Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

47 χρόνια μετά κάτω ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και η ντόπια αστική τάξη

Η 17η Νοέμβρη είναι ημέρα που το αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, η εργατική τάξη και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την ντόπια αστική τάξη, η οποία εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τον λαό της χώρας στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια.

Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού και εν μέσω πανδημίας, αντί να πάρουν πραγματικά μέτρα προστασίας του λαού, ενός λαού που τσακίζεται έτσι κι’ αλλιώς καθημερινά στα κάτεργά τους, μας κουνάν και το δάχτυλο. Στοχοποιούν την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό για αυτήν τους την πάλη. Προσπαθούν να την απομονώσουν, να την καταστείλουν και να πάρουν πίσω όσα με αίμα έχουν κατακτηθεί δεκαετίες τώρα.

Από τις αρχές της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού, αλλά το σημαντικότερο και πριν από αυτή, οι δυνάμεις που ανησυχούσαν και ανησυχούν για την υγεία όλου του λαού έβαζαν μια σειρά αιτήματα και κάτω από δύσκολες συνθήκες πάλευαν για αυτά. Δωρεάν υγεία για όλους/ες ανεξαιρέτως, θωράκιση του συστήματος υγείας, άμεσες προσλήψεις σε νοσοκομεία, ΜΜΜ και όπου αλλού χρειάζεται, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας. Η εργασία, η υγεία, η παιδεία, η στέγαση γινόντουσαν και γίνονται πεδία ταξικού–αντικαπιταλιστικού αγώνα.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα, όπως και πολλά άλλα χτυπούσαν σε ένα και μόνο εμπόδιο: Την καπιταλιστική οικονομία, την διατήρηση και διαιώνιση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτά τα πεδία σήμερα και να μην γελιόμαστε, τα έχει εξασφαλισμένα και με το παραπάνω η αστική τάξη. Κατέχουν τα μέσα παραγωγής, καρπώνονται με βία όσα παράγει η εργατική τάξη διαιωνίζοντας την εκμετάλλευσή της. Οι κεφαλαιοκράτες εξασφαλίζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία και στα κολλέγια, έχουν τις τσέπες ώστε να φροντίζουν με τα καλύτερα μέσα (και αυτά κλεμμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων) την υγεία τους, ζουν σε βίλλες και είναι κάτοχοι αμύθητης περιουσίας.

Οι απαγορεύσεις της σημερινής αστικής κυβέρνησης δεν γίνονται για να προστατέψουν την υγεία μας εν μέσω πανδημίας όπως μας λένε. Δεν θέλουν να σταματήσουν την κινητικότητα λόγω Covid-19, αν ήθελαν, υπάρχουν άλλοι συνωστισμοί που για το κέρδος (και λογικό για αυτούς) δεν άγγιξαν. Αυτό που θέλουν να απαγορέψουν με τα όσα κατασταλτικά μέτρα παίρνουν (και αυτό είναι σε παγκόσμια κλίμακα) είναι η κινητικότητα της οργανωμένης πάλης της εργατικής τάξης και των λαών. Κάνουν το παν για να διασώσουν το βάρβαρο σύστημά τους τσακίζοντας κυρίως την εργατική τάξη, που προς το παρών βρίσκεται στριμωγμένη στην γωνία.

Αυτό δεν το λέμε γιατί είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά το αντίθετο. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα για να μπορούμε να ορίσουμε την πάλη από δω και πέρα.

Για να μην πεθαίνουμε έξω από τα νοσοκομεία αβοήθητοι, για να μην βρισκόμαστε στις ουρές για επιδόματα φτώχειας, για να μην γινόμαστε έρμαια στα χέρια μικρών και μεγάλων αφεντικών, ντόπιων και ξένων «επενδυτών» που απομυζούν την υπεραξία μας… Σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά πεδία συγκρούονται δύο κόσμοι: οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Τα όσα ενδιάμεσα και τα «περίπου» προέρχονται «από τα πάνω» έχουν σκοπό να διασπάσουν την ενότητα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.

Ξέρουμε πως οι εργαζόμενοι/ες, όλος ο προοδευτικός κόσμος έχει την δυνατότητα και τους τρόπους να σπάσει τις όποιες απαγορεύσεις που επιβάλλουν οι αστοί διαχειριστές. Η συστράτευση στις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού-αντικαπιταλιστικού κινήματος είναι το πρώτο βήμα. Η πάλη είναι αδιάκοπη…

Εν κατακλείδι, για να πάει η ανθρωπότητα προς τα μπρος και όχι εκεί που την τραβά το καπιταλιστικό/ιμπεριαλιστικό σύστημα πρέπει να δουλέψουμε για την πολιτική-ιδεολογική συγκρότηση, για το χτίσιμο της ταξικής πολιτικής οργάνωσης. Την μόνη που θα μπορέσει να τσακίσει τα ιδεολογήματα που τραβάνε τις εκμεταλλευόμενες μάζες κάτω από ξένες και αντιδραστικές σημαίες.

Συμμετέχουμε-Στηρίζουμε τις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί για τις 17 Νοέμβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κάτω ο Ιμπεριαλισμός, ο φασισμός και ο πόλεμος

Περιοδικό Βίδα (Γ΄περίοδος)

Prolet connect

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου