Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Αργυρούπολη: παρέμβαση στην ACS

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση
έξω από το κατάστημα της ACS

Στις 12/2/2021 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στο κατάστημα ACS Αργυρούπολης – Αλίμου (Εθν. Αντιστάσεως 4) όπου βρέθηκε εργαζόμενος θετικός στον ιό. Η παρέμβαση πλαισιώθηκε από το ΣΕΤΤΕΑ, τη συλλογικότητα ATTACK, τη Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Ελληνικού- Αργυρούπολης. Στη παρέμβαση παραβρέθηκαν μέλη της ΣΒΕΟΔ και του περιοδικού Βίδα.

Την ώρα που η Αττική βράζει από τα κρούσματα Covid-19 οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια του ιού και όλη την ευθύνη την έχουν οι επιχειρηματίες, για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ζήτημα κέρδος και φυσικά το ζήτημα υγεία των εργαζομένων. Είναι κοινό μυστικό ότι τα κρούσματα αποκρύπτονται, δεν τηρούνται οι κανονισμοί του ΕΟΔΥ και ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν την εργοδοσία όταν αυτή εγκληματεί. Το παράδειγμα της Δυτικής Αττικής που οι εργοστασιάρχες επέβαλλαν μέσα στα κάτεργά τους (μιλάμε για 128.000 εργάτες) να μην κουνιέται φύλλο ενώ υπήρχαν κρούσματα είναι ενδεικτικό.

Τα κρούσματα γίνονται ανεξέλεγκτα στη χώρα και οι κλάδοι, όπως αυτός των ταχυμεταφορών που σηκώνει τεράστιο βάρος της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι στην «πρωτιά της λίστας» (λόγω και της φύσης της δουλειάς) για μετάδοση και διασπορά του ιού. Αυτό το έχουν καταδείξει μέσα από εκθέσεις άπαντες από τον επιστημονικό κόσμο, καθώς η πανδημία συνεχίζει να στέλνει στον τάφο συνανθρώπους μας. Μιλάμε για μια φονική για το ανθρώπινο είδος πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς. Οι ΜΕΘ- Covid-19 είναι καλυμμένες, ενώ συνεχώς πεθαίνουν συνάνθρωποί μας χωρίς να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Από την άλλη η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές που αυτή υπηρετεί κινήθηκαν αντικοινωνικά και με ημίμετρα που ενίσχυσαν αντί να ελαττώσουν την διασπορά. Το παραμύθι της ατομικής ευθύνης είναι το άλλοθι για την δική τους αναποτελεσματική πολιτική όσο αφορά την καταπολέμηση του ιού.

Ο χώρος με τις «τουαλέτες»
που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι

Η παρέμβαση στην ACS Αργυρούπολης- Αλίμου έγινε για να πιέσει την εργοδοσία (franchise) και την μητρική εταιρία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, όπως ορίζει ο ΕΟΔΥ, αλλά και για να μη συγκαλυφθεί το γεγονός και δημιουργηθούν καταστάσεις μη ελέγξιμες για την υγεία των εργαζομένων. Στην παρέμβαση διαπιστώσαμε ότι οι αποστάσεις στη διαλογή δεν τηρούνται, ότι οι τουαλέτες είναι χημικές σε εξωτερικό χώρο (!), οι εργαζόμενοι πλένουν τα χέρια τους σε εξωτερικό χώρο σε βρύση με λάστιχο ποτίσματος (!) ενώ δεν ήταν ενήμερος ο ΕΟΔΥ για να προχωρήσει στα τεστ των εργαζομένων όπως ορίζεται στα πρωτόκολλα. Από την πλευρά των εργαζομένων δεν υπήρξε κάποια συγκροτημένη φωνή που να θέτει ζητήματα για την υγειονομική προστασία και αυτό είναι στενάχωρο.

Η σιωπή και η υποχώρηση της εργατικής τάξης σε αυτή τη φάση δημιουργεί ένα πεδίο ταξικής εκμετάλλευσης ακόμα πιο ζοφερό. Δημιουργείται μια αρνητική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα και την αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου που θα συνεχιστεί απτόητη. Να μην ξεχνάμε ότι όσο δίνουμε θα παίρνουν. Η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται ξεκάθαρο ότι είναι πεδίο ταξικής πάλης και όσο οι εργάτες μένουν λουφαγμένοι ας περιμένουμε τα χειρότερα για τους ίδιους και για τη ζωή της εργατικής τάξης συνολικά.

Η παρέμβαση ανέδειξε σωστά το ζήτημα πιέζοντας την εργοδοσία να πάρει άμεσα μέτρα και έδειξε τον τρόπο που το οργανωμένο εργατικό κίνημα πρέπει να παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς. Η οργάνωση μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς είναι μονόδρομος. Η οργανωμένη εργατική τάξη πρέπει να φωτίζει όσα οι καπιταλιστές αποκρύβουν. Είμαστε εργάτες που δεν πρέπει να μας μετατρέψουν ούτε σε στρουθοκαμήλους ούτε σε μινκ.

Διαβάστε ακόμα:

Στο κάτεργο της ACS

Στο κάτεργο της ACS (2)

Για την απεργία της 8 Οκτώβρη και τη δουλειά μυρμηγκιού που αποδίδει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου