Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Αλληλεγγύη στον αγωνιστή μαθητή Βαγγέλη Γρηγορίου

 Όλες-όλοι στα δικαστήρια της Ευελπίδων 11.00πμ

Ο αγωνιστής μαθητής Βαγγέλης Γρηγορίου συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες στον αγώνα που δίνει η μαθητιώσα νεολαία, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενάντια στην δολοφονική πολιτική των αστών διαχειριστών και στα σχολεία.

Στα δίκαια αιτήματα των νεολαίων αγωνιστών το αστικό κράτος απαντάει με καταστολή. Επιθέσεις με χημικά και ξύλο από ΜΑΤ σε μαθητές και μαθήτριες, προσαγωγές και συλλήψεις, σπάσιμο των καταλήψεων από τραμπούκους "γονείς" και διευθυντές σχολείων - απολογητών της κυβέρνησης.

Ο 14χρονος μαθητής Βαγγέλης Γρηγορίου είναι θύμα και αυτός της κρατικής καταστολής που τον κρατάει από την Πέμπτη στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Θέλουν έτσι να σπάσουν την αγωνιστικότητα των μαθητών/τριων, αλλά η νεολαία δεν μασάει. 

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου κ. Χριστίνας Χρηστίδου:

***

«Άμεση απελευθέρωση του γραμματέα του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου»

«Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε  στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη  φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 17/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση.

Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα

Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών….

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει  σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και  να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν. 

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά.

Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

2 σχόλια:

  1. Νίκη στον αγώνα των μαθητών19 Οκτωβρίου 2020 στις 12:37 π.μ.

    Υπάρχουν κι άλλοι συλληφθέντες μαθητές!

    (Συμπληρωματικά, από αναρτηση στο διαδίκτυο)

    Η ΓΑΔΑ κι η εισαγγελία κρατούν συλληφθέντες μαθητές στα κρατητήρια επί τέσσερις μέρες, χωρίς επισκεπτήριο και δυνατότητα αλλαγής ρούχων❗️

    Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης έχουμε νέα σημαντική δημοσίευση - καταγγελία δικηγόρου για τους κρατούμενους μαθητές που δεν είναι ένας αλλά πέντε!

    ⚡️ Όπως καταγγέλλεται επώνυμα από τη συνήγορο συλληφθέντα μαθητή, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, η Εισαγγελία έλαβε την πολιτική απόφαση να κρατήσει στα κρατητήρια 5 συλληφθέντες μαθητές από το μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, μια ζέση που δεν έδειχναν ούτε για τους χρυσαυγίτες μετά τα εγκλήματά τους!

    Μάλιστα, επικαλούμενοι τον κορονοϊό, οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ δεν επέτρεψαν σε ανήλικα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους όλο το τετραήμερο ενώ απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους να τους μεταφέρουν φρέσκα ρούχα και συσκευασμένα τρόφιμα. Παράλληλα, όπως μας μεταφέρθηκε, η μισή ΓΑΔΑ δε φοράει καν μάσκες προστασίας...

    Μόνο η εκδικητική μανία και η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών εξηγεί το ότι επιλέχθηκε να κρατούνται επί τέσσερις ημέρες ανήλικοι στα κρατητήρια ώσπου να έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή!

    Μόνο έτσι - και από κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο - εξηγείται το ότι ανήλικα παιδιά υποχρεώθηκαν να φοράνε επί τέσσερις ημέρες τα ίδια ρούχα και εσώρουχα στα κρατητήρια!

    Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ και από τη σελίδα μας και από άλλα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ συλλάμβαναν μαθητές στο σορό, στήνοντάς τους στον τοίχο παρά τη διαμαρτυρία βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες.

    Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση μισεί το μαθητικό κίνημα και φοβάται τις διεκδικήσεις του για προσλήψεις, υγειονομικά μέτρα και ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί όλα αυτά καταδεικνύουν τη γύμνια της πολιτικής της και την πλήρη αδιαφορία της για την Παιδεία που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία.
    Δεν πρόκειται όμως ούτε να συνηθίσουμε, ούτε να δεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές ακραίου αυταρχισμού και ψυχολογικού πολέμου απέναντι σε ανήλικα παιδιά.

    Να επιτραπεί άμεσα το επισκεπτήριο των γονιών των μαθητών!
    Να δοθούν στα παιδιά αλλαξιές ρούχων και συσκευασμένα τρόφιμα από τους γονείς τους!
    Άμεση απελευθέρωση των παιδιών τη Δευτέρα, ούτε σκέψη για καταδίκη τους!
    Νίκη στον αγώνα των μαθητών! Ικανοποίηση των αιτημάτων τους!

    Μαζί σας μέχρι το τέλος! ✊


    Υ.Γ.
    Θα λέγαμε ότι όλα αυτά αποτελούν ντροπή και όνειδος για το Υπουργείο "Προστασίας" του Πολίτη, την ΕΛ.ΑΣ. και την εισαγγελία αλλά γνωρίζουμε πόσο ειρωνικό θα ακουγόταν κάτι τέτοιο πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια μικρή ανταπόκριση από την συγκέντρωση στα δικαστήρια:

    Οι 5 μαθητές μετά από τετραήμερη κράτηση στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ αφέθηκαν ελεύθεροι. Η εισαγγελέας, αφού πείστηκε ότι οι μαθητές δεν είναι μέλη «ακροαριστερής οργάνωσης ή ομάδας» (!) τους επέτρεψε να πάνε στα σπίτια τους και στους συμμαθητές τους.

    Στην Ευελπίδων μαζεύτηκαν εκατοντάδες μαθητές που έδιναν τον τόνο με συνθήματα, δίπλα τους βρέθηκαν σύλλογοι γονέων, φοιτητικές οργανώσεις και εκπαιδευτικοί.

    Το μαθητικό κίνημα έδειξε ότι είναι ζωντανό, ότι οι μαθητές φτιάχνουν δίκτυα, συζητάνε, γνωρίζονται και είμαστε σίγουροι ότι χτίζονται αυτές οι σχέσεις που μόνο ο αγώνας μπορεί να αναδείξει, αυτές των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

    Ένα φωτεινό παράδειγμα: οι μαθητές που συνελήφθησαν ήταν από διαφορετικά σχολεία. Οι αλληλέγγυοι συμμαθητές τους «ανακατεύτηκαν» παρά τα «σύνορα» των γειτονιών τους για να κουβεντιάσουν και να παλέψουν από κοινού την υπόθεση των συμμαθητών τους.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μεταναστόπουλα και ελληνόπουλα μαζί βροντοφώναξαν: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει των μαθητών η πάλη θα την σπάσει», «το υπουργείο λέει τους μαθητές αλήτες-αλήτες είναι τα ματ και οι ασφαλίτες» κ.α.

    Την ίδια ώρα που μια αφίσα από κάτι πλουσιόπαιδα (προφανώς ενήλικοι) ρύπαινε τους δρόμους της πόλης, και μιλούσε για 35 μαθητές ανά τάξη!!! έβριζε τους αριστερούς καθηγητές!!! και μιλούσε για απειθαρχία στην «χούντα της γρίπης» αυτοί οι μικροί σε ηλικία αλλά μεγάλοι σε μπόι αγωνιστές μαθητές κοιμόνταν στα κρατητήρια και έξω (δυστυχώς για τα επαναστατημένα πλουσιόπαιδα) ήταν όλη η σχολική κοινότητα, μαζί και οι αριστεροί καθηγητές τους…

    Όσον αφορά την παρέμβαση συντρόφων στους συριζαίους στελέχαρους στην αυλή των δικαστηρίων: τους κατέδειξε σε όλους ότι είναι έξω και απέναντι από τους λαϊκούς αγώνες, διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού, τσιράκια του Κεφαλαίου. Tο ανταγωνιστικό κίνημα θα εμποδίζει με κάθε τρόπο τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να μπαινοβγαίνει στις γραμμές των κινητοποιήσεων.

    Να καταλάβουν με όλους τους τρόπους «ότι δεν είμαστε μαζί» σε καμιά καταστολή, σε καμιά δυσκολία, δεν τους έχουμε ανάγκη…

    Μαρία Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή