Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Το παράδειγμα του κέντρου απεξάρτησης «Ηasan Ferit Gedik»

Το πρόβλημα με την μάστιγα των ναρκωτικών που πλήττει τον λαό, ιδιαίτερα τα νεολαιίστικα τμήματα του, είναι διεθνές και όπως έχει δείξει η εμπειρία, γιγαντώνεται ως όπλο της αστικής τάξης απέναντι στην εργατική τάξη. Έτσι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην γειτονική μας Τουρκία, που η χρήση αυξάνεται συνεχώς, κουρελιάζοντας τους νέους ανθρώπους, καθιστώντας τους ακίνδυνους για τον Ερντογάν και την τάξη που εκπροσωπεί.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που οι σύντροφοι του Λαϊκού Μετώπου, το είχαν και το έχουν από τις βασικές προτεραιότητες του αγώνα τους, καταπολεμώντας το πολύμορφα. Οι αγωνιστές πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, ενημερώνοντας τους συγγενείς του χρήστη για την κατάσταση του παιδιού που βρίσκετε σε εξάρτηση, κάνοντάς τους συμμάχους και μέρος της - λύσης – θεραπείας του. Διεξάγονται συνεχώς εκδηλώσεις και ενημερώσεις σε επίπεδο γειτονιάς ενάντια στην χρήση και λειτουργεί διαδικτυακή τηλεόραση, με αποκλειστικό περιεχόμενο την πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις.

Μέλη της περιφρούρησης στις κόκκινες συνοικίες απαγορεύουν την είσοδο και την παραμονή διακινητών ουσιών και συλλογικά χτίζουν την κουλτούρα ενάντια στις εξαρτήσεις, όλοι μαζί αγκαλιά: αγωνιστές, χρήστες και οικογένειες. Ακριβώς επειδή αυτές οι κινήσεις φέρουν αποτελέσματα, οι αγωνιστές συχνά στοχοποιούνται από τους ναρκέμπορους και την μαφία.

Έτσι λοιπόν, το 2013, ο Ηasan Ferit Gedik, ένας νέος αγωνιστής του Λαϊκού Μετώπου, 25 ετών, με ζωή αφιερωμένη στην βοήθεια προς τους χρήστες και τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, πέφτει θύμα δολοφονίας από ναρκωμαφιόζους στο Maltepe της Κωνσταντινούπολης. Με την λαϊκή κατακραυγή στο αποκορύφωμα, οι αρχές προχωρούν στην σύλληψη των εκτελεστών, μα δεν πείθουν κανέναν και καμία. Οι γονείς του αγωνιστή πρωτοστατούν συμμετέχοντας σε πορείες και κινητοποιήσεις, σημειώνοντας πως οι συλλήψεις είναι για τα μάτια του κόσμου· άρχουσα τάξη και ναρκωμαφία είναι ένα και το αυτό.

Το Λαϊκό Μέτωπο ιδρύει, στην μνήμη του αδικοχαμένου Hasan, κέντρα απεξάρτησης που φέρουν το όνομά του. Το πρώτο και μεγαλύτερο, στήνεται στο Γκάζι, σε μια κατειλημμένη παλιά αίθουσα δεξιώσεων, στην μέση ενός πάρκου. Η απήχηση είναι μεγάλη μιας και ως κτήμα του λαού, το κέντρο κάνει προγράμματα απεξάρτησης κλειστά και στεγνά χωρίς υποκατάστατα. Διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα, λαϊκές συνελεύσεις. Συγγενείς, χρήστες και αγωνιστές παλεύουν και σώζουν κόσμο. Πολλοί από τους πρώην εξαρτημένους γίνονται μέλη του αγώνα και στέκονται με την σειρά τους πλάι σε χρήστες, δίνοντας το παράδειγμα για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, για μια ζωή δοσμένη στον αγώνα. Αυτό φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο από το AKP και την τάξη που εξυπηρετεί και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το ΄15, εισβάλλει, εκκενώνει και καταστέλλει το κέντρο απεξάρτησης «Ηasan Ferit Gedik». Η αναίδεια της καθεστηκυίας τάξης είναι τέτοια, που μετατρέπει αυτό τον ιερό χώρο σε αστυνομικό τμήμα, στην καρδιά αυτής της κόκκινης γειτονιάς. Η καταστολή περιόρισε τα κέντρα «Ηasan Ferit Gedik» σε κρυφή λειτουργία σε διαμερίσματα, με αποτέλεσμα την σταδιακή τους εξαφάνιση, μετά την ανηλεή τους δίωξη, επιτρέποντας στους ναρκωμαφιόζους να αλωνίζουν στις φτωχογειτονιές.

Αυτή την στιγμή οι πολιτικοί πρόσφυγες Λαϊκομετωπίτες της Γερμανίας, έχουν καταφέρει και λειτουργούν ένα κέντρο απεξάρτησης «Ηasan Ferit Gedik» στην Στουτγάρδη. Το κέντρο εκεί παρέχει μεγάλη βοήθεια στους νεολαίους πρόσφυγες κι όχι μόνο, με σημαντικά οφέλη στην πάλη ενάντια στον αλκοολισμό και την εξάρτηση του τζόγου, δύο εξαρτήσεις που δυστυχώς κάνουν θραύση στην Γερμανία. Οι πρώτες προσπάθειες έχουν γίνει και στην Αθήνα για την δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου απεξάρτησης*.

Το παράδειγμα του «Ηasan Ferit Gedik», που μας δείχνει στην πράξη το μεγαλείο της αλληλεγγύης και του αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις, είναι πολύ θετικό και για αυτό το αναδεικνύουμε.. Θα σταθούμε δίπλα του – όπου αυτό γεννιέται – στηρίζοντάς το με τις δυνάμεις μας, γιατί ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις είναι αγώνας ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί τα ναρκωτικά στρέφονται ενάντια στην εργατική τάξη και τους νεολαίους μας, ενάντια στην απελευθέρωσή μας.

* Το Σάββατο 29/5, στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – σεμινάριο στην πλ. Εξαρχείων.

Διαβάστε ακόμα:

Ναρκωτικά: απαραίτητο όπλο του ιμπεριαλιστικού συστήματος

Αγώνας για ζωή

Τα ναρκωτικά παραμένουν... απειλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου