Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Για την κατασκήνωση του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα

Ο Δήμος Αθηναίων τις τελευταίες δεκαετίες τα καλοκαίρια λειτουργεί τις κατασκηνώσεις του, γνωστές και ως Παιδικές Εξοχές, οι οποίες εκτός των παιδιών φιλοξενούν άτομα της τρίτης ηλικίας και άτομα ΑΜΕΑ. Φέτος οι κατασκηνώσεις έχουν την ιδιαιτερότητα ότι φιλοξενούν προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.

Μετά τη δίχρονη διακοπή της λειτουργίας τους λόγω πανδημίας, πολλές οικογένειες  περίμεναν με ανυπομονησία την επαναλειτουργία τους φέτος και ως εκ τούτου πολλοί γονείς κάνανε αίτηση συμμετοχής για τα παιδιά τους, ώστε να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα της πόλης, που είναι δύσκολη και γι’ αυτά. Αντί όμως οι οικογένειες να βρουν τη χαρά και τη γαλήνη μέσα από την κατασκήνωση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατάρρευση, την υποστελέχωση και τη δυσλειτουργία σε βαθμό που πια είναι επικίνδυνο για τα παιδιά. Ο Δήμος Αθηναίων σταθερά πιστός στο δόγμα της ρεμούλας, της μίζας και των «μεγάλων περιπάτων», που εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτικά και όχι των πολιτών, αρνήθηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη και σε αυτή την περίπτωση.

Αρνήθηκε να προσλάβει προσωπικό και ομαδάρχες με αξιοπρεπή μισθό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν υπεύθυνους θαλάμου. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα που ομαδάρχης 17-18 χρόνων είχε στην ευθύνη του τρεις θαλάμους. Υπήρξαν καταστάσεις που παιδιά 6 χρονών κοιμόνταν σε θαλάμους με παιδάκια 11 χρονών, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ομαδάρχης, προκειμένου τα μεγαλύτερα (!) να προσέχουν τα μικρότερα. Καταστάσεις όπου ο γιατρός ή ο νοσηλευτής δε μπορεί να είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο, γιατί ήτανε μόνος του. Όπου δεν υπάρχουν υπεύθυνοι να βάλουν κρέμα για τα κουνούπια στα παιδιά και αμμωνία. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού φανερώνεται και στις δημιουργικές δραστηριότητες απασχόλησης των παιδιών οι οποίες είναι ελάχιστες, αλλά και στην πραγματοποίηση πάρτυ για τη διασκέδαση των παιδιών υπό τους ήχους… τραπ τραγουδιών!

Υπήρξαν, επίσης, περιπτώσεις όπου γονείς, τηλεφωνούσαν επανειλημμένα, για να βρουν κάποιον υπεύθυνο να μιλήσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Η ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκομένων ήταν τέτοια που, όταν κάποτε οι γονείς κατάφερναν να βρουν κάποια υπεύθυνη, τους έλεγε ότι είναι εγκληματικό να αφήνουν τα παιδιά σαν «τα σκυλιά πεταμένα» χωρίς ομαδάρχη παρόλο που ακριβώς αυτό γινόταν, ενώ κάποιος είπε ότι είναι «μια πρωτοποριακή μέθοδος η εναλλαγή των ομαδαρχών»! Υπήρξε καταγγελία ότι λόγω της μη παρουσίας υπεύθυνου βράδυ στον θάλαμο, παιδιά 12 χρονών παρακολουθούσαν πορνογραφικά βίντεο! Και το πλέον τραγικό και ενδεικτικό της κατάστασης αφορά στα κρούσματα covid, όπου έβαλαν παιδιά καραντίνα σε θάλαμο αντί να καλέσουν τους γονείς για να έρθουν να τα πάρουν, όπως μαθεύτηκε μετά από καταγγελία γονέα.

Οι κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων είναι ένα κόσμημα. Πρόκειται για μία εξαιρετική υποδομή, και μάλιστα από τις καλύτερες στα Βαλκάνια. Φυσικά μιλάμε για μία υποδομή που έχει χτιστεί με τα χρήματα του φορολογούμενου δημότη. Ακόμα και σήμερα, που γίνονται όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα, όσα παιδιά παραμένουν εκεί -γιατί έχουν αποχωρήσει σχεδόν τα μισά παιδιά της κατασκήνωσης λόγω των παραπάνω συμβάντων - βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο από το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων που πονάνε τον θεσμό (και είναι εκτός κομματικού σωλήνα) και από τους λιγοστούς εργαζόμενους, που συνεχίζουν να εργάζονται στην κατασκήνωση. Να σημειωθεί ότι στην τραγωδία των πυρκαγιών του 2018 στο Μάτι, μία από τις λίγες υπηρεσίες που λειτούργησαν εύρυθμα, ήταν η εκκένωση των κατασκηνώσεων.

Η λέξη ντροπή είναι μικρή, για να συμπυκνώσει την ευθύνη των αρχόντων του Δήμου.

Δεν επιτρέπουμε την απαξίωση των δημοσίων θεσμών που σκοπεύει στην παραχώρηση των λαϊκών κεκτημένων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΟΧΙ στην υποβάθμιση των κατασκηνώσεων του δήμου Αθηναίων

Προσλήψεις προσωπικού ΤΩΡΑ 

Διαβάστε ακόμα:

Εργαζόμενοι λάστιχο στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου