Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Γκύζη: Βανδαλισμοί στο 102 Δημοτικό σχολείο Αθηνών

Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται στη γειτονιά του Γκύζη:

Την ώρα που χτυπιέται ανοικτά η δημόσια παιδεία, την ώρα που τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων προορίζονται για αμόρφωτα και υπάκουα ρομποτάκια στις γραμμές παραγωγής και μέχρι εκεί… Την ώρα που η αστική τάξη και το υπαλληλικό της προσωπικό μπορούν να μορφώνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και κολλέγια «βομβαρδίζοντας» τα παιδιά με γνώσεις, οι λαϊκές τάξεις αδυνατούν όλο και περισσότερο να στηρίξουν στη μάθηση τα παιδιά τους.

Το δημόσιο σχολείο έχει ξεχαρβαλωθεί και θυμίζει όλο και περισσότερο, όπως έχουμε ξαναγράψει, «ένα περιβόλι αμάθειας». Σε μια τέτοια αρνητική κατάσταση για το δημόσιο σχολείο (που κατακτήθηκε με αγώνες των δασκάλων, των εργατολαϊκών μαζών και των μαθητών) έρχονται οι εικόνες σαν αυτή στου Γκύζη. Βάνδαλοι λέει διέλυσαν αίθουσες και εργασίες μαθητών δημοτικού, έσπασαν πόρτες, υπολογιστές κλπ.

Δεν μας ενδιαφέρουν τα κίνητρά τους. Ήμασταν πάντα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Είναι λυπηρό να λαμβάνουν χώρα τέτοια περιστατικά σε μια ιστορική γειτονιά σαν του Γκύζη (ανεβασμένο μαζικό μαθητικό κίνημα, καταληψιακή ιστορία, συνεισφορά των μαθητών στη γειτονιά και παράδοση αλληλεγγύης - πολύ πριν τη χούντα αλλά και μετά - συμμετοχή δασκάλων της γειτονιάς σε υποθέσεις μαθητικών κινητοποιήσεων, περίπατοι αλληλεγγύης κ.α.).

Μόνο τσιράκια του κεφαλαίου μπορούν να κάνουν τέτοιες δουλειές. Το να γκρεμίζεις το σχολείο της γειτονιάς (που ακόμα και αυτό έχει κερδηθεί με λαϊκούς αγώνες) ποιους τελικά συμφέρει; Τα παιδιά της γειτονιάς; Τους εργαζόμενους γονείς τους; Ποιους;

Να μην αφήσουμε να μεταμορφωθούν οι γειτονιές σε χώρους κανίβαλων, βανδάλων και κοινωνικών αθλιοτήτων. 

Ας δείξουμε τα δόντια μας με κάθε τρόπο. Η λύσσα υπάρχει. Το Γκύζη έχει ιστορία.

Διαβάστε ακόμα:

Γκύζη: μια καταγραφή περιστατικών αντικοινωνικής βίας το τελευταίο πεντάμηνο


Γκύζη: Ένας μικρός απολογισμός της δουλειάς μας


Σκέψεις και συμπεράσματα με αφορμή ένα περιστατικό αντικοινωνικής βίας στο Γκύζη


Γκύζη: Η γειτονιά μας δε θα γίνει αρένα


Για τον Λόφο Εθνικής Αντιστάσεως (Φινοπούλου) στου Γκύζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου