Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Μαζικός αγώνας για την υγεία των λαών

Διαδήλωση στη Βραζιλία που μετρά
πάνω από 530.000 νεκρούς από Covid-19

Το ζήτημα της υγείας, για το πώς δηλαδή οι αστικές κυβερνήσεις φροντίζουν και γιατροπορεύουν τους αρρώστους ενός κράτους, έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Εκεί αποτυπώνονται με όλη τη μεγαλοπρέπεια οι ταξικές αντιθέσεις. Στο σύστημα υγείας βλέπει κανείς με γυμνό μάτι το τι σημαίνει να ανήκεις στην εργατική τάξη και ποιες υπηρεσίες υγείας παρέχονται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Στο ζήτημα αυτό είναι που έδειξαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις το πόσο μετράει η υγεία του λαού μας για αυτές. Ειδικά κατά την μνημονιακή περίοδο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης ο λαός μας είναι συνεχώς με το χέρι στη τσέπη για να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες.

Η υποτίμηση του ΕΣΥ από τη πλευρά του αστικού κράτους ήταν, είναι και θα είναι κλοπή των μισθών μας. Αυτή την αλήθεια το οργανωμένο εργατικό κίνημα δεν σταμάτησε να την φωνάζει και να την υπενθυμίζει με κάθε τρόπο. Και τι δεν ακούσαμε όσοι το επαναφέραμε διαρκώς στη συζήτηση και τι δεν έκαναν για να αποπροσανατολίζουν το πόπολο από τη σκανδαλώδη κλοπή που διέπρατταν διαχρονικά. Έφτασαν στο σημείο να μιλάνε για την τελευταία… «σοβιετία» στην Ευρώπη, επειδή η οργανωμένη εργατική τάξη πάντα είχε στραμμένο το βλέμμα στην υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας  που χει πληρωθεί από το μισθό της.

Η δημόσια και δωρεάν παιδεία και η υγεία είναι κατακτήσεις που κατάφεραν οι λαϊκοί αγώνες και φυσικά αποσπάστηκαν από τους καπιταλιστές τον προηγούμενο αιώνα με τον φόβο των προλεταριακών σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Ο ταξικός συσχετισμός λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων για πολλές δεκαετίες, έστω για βασικές ανάγκες που έπρεπε να καλύπτουν. Φυσικά, η ανατροπή που έφερε η υποχώρηση του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό δεν θα μπορούσε να μην επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στα ζητήματα που φαίνονταν «λυμένα» και μόνιμα κατοχυρωμένα…

Το κεφάλαιο παντού στο κόσμο επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα και φυσικά ξηλώνει κατακτήσεις. Η ελληνική αστική τάξη πέρασε και αυτή στην αντεπίθεση εναρμονισμένη με τη συνολική κατεδάφιση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Πετά στο δρόμο ότι περισσεύει. Αφήνει τα παιδιά των εργατών αγράμματα. Περιθωριοποιεί σε εγκληματικό βαθμό τα ΑΜΕΑ. Διαλύει ότι θυμίζει κοινωνικό κράτος μιας περιόδου δηλαδή που οι εργάτες ήταν στους δρόμους και διεκδικούσαν να καλύψουν τις υλικές ανάγκες τους συλλογικά και μαχητικά.

Πως θα μας φαίνονταν ως εργατική τάξη (μιας και το σοβαρό και πρωτεύον ζήτημα σήμερα είναι η πανδημία και η αντιμετώπισή της) αν το κράτος σταματούσε να χορηγεί στα παιδιά μας τα παρακάτω εμβόλια: ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, αιμόφιλου ινφλουέντζας, φυματίωσης, τετάνου, ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας B, πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας, κοκίτη, μηνιγγίτιδας C και πνευμονιόκοκκου;

Αν έλεγε: «Τέλος. Όποιος τα θέλει, τα πληρώνει». Θα ήταν εγκληματικό; Θα έπρεπε οι εργάτες να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη; Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να γίνεται με κάθε τι που μηχανεύεται η αστική τάξη και το κράτος της ενάντια στην εργατική τάξη.

Για να μην πλατειάζουμε: όλες τις ιστορικές στιγμές που η ανθρωπότητα χτυπήθηκε από ιούς και φυσικές καταστροφές, οξύνθηκε η σύγκρουση των ταξικών συμφερόντων.

Γιατί κάθε φορά (όπως και τώρα με τον Covid-19) φαίνεται πεντακάθαρα ποιοι ελέγχουν τα εργαλεία παραγωγής και την επιστήμη και για ποιους δουλεύουν. Εμείς, ως κομμουνιστές, παλεύουμε για να γίνουν κτήμα όλων των ανθρώπων και να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής. Οι ταξικοί μας αντίπαλοι μάς επιβάλλουν το αντίθετο μέχρι στιγμής. Όλα να δουλεύουν για τα κέρδη του καπιταλιστή.

Για μας στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής κρίσης σε συνθήκες πανδημίας με εκατομμύρια νεκρούς ανά τον κόσμο, η παγκόσμια εργατική τάξη και οι λαοί χρειάζεται να διεκδικήσουν εμβόλια, φάρμακα και ότι μπορεί να σημαίνει «υγεία για όλους» και να καταδείξουν με κάθε τρόπο την εγκληματική πολιτική του ιμπεριαλιστικού συστήματος και των αστικών τάξεων.

Εκεί θεωρούμε σήμερα (στην κρίσιμη φάση της πανδημίας) ότι μετριούνται από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που θέτουν μέσα στις λαϊκές μάζες και οι δυνάμεις που θέλουν να φωτίζουν τον δρόμο του αντικαπιταλισμού και της ταξικής αντιπαράθεσης. Εκεί φυσικά φαίνονται και όσοι με την εκκωφαντική  σιωπή τους ή με τις μικροαστικές τους ιδεοληψίες δίνουν άλλοθι στην εγκληματική αστική διαχείριση στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

Όχι άλλοι νεκροί από τον Covid-19

Το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα δολοφονεί

5 σχόλια:

  1. Αν και από αλη ιδεολογική αφετηρία μπράβο για το κείμενο σας! Να μπαίνουν σιγά σιγά, έστω και αργά, τα πράγματα σε μια λογική σειρά. Δεν αντέχεται άλλο η ανοησία και η αμορφωσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τη φασιστοσυγκέντρωση της Τετάρτης 14/07

    Ενάντια στον φασιστικό/ακροδεξιό εσμό

    Η Γη είναι στρογγυλή, η πανδημία θερίζει, το κράτος εγκληματεί, σκατά στους φασίστες.


    Την Τετάρτη 14/07 έχουν καλεστεί στο Σύνταγμα και την Ομόνοια συγκεντρώσεις «ενάντια στα μέτρα, τον διαχωρισμό», κλπ. από φασιστικές γκρούπες και συνωμοσιολόγους όλων των ειδών που σέρνουν τα κουφάρια τους μεταξύ παλαιού ημερολογίου, μαρτύρων του Ιεχωβά και ακολουθητών του Πετράκου (μέντιουμ της εποχής μας)...

    Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, μετά από 13.000 νεκρούς συμπολίτες μας, βγαίνουν κάποιοι με περισσή ευκολία δηλώνοντας ότι ο covid-19 δεν υπάρχει, ότι είναι μια απλή γρίπη, ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τυχόν φοβίες που εύλογα μπορεί να έχει ο καθένας σχετικά με τον εμβολιασμό (βοήθησε και η κυβέρνηση σε αυτό) αλλά πρόκειται στην ουσία για αρνητές της ίδιας της πανδημίας, που βγαίνουν μπροστά με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Χωρίς να κατακρίνουν την κυβέρνηση για το πώς φτάσαμε ως εδώ, για την παραπληρόφορηση που βομβαρδίζει τον κόσμο, για τα τραγελαφικά «μέτρα» και εντέλει και για τους ίδιους τους νεκρούς, είτε ήταν από covid είτε από το γκρέμισμα της δημόσιας υγείας.

    Κι εμείς αναρωτιόμαστε: δεν ρίχνουν νερό στο μύλο της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, τη στιγμή που κίνημα και κοινωνία παλεύουν για την υγεία; Τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα; Δεν αποτελούν δεκανίκι του ίδιου του συστήματος όταν οι κυβερνώντες εγκληματούν διαλύοντας το ΕΣΥ και κάποιοι φωνάζουν ότι δεν είναι κορονοϊός αλλά μια απλή «γριπούλα»;

    Οι φασίστες προσπαθούν να βρουν κενό να εισχωρήσουν στο προσκήνιο, ποντάροντας σε φωνές που σπέρνουν ουσιαστικά τον πανικό σχετικά με «διαβολικά σχέδια απ’ τα πάνω». Ποντάρουν έτσι στη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό του κόσμου, αποτραβώντας τον απ' το να παλέψει για δικαιώματα και κατακτήσεις που είχε ως τώρα. Για άλλη μια φορά παίρνουν αντιδραστική θέση απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και κάνουν τη βρώμικη δουλειά καλώντας ουσιαστικά να μην παλέψουμε για θωράκιση της υγείας μας αλλά για το αντίθετο.

    Πρωτόγνωρο φαινόμενο στα μέχρι τώρα χρονικά όσον αφορά τον δρόμο είναι η κοινή κάθοδος με φασίστες από κάποιους που δηλώνουν «αντίφα» και καπηλεύονται το κόκκινο αστέρι σαν υπογραφή. Αυτό είναι σίγουρα μια νέα αρνητική εξέλιξη που φυσικά δε θα περάσει αναπάντητη από το σύνολο του αντιφασιστικού κινήματος.

    Ως σύντροφοι-/ισσες ενάντια στον φασισμό και τον σκοταδισμό που θέλουν να μας επιβάλουν απαντάμε πως δεν θα τους αφήσουμε τον δρόμο τόσο εύκολα. Έχουν γίνει μάχες για να κερδίσει έδαφος η πρόοδος στον πλανήτη. Δεν θα αφήσουμε κάποιους να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα. Δεν θα αφήσουμε τους δρόμους έρμαια των φασιστών/συνωμοσιολόγων.

    Ενάντια στο φασισμό και τον καπιταλισμό που τον θρέφει

    Το κίνημα παλεύει για υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιώματα για όλους

    Πρωτοβουλία συντρόφων-/ισσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν θα δείτε χιλιάδες μαζεμένους στο κέντρο της Αθήνας με σταυρούς, άλλους με τραιμπαλ τατουάζ, γυναίκες με πλατινε μαλλί και μπλούζες ελληνική σημαία με στρας ολούθε, γέρους χωρίς δόντια να ρητορεύουν ,νέους που προσπαθούν να βρουν μέσα στο χαμό τον γέρο της οικογένειας να τον πάνε πάλι σπίτι γιατί ξέφυγε από τη προσοχή τους και το έσκασε με μια σαγιονάρα τυλιγμένος με μια σημαία της επανάστασης και ας ήταν του εγγονού του η κουβανική....φωνάζοντας "ελευθερία η θάνατος οι Έλληνες δεν υποτάσσονται"....όταν δείτε κάθε καρυδιάς καρύδι να ενώνεται από καλέσματα που βρωμάνε χρυσαυγιτικα μαγειρέματα... Τότε να ξέρετε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και μας τεστάρει,να βρούμε τις διαφορές με τους κάποτε "αγανακτισμένους", εάν κοπείτε και σε αυτό το τεστ και έχετε τόσο κοντή μνήμη, η τιμωρία σας θα είναι να ζείτε τη μέρα της μορμοτας με την εκλογική νίκη του Κούλη σε επανάληψη...τέκνα μου...καλή επιτυχία.
    Πατερ Ορθολογισιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ιστοσελίδα proletconnect δεν απάντησε στο παρακάτω σχόλιο. Με ανωνυμιες και αρνήσεις συνεργειών, τα θέλουμε και μας τα κάνουνε. Οποιοςθελει επικοινωνεί:george.griboyiannis@gmail.com16 Ιουλίου 2021 - 8:35 π.μ.
    "Από την άλλη η οργανωμένη εργατική τάξη έπρεπε και πρέπει να επιβάλει στο αστικό κράτος (μιλάμε για εξελισσόμενη πανδημία) των καπιταλιστών την υπεράσπιση της υγείας της."
    Υπάρχει σημερα μια εστω ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ για αντιμετωπιση του κορονοϊου στους χωρους εργασιας με ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μεσω των επιτροπων ΥΑΕ και του θεσμικου πλαισίου ΥΑΕ;
    Υπαρχει σημερα ΜΙΑ ΕΣΤΩ ταξικη συνεργεια για την αντιμετωπιση του μεγαλυτερου πληγματος κατα της ελληνικης εργατικης ταξης, δηλαδη του διδυμου πληγματος ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΞΩΘΕΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ;
    Υπηρξε μια εστω στοιχειωδης ταξικη συνεργασια για την απο το 2001 αντιμετωπιση της ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΧΕΣΗΣ-ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μεσω της ενοικιασης εργαζομένων και εικονικων εργολαβοποιήσεων;;;
    Επειδη με σχολια η εργατικη ταξη δεν κανει επανασταση, αν θελετε επικοινωνειστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή