Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων EFOOD Π. Αττικής για το εργατικό δυστύχημα συναδέλφου

Το Σωματείο εργαζομένων efood Π. Αττικής, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου Abdul που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του στο κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης.

Αυτές τις ώρες, όλοι όσοι εργαζόμαστε με μηχανάκια στο δρόμο, αναλογιζόμαστε πως μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή ο καθένας από εμάς να βρεθεί στην ατέλειωτη λίστα νεκρών ή σακατεμένων! Μια συνθήκη που δημιουργεί η υπερεντατικοποίηση, η έλλειψη κατάλληλων μέτρων προστασίας (ΜΑΠ) και φυσικά ο ν. Χατζηδάκη που αναγκάζει τους «συνεργάτες» να ξεπερνούν και τις 12 ακόμα ώρες συνεχούς οδήγησης για να συμπληρώσουν αξιοπρεπές μεροκάματο.

Και φυσικά όλα κινούνται στο πλαίσιο της «ομερτά» που ακολουθούν τα υπουργεία εργασίας και υποδομών τα οποία επί 3 χρόνια, από την ψήφιση του ν. 4611 «συσκέπτονται» και «διαβουλεύονται» ερήμην μας για την έκδοση κοινής ΚΥΑ που θα καθόριζε τα κατάλληλα ΜΑΠ. Οι μανδαρίνοι των υπουργείων αλληλοδιαψεύδονται ρίχνοντας ο ένας ευθύνες στον άλλο αρκεί να μην θίξουν τα υπερκέρδη των πολυεθνικών, όπως της Delivery Hero, αλλά και των υπόλοιπων αφεντικών που απασχολούν εργαζόμενους με δίκυκλο.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως και στα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα των συναδέλφων μας το κράνος Jet 22.5 (πρότυπο που δεν παράγεται πλέον) δεν κατάφερε να τους προστατεύσει. Και οι δύο έχασαν την ζωή τους από τραύματα στο κεφάλι.

Δε μπορούμε να αγνοήσουμε επίσης ότι η efood με τη στάση της αγνοεί επιδεικτικά την ασφάλεια των εργαζομένων της, μη χορηγώντας τους κατάλληλα μέσα για την οδήγηση και την πλοήγηση και μη διαθέτοντάς τους τη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου. Να τονίσουμε ότι η εταιρεία, στην προσπάθεια της να εντατικοποιήσει την εργασία μας και κατά συνέπεια την οδήγηση μας, μας πολιορκεί με δεκάδες αυτοματοποιημένα στρεσογόνα μηνύματα καθιστώντας την εργασία μας ακόμα πιο επικίνδυνη.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε προς την efood πως δεν είναι άλλο ένα τροχαίο ατύχημα. Είναι ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα και την καλούμε δημόσια να μας δηλώσει πόσες ώρες είχε την εφαρμογή της εταιρείας ανοιχτή την ημέρα που έχασε τη ζωή του ο Abdul.

Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΣΑΣ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΠ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ FREELANCERS

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ

Αθήνα 28/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου