Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Για τους τρεις νεκρούς συναδέλφους μας/Ταξικές παρεμβάσεις

Ως Πρωτοβουλία εργολαβικών εργαζομένων για την καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ, μετά το έγκλημα στην Ερέτρια της Εύβοιας, προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις για να αναδείξουμε, κυρίως σε συναδέλφους/ισσες, τους πραγματικούς υπεύθυνους, που δεν είναι άλλοι από τους εκάστοτε κυβερνώντες, την ΔΕΗ, τις θυγατρικές της και τους εργολάβους τους.

Παρεμβάσεις με τρικάκια έγιναν στα διοικητικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Καλλιρρόης, στα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη, στον ΔΕΔΔΗΕ Χαϊδαρίου, στην ΔΕΗ Παγκρατίου και στον ΔΕΔΔΗΕ Περιφέρειας Αττικής στη Μυλλέρου, οπού κρεμάστηκε και πανό απέναντι από το κτήριο.

Συμμετείχαμε επίσης με το υλικό μας, στην συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη στις 5 Απρίλη.

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται στους χώρους δουλειάς, σε συναδέλφους και συναδέλφισσες.

***

Για τους τρεις νεκρούς συναδέλφους μας

Ως εργολαβικοί εργαζόμενοι για την καταμέτρηση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (τελευταία και για τους υπόλοιπους παρόχους που μπήκαν στην «αγορά») γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι εστί εργολαβοποίηση: Χαμηλά μεροκάματα, εντατικοποιημένη εργασία, πετσοκομμένα ένσημα, ανύπαρκτα δικαιώματα. Οι εργασίες των πρώην ΔΕΚΟ γίνονται πίτα που μοιράζεται σε παράσιτα εργολάβους και υπεργολάβους που κερδοφορούν εις βάρος μας.

Γνωρίζουμε το «ενδιαφέρον» των εργολάβων και των διοικούντων του ΔΕΔΔΗΕ για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Άφαντα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, ειδικά για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.

Παρακολουθούμε τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και τα σχέδιά τους για πλήρη ιδιωτικοποίηση σε ενέργεια, υγεία, παιδεία κοκ, που ολοκληρώνονται μέρα με τη μέρα (στην τελική ευθεία έχει μπει και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ). Για εμάς, ως εργαζόμενοι/ες, ένα είναι το σίγουρο: είναι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου που ρημάζει τις ζωές μας.

Την 1η Απρίλη χάσαμε ακόμα τρεις συναδέλφους μας, ενώ ακόμα ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Ήταν εργάτες που δούλευαν στην εταιρεία «Περικλής ΑΤΕ» που λειτουργεί ως υπεργολάβος της «ΑΚΤΩΡ» για εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ.

Με τους εργάτες αυτούς, 43, 45 και 57 ετών, μοιραζόμασταν τις ίδιες αγωνίες, βιώναμε την ίδια εκμετάλλευση, παλεύαμε όλοι για το πενιχρό μεροκάματο. Εμείς, όπως έκαναν και οι συνάδελφοί μας μέχρι να χάσουν τη ζωή τους, πουλάμε την εργατική μας δύναμη για να ζήσουμε. Αυτό μόνο έχουμε. Αυτά που η εργατική μας τάξη παράγει, τα καρπώνεται η τάξη των πλουσίων. Οι καπιταλιστές. Τα αφεντικά μας. Για αυτούς είμαστε αναλώσιμοι, γρανάζια της μηχανής, αριθμοί που μετριούνται σε κέρδος και κόστος.

Οι τρεις συνάδελφοί μας εργάτες (εναερίτες) είναι θύματα της ταξικής εκμετάλλευσης. Το εργατικό «ατύχημα» στην Εύβοια είναι ακόμα ένα εργοδοτικό έγκλημα, για το οποίο δεν θα τιμωρηθεί κανείς.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο μας, αλλά και παντού, πρέπει να συζητούν για όσα τους τσακίζουν τη ζωή, να οργανώνουν στους χώρους της μισθωτής εργασίας πυρήνες ταξικής αντιπαράθεσης με τους εκμεταλλευτές τους, να χτίζουν την ενότητά τους σε ταξική – αντικαπιταλιστική βάση. Έτσι και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας, ειδικά σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, όπου οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται και ήδη προετοιμάζεται η επόμενη επίθεση στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό.

Πρωτοβουλία εργολαβικών εργαζομένων για την καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ


Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου