Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία- Αμάσρα: Πόνος για τα αδέρφια μας

Για την εργατική μας τάξη, την παγκόσμια τάξη που δουλεύει για το μεροκάματο και αυγατίζει τα λεφτά των καπιταλιστών, το κακό νέο από την Τουρκία και το ορυχείο που έγινε τάφος 41 εργατών είναι μια τεράστια πληγή.

Τα 41 αδέρφια μας από την Αμάσρα δεν θα ξαναγυρίσουν σπίτι. Μπορεί η αστική τάξη της Τουρκίας να ποτίζει δηλητήριο και εθνικισμό το λαό αλλά γνωρίζουμε ότι οι προλετάριοι που βγάζουν το ψωμί τους με τον ιδρώτα τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε με τους εργάτες που δουλεύουν στην Ελλάδα.

Οι μεταλλωρύχοι των δύο χωρών βιώνουν την ίδια φρικτή κατάσταση στα ορυχεία, δουλεύουν για ψίχουλα και σκοτώνονται για τα αφεντικά. Οι εργάτες και στις δύο χώρες καταπιέζονται από τη μισθωτή σκλαβιά και ρουφιούνται από την ιμπεριαλιστική αφαίμαξη. Οι εργάτες και στις δύο χώρες θα καλεστούν να παίξουν για άλλη μια φορά τον ρόλο του κομπάρσου για τις επικίνδυνες επιδιώξεις των αστικών τάξεων και για τον κυριότερο εχθρό των λαών, τον ιμπεριαλισμό, στην ευρύτερη περιοχή.

Οι 41 νεκροί μπορεί να πίστευαν σε άλλο θεό, να μιλούσαν άλλη γλώσσα, να συγκινιόταν με τον δικό τους λαϊκό πολιτισμό όμως ανήκαν όλοι τους στον κόσμο της Εργασίας και εκεί χωράνε όλοι ανεξάρτητα θρησκείας, έθνους, γλώσσας, φύλου, χρώματος.

Ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο. Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε.

Κάτω ο ιμπεριαλισμός, ο φασισμός και ο πόλεμος

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος:

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο πολυπαθή κλάδο των Μεταλλωρύχων, αυτή τη φορά στην Τουρκία, όπου πριν τελειώσει ο θρήνος για τον δικό μας νεκρό εργαζόμενο στα μεταλλεία της IMERYS στην Φωκίδα της, δυστύχημα με θύματα δεκάδες μεταλλωρύχους έγινε χθες στην βορειοδυτική Τουρκία.

Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, έχει στοιχίσει τη ζωή έως τώρα σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ενώ υπάρχουν ακόμη δεκάδες εγκλωβισμένοι με την τύχη τους να αγνοείται.

Η κύρια αιτία για αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι το κυνήγι της κερδοφορίας των μεταλλειοκτητών. Το πρώτιστο ενδιαφέρον τους έγκειται πως θα εξορύξουν με το ελάχιστο κόστος και το μέγιστο κέρδος, χωρίς να λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων, αδιαφορώντας για τα μέτρα Ασφάλειας στις στοές.

Στο βωμό της κερδοφορίας τους θυσιάζονται οι ζωές των εργατών καθημερινά.

Όπως σε περιόδους πολέμων που γίνονται για να μοιράσουν τα μονοπώλια τις αγορές, τον φυσικό πλούτο με σκοπό και πάλι τα κέρδη τους, οι εργάτες γινόμαστε «κρέας στα κανόνια τους».

Είναι ώριμος ο καιρός για να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας των εργατών όλου του κόσμου ενάντια στους κεφαλαιοκράτες που θυσιάζουν την ζωή μας για το κέρδος τους.

Η οργή των εργατών ας γίνει δύναμη οργάνωσης και αλληλεγγύης.

Να δυναμώσουμε τον ταξικό αγώνα όλων των εργατών, βάζοντας πάνω από όλα την υπεράσπιση της ζωής μας, απαιτώντας μέτρα ασφάλειας, ανθρώπινα ωράρια και αυξήσεις στους μισθούς μας.

Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στα ταξικά μας αδέρφια τους Τούρκους συναδέλφους μας Μεταλλωρύχους και ζητούμε από την Τουρκική κυβέρνηση να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους της καταστροφής.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου