται υπάλληλος της ΔΕΗ, έπειτα από ηλεκτροπληξία στον υποσταθμό της επιχείρησης στην περιοχή Λιβαδάκι στη Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου