Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η ταξική συσπείρωση των εργαζομένων η μόνη απάντηση στη λαίλαπα

Η παρακάτω απεργιακή ανακοίνωση μοιράζεται σε γειτονιές της Αθήνας και στα σημεία που συνωστίζεται η εργατική τάξη για τα κέρδη των αφεντικών:

ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ,2020

Η ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

Στις 26 του Νοέμβρη ένας μεγάλος αριθμός ομοσπονδιών, ταξικών συνδικάτων και εργατικών κέντρων καλούν σε απεργία. Μιαν απεργία που έρχεται να απαντήσει, έστω και με καθυστέρηση, στον νόμο Βρούτση, ο οποίος ύπουλα θα τεθεί προς ψήφιση εν μέσω πανδημίας. Ένας νόμος οδοστρωτήρας των εσχάτων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει μετά τις λεηλασίες που έχουν υποστεί την τελευταία δεκαετία από την αστική τάξη και τα μνημόνιά της.

Να γίνουμε συγκεκριμένοι: Στο συνδικαλιστικό κομμάτι οι αλλαγές που επιδιώκει ο νέος νόμος είναι καταστροφικοί και ουσιαστικά μιλάμε για αντισυνδικαλιστικό τέρας.

Οι εργαζόμενοι-απεργοί να αποζημιώνουν την εργοδοσία, άπαξ και κηρυχθεί η απεργία παράνομη από την «δικαιοσύνη». Τα εισαγωγικά μπαίνουν μιας και τα αστικά δικαστήρια βαφτίζουν παράνομες 9 στις 10 απεργίες.

Για οποιαδήποτε κινητοποίηση ή παράσταση διαμαρτυρίας θα πρέπει ουσιαστικά να έχει δοθεί άδεια από την εργοδοσία προ 24ώρου! Απαγόρευση αφισοκολλήσεων και διακίνησης προκηρύξεων!

Εάν μέλη συνδικάτων παρεμποδίσουν την εργασία, θα απολύονται! Η παρεμπόδιση απεργοσπαστών, οι απεργιακές περιφρουρήσεις εν ολίγοις, ποινικοποιούνται και επιβάλλονται πρόστιμα!

Απαγόρευση της συνάθροισης – συνελεύσεων εργαζομένων! Για αυτό πρόκειται αφού επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία με αποστολή μηνυμάτων. Αντί της απόφασης γενικής συνέλευσης που χρειάζεται για οποιαδήποτε κινητοποίηση, τώρα χρειάζεται το 50% των ενεργών μελών (με αποστολή sms!).

Να σημειωθεί πως μια πρώτη απάντηση σε αυτού του είδους τις βρωμιές, έδωσε η εκπαιδευτική κοινότητα των καθηγητών στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Η αποχή έφτασε το...98,4%.

Στο οικονομικό σκέλος του νόμου: Εδώ θα αρκεστούμε να αντιγράψουμε απλώς κομμάτι από την παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο ίδιος ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης: «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

Τι να προσθέσει κανείς. Κρύβεται τόσο θράσος σε κάθε λέξη αυτής της παραγράφου, που κόβεται η μιλιά από την χωρίς προσχήματα επίθεση στις βασικές κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης. Μπορεί - συνοψίζοντας- ένας εργαζόμενος, μια εργαζόμενη να δουλεύει 10ωρο κάθε μέρα, και κάποια στιγμή ίσως να πληρωθεί. Εάν θέλει ο εργοδότης μπορεί να πληρώσει με μισθό (ποιος πραγματικά θα το επιλέξει;) αλλιώς με κανά ρεπό, όποτε αυτουνού του καπνίσει!

Η απάντηση της Τάξης μας οφείλει και πρέπει να είναι ολομέτωπη και σφοδρότατη. Όχι μόνο με την συμμετοχή των εργαζομένων που δουλεύουν ακόμα εν μέσω απαγορευτικού, αλλά από όλες και όλους μας. Το βάρος φυσικά πέφτει στους ώμους των συναδέλφων που καταπονούνται λόγω πανδημίας: εμποροϋπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ-ηλεκτρονικά μαγαζιά, ταχυμεταφορείς-ντελίβερι και υγειονομικό προσωπικό. Όμως έχουμε χρέος να σταθούμε πλάι- πλάι σύσσωμη η τάξη των εργαζομένων. Ο καθένας και η καθεμιά να παλέψει με το συνδικάτο του/της.

Ήδη σωματεία προσανατολίζονται για κινητοποιήσεις ανήμερα της απεργίας, αλλά και άλλες μέρες, όπως κάνανε στις 10 Νοέμβρη για την Υγεία και στις 19 Νοέμβρη για τα ΜΜΜ. Να ξαναβάλει αυτή η απεργία μπρος την αναγκαιότητα για την συγκρότηση της ταξικής ενότητας. Τα αστικά επιτελεία μιλάνε ήδη για επερχόμενη ύφεση λόγω πανδημίας και διαφαινόμενα «κορονομνημόνια». Ξέρουμε ποιος θα πληρώσει πάλι τα σπασμένα! Μην τους αφήσουμε!

Να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Απεργία

Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις των εργαζομένων!

Ζήτω οι αγώνες της Εργατικής Τάξης!

περιοδικό Βίδα (Γ΄περίοδος)

Prolet connect

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου