Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του μαχητή του ΔΣΕ Βασίλη Μπογδάνη «Απ’ όσα έζησα…» (εκδόσεις Κόκκινη Βιβλιοθήκη)

Κυκλοφόρησε από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη το βιβλίο του μαχητή του ΔΣΕ Βασίλη Μπογδάνη «Απ’ όσα έζησα…». Όπως συμπεραίνει κανείς και από τον υπότιτλο του βιβλίου, «Γολά – Μουργκάνα – Σούλι – Γράμμος – Τασκένδη», ο συγγραφέας καταθέτει τη μαρτυρία του για σημαντικές στιγμές του λαϊκού κινήματος και, πρώτα από όλα, την Εθνική Αντίσταση σε ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας.

Ο Βασίλης Μπογδάνης, ακολούθως, παραθέτει τις αναμνήσεις του από τη συμμετοχή του στο ΔΣΕ και σε τρία σημαντικά μετερίζια του: στη Μουργκάνα, στο Σούλι με την θρυλική 159 Ταξιαρχία του ΔΣΕ και τέλος στο Γράμμο, όπου έζησε την κόλαση των αμερικανικών Ναπάλμ.

 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, επίσης, αναδεικνύεται χωρίς ωραιοποιήσεις η ανώτερη ποιότητα της ζωής στην ΕΣΣΔ αλλά και ο αγώνας για τη διατήρηση του επαναστατικού χαρακτήρα του κομμουνιστικού κινήματος από το 1955- ’56 και μετά.

 

Σε εποχές ιδιώτευσης, η μαρτυρία του Βασίλη Μπογδάνη είναι πολύτιμη, καθώς εκπροσωπεί μια γενιά ανθρώπων που δεν έβαλαν το ατομικό τους όφελος πάνω από το συνολικό, αλλά είδαν το πρώτο να εξυπηρετείται μόνο μέσω του δεύτερου.

 

Περιγράφοντας το ταξίδι της ζωής του χωρίς στρογγυλέματα και επιδείξεις, ο Βασίλης Μπογδάνης, στα 92 του χρόνια, ενθαρρύνει τις νέες γενιές να μη φοβούνται να ταυτίσουν το δικό τους ταξίδι ζωής με τον συλλογικό αγώνα για μια ανώτερη, πιο ανθρώπινη κοινωνία.

 

Για επικοινωνία: kokkinivivliothiki@gmail.com

1 σχόλιο: