Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ελεύθερα Άγραφα-Ελεύθερα βουνά-Ελεύθερα νησιά

Η Ν., φίλη και αναγνώστρια του περιοδικού ΒΙΔΑ και του Prolet connect, μας απέστειλε προς δημοσίευση το παρακάτω κείμενο που αφορά μια πρώτη νίκη του κινήματος ενάντια στην λεηλασία των Αγράφων. Η ίδια η Ν. δραστηριοποιείται στον αγώνα ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» που ισοπεδώνει τον δημόσιο φυσικό πλούτο του λαού, ως μέλος της αθηναϊκής Συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών, της πανελλαδικής πρωτοβουλίας «Save Agrafa», αλλά και ως μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Μολάων και ΝΑ Λακωνίας.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράζεται. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στους δύσκολους αυτούς αγώνες και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.

***

Δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα 22/11 οι απορριπτικές αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δύο αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην ιστορική περιοχή της Νιάλας Αγράφων (θέσεις «Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα και "Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι»), που βρίσκεται στο φυσικό όριο δύο νομών και διαμοιράζεται στους Δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα.

Μετά την επιχειρηματική ανάσα που είχε δοθεί στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τις δύο θυγατρικές του (Πουνέντης ΑΕΕ και Ανεμοδομική ΑΕΕ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας για δυνατότητα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, δόθηκε ένα οριστικό τέλος στα σχέδια βιομηχανικής εγκατάστασης αιολικών σταθμών και συνοδών έργων, συνολικής ισχύος 86ΜW.

Ο αγώνας του κινήματος, που ξεκίνησε από το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων», κλιμακώθηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια στους νομούς Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αττικής, αποκτώντας τελικά πανελλαδικό χαρακτήρα και κάστρο του περιβαλλοντικού αγώνα για ελεύθερα βουνά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών απ' άκρη σ' άκρη της χώρας συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια σε συμβολικές ορεινές πεζοπορίες γνωριμίας των οροσειρών των Αγράφων, ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, δωρεάν συναυλίες, συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, αυτοοργανωμένο πολυήμερο camping στο βουνό, πιέσεις σε ΥΠ.ΕΝ., Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δημοτικά συμβούλια, δασαρχεία και λογής δημόσιες υπηρεσίες, σε αλληλέγγυα στήριξη των διωκόμενων υπερασπιστών των Αγράφων, οι οποίοι δικάζονται στις 7 Δεκεμβρίου, στις 09:00 στα δικαστήρια Καρδίτσας και άλλες μαζικές δράσεις.

Όταν όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει και είχαν εκδοθεί οι τελευταίες άδειες εγκαταστάσεις των δύο αυτών αιολικών σταθμών, κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου πήραν την απόφαση και πίστεψαν ότι μπορούν να εμποδίσουν τον παραλογισμό, να αυτο-οργανωθούν σε συνελεύσεις ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, να αφήσουν στην άκρη τα τοπικιστικά «καπέλα» και να εμπιστευτούν τη δύναμή τους. Ο σκοπός ήταν ένας: η προστασία της βιοποικιλότητας, η κοινωνική ανάγκη για πράσινα βουνά και καθαρά νερά (τα πιο καθαρά της Ευρώπης βάσει έρευνας!), η προστασία της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νιάλας και των υπόλοιπων Αγράφων, η διατήρηση των ορεινών εδαφών άνευ δρόμων για παραδοσιακή κτηνοτροφία, μελισσοκομία, πεζοπορικά μονοπάτια και άλλες ήπιες μορφές ανάπτυξηςΗ επιμονή, η αντοχή και ο αγωνιστικός προσανατολισμός κατάφεραν μια σπουδαία νίκη!

Τώρα παίρνουμε δύναμη για να εμποδίσουμε την καταστροφή των υπόλοιπων Αγράφων, όπως είναι η ψηλότερη κορυφή της Καράβας στα 2.184μ, η οποία θα ισοπεδωθεί και θα μειωθεί το ύψος της κατά 15μ.(!), σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών, που σκοπεύουν να διασυνδεθούν με τον υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στον ήδη ισοπεδωμένο Τύμπανο Αργιθέας Αγράφων.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΓΡΑΦΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου