Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Επιστήμη στο πλευρό των εργαζομένων και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων

1885: από αφίσα αντιεμβολιαστών στον Καναδά

Η ιατρική, η δυτική τουλάχιστον, προχωράει και εξελίσσεται, πειραματίζεται και έχει επιτυχίες, οι οποίες έρχονται μέσα κι από αποτυχίες. Χρηματοδοτείται για τα κέρδη του κεφαλαίου στον καπιταλισμό ή είναι δίπλα στην εργατική τάξη και τον λαό, όπως μας έδειξε η εμπειρία πχ της ΕΣΣΔ. Για να καταφέρουν να παράξουν μέσα σε λίγους μήνες εμβόλια τύπου mRNA, προηγήθηκε χρόνια έρευνα, άρα υπήρξε μια προεργασία και χρειάστηκε επίσης ένα «μαχαίρι στο λαιμό», που έθεσε σε προτεραιότητα την παραγωγή από τους φαρμακευτικούς ομίλους. «Το μαχαίρι στο λαιμό» δεν είναι φυσικά η αγάπη που έχει το κεφάλαιο και οι αστικές τάξεις ως προς το πόπολο, αλλά η απαξίωση που οι ίδιοι δείχνουν για τα δημόσια συστήματα υγείας ανά χώρα. Ο φόβος των μαζικών θανάτων σε ανεπαρκή νοσοκομεία με λίγες ΜΕΘ και μέσα και οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στην αντίδραση του κόσμου, είτε με την αμφισβήτηση του καπιταλισμού, είτε με εξεγέρσεις, είτε με τις  επιπτώσεις του χρηματοπιστωτικού παγκόσμιου μηχανισμού, είναι που μας έφερε τόσο γρήγορα τα εμβόλια.

Εμείς, οι κάτοικοι του δυτικού καπιταλιστικού μπλοκ, διαφαίνεται πως θα έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε (χωρίς να βάζουμε και στοίχημα!). Οι κολασμένοι και κατακρεουργημένοι από τον ιμπεριαλισμό άνθρωποι σε άλλες χώρες και ηπείρους δεν πρόκειται να το δουν. Κι αν το δουν, θα είναι σε κάποια χρόνια και ως συνήθως θα είναι όπως και με τα φάρμακα της χαμηλής αποτελεσματικότητας και ίσως ληγμένα, από αυτά τα κλασικά που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για να ξεπλύνουν με φιλανθρωπίες τις μίζες τους. Ο επενδυτικός οίκος Barclays δήλωσε πως ανοσία αγέλης θα έχουμε στην ΕΕ τον Σεπτέμβρη του 2021 (στην καλύτερη) και ένα τρίμηνο νωρίτερα σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι φωνές αμφισβήτησης λοιπόν, δεν πρέπει να υψώνονται με κάποιον μανδύα επιστημονοφοβίας, αλλά ως προς τον τρόπο που ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ οι καπιταλιστές βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Με διαλεκτική διαπάλη και σκληρή κριτική.

Κριτική για τους ντόπιους λακέδες του κεφαλαίου που πουλάνε φύκια για την ΕΕ και το πόσο μας προστατεύει. Ας αναρωτηθεί κανείς: Γιατί άραγε η Βρετανία έχει εμβολιάσει ήδη μεγάλο μέρος των πολιτών της; Γιατί οι Παλαιστίνιοι και στον τομέα του εμβολιασμού είναι οι παρίες του κόσμου; Γιατί η AstraZeneca «λύνει και δένει» στις «συζητήσεις» με την ΕΕ και αποχωρεί όποτε της γουστάρει; Ειδικά αυτό το τελευταίο, να έχεις προπληρώσει ένα αμφιλεγόμενο τελικά εμβόλιο και να παρακαλάς κι όλας, δείχνει την δύναμη του κεφαλαίου και το ποιος έχει το πάνω χέρι. Και ποιος παρακαλάει; Όχι κανά «παρακατιανό κράτος» κατάχαμα της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση! Και δαρμένη και κλεμμένη! Οι λεονταρισμοί της ΕΕ και τα λογοκριμένα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν έπεισαν κανέναν και καμία! Αυτή είναι όμως η αλήθεια. Τα μονοπώλια -παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς- είναι αυτά που κάνουν κουμάντο. Και το κουμάντο τους δεν είναι σε ανθρωπιστική κατεύθυνση, αλλά στην απληστία και την κερδοφορία. Και έχουν το θράσος τα παπαγαλάκια να λένε στον κόσμο πως η ΕΕ δεν έκανε καλό μάνατζμεντ στην αγορά των εμβολίων και στην διάθεσή τους, σαν να μιλάμε για αγορά προϊόντων ανούσιας σημασίας. Αλήθεια κάτι ακόμα, οι μεγαλοκεφαλαιοκράτες και εφοπλιστές της Ελλάδας, έχουν εμβολιαστεί ή τάχα δεν πληρούν τα ηλικιακά όρια;

Εμείς αντλούμε τα συμπεράσματά μας από το σημερινό παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας και τους γιατρούς της. Μελετάμε την εμπειρία της ΕΣΣΔ. Γνωρίζουμε τι θα πει επιστήμη, ως εργαλείο στην υπηρεσία του λαού και τι θα πει επιστήμη, ως μέσο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας των καπιταλιστών. Συνεχίζουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε:

Οι εργαζόμενοι να κάνουμε το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα ειδικά στους εντατικοποιημένους κλάδους, πέρα από τους υγειονομικούς, όπως οι ταχυδιανομείς και οι εμποροϋπάλληλοι κι όχι τα γκόλντεν μπόις της ΝΔ που αρπάζουν την σειρά στα εμβολιαστικά κέντρα από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Δυνατό ΕΣΥ δίπλα στους εργαζόμενους.

ΜΕΘ και μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.

Να εμποδίσουμε την μετακύληση της οικονομικής ζημιάς της πανδημίας στην εργατική Τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου