Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Ένα σχόλιο για τη νέα αύξηση του πληθωρισμού

Πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, οι μεταβολές του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν το «καλάθι του καταναλωτή», για τον μήνα Ιούνη, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία του, διαμορφώνοντας τον πληθωρισμό στο 12,1%, δηλαδή 1,6% πιο πάνω από τον μήνα Μάιο.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσιάζει ενδεικτικά ανοδική μεταβολή: 12,6% σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 31,5% σε στέγαση, 45% σε καύσιμα και λιπαντικά, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 117,7% στο φυσικό αέριο, 70,4% στον ηλεκτρισμό και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το γνωστό «καλάθι της νοικοκυράς» 15,9% σε ψωμί και δημητριακά, 14,9% σε κρέατα, 15,5% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 24,9% σε έλαια και λίπη και 11,3% σε λαχανικά.

Και φυσικά, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η πληθωριστική επιβάρυνση είναι πολύ χειρότερη, αν αναλογιστούμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει έναν γενικό μέσο όρο και όχι την καθαρή εικόνα της κοινωνίας, αφού δε βλέπουμε την επιβάρυνση στους ανέργους, στους εργαζομένους, στις λαϊκές οικογένειες, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Βλέποντας όμως έστω κι αυτά μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το επιπλέον βάρος που έχουν να σηκώσουν αυτά τα στρώματα.

Η υποτιθέμενη αύξηση του κατώτατου μισθού των 50€, που τον εκτίναξε στα… 713€ μεικτά, στην ουσία με τη συνεχόμενη ανοδική πορεία των τιμών των προϊόντων βασικών αναγκών δεν είναι παρά έμμεση μείωση. Και λέμε υποτιθέμενη, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί στο τέλος τους μήνα δεν είδαν πουθενά αυτό το 50άρικο… Ούτε όμως και τα επιδόματα, που συνεχώς μοιράζει η κυβέρνηση για βενζίνες, ρεύμα και ό, τι άλλο σκεφτεί, μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Οι μισοί ενοικιαστές δεν μπορούν ή ανταπεξέρχονται με δυσκολία στην πληρωμή ενοικίου. Οι εργαζόμενοι- ες κόβουν από βασικές ανάγκες για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες… Η ήδη εξαθλιωμένη κοινωνία εξαθλιώνεται μέρα με τη μέρα ακόμη περισσότερο…

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δεν είναι φυσικά φαινόμεναδεν έχουν να κάνουν έτσι απλά με την προσφορά και τη ζήτηση. Ο πληθωρισμός είναι συνυφασμένος με το καπιταλιστικό σύστημα, την ανάγκη για συσσώρευση κεφαλαίου και κερδοσκοπία, που δεν έκαναν την εμφάνισή τους τώρα λόγω «ειδικών συνθηκών πολέμου ή πανδημίας». Και είναι κομμάτι της κρίσης του συστήματος.

Αυτοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πείθοντάς μας ότι αυτό είναι μια ειδική συνθήκη και πετώντας μας ξεροκόμματα, σφίγγοντας ταυτόχρονα και άλλο το ζωνάρι. Εμείς οφείλουμε να τους δείξουμε ότι δε θέλουμε μόνο τη μπουκιά. Θέλουμε όλο το καρβέλι. Με οργάνωση και αγώνα να σταθούμε απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου