Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Πολιτική οικονομία των καπιταλιστών

Το παράδειγμα της Aegean

Δόθηκαν από το ελληνικό κράτος, ως πακέτο ενίσχυσης, 120.000.000 ευρώ στην AEGEAN. H ανοιχτοχέρικη αυτή πράξη της κυβέρνησης είναι να για ενισχύσει την «πληττόμενη εταιρία» του μεγαλομετόχου Ευτύχη Βασιλάκη.

Είπε λοιπόν ο Πέτσας:

«Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρείας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων».

Αυτό που αναφέρει ο Πέτσας για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, είναι η στήριξη που δώσανε οι Γάλλοι και οι Γερμανοί στις αερομεταφορικές εταιρίες για να στηρίξουν τη «χασούρα» σε μια τεράστια αγορά που έχουν να ανταγωνιστούν τα αμερικανικά και κινέζικα μονοπώλια. Η ελληνική αστική τάξη και ο «συλλογικός καπιταλιστής» το κράτος, για άλλη μια φορά κινείται με σκοπό τη διάσωση των καπιταλιστικών συμφερόντων. Όπως ακριβώς είχε κάνει και συνεχίζει να κάνει με ενίσχυση των τραπεζών με ζεστό χρήμα, το οποίο έπεσε ως ένα τεράστιο δυσβάσταχτο χρέος στη πλάτη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά δυστυχώς τα «σκανδαλώδη» περνάνε στα ψιλά και οι λαϊκές μάζες πρέπει να κατανοήσουν ότι θα είναι αυτές που θα κάνουν την αποπληρωμή των δανείων στους ιμπεριαλιστές δανειστές…

Ας αναλογιστεί ο καθένας, την στιγμή που το ΕΣΥ είναι σε ξεχαρβαλωμένη κατάσταση, πού αποφασίζουν οι σημερινοί δεξιοί διαχειριστές να δώσουν χρήματα. Στους καπιταλιστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της «αλληλέγγυας οικονομίας», της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και του «εκδημοκρατισμού της δημοκρατίας» συνηγόρησε στην «εθνική πολιτική» αυτής της ενίσχυσης… Ας διαβάσουμε τι λέει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία, είναι εύλογη η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 120 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης, αρκεί να γίνει με σαφείς όρους και προϋποθέσεις:

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Η κρατική ενίσχυση πρέπει να συνοδεύεται από απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο και όχι μόνο δικαιωμάτων (warrants).

Η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται από σαφή δέσμευση από πλευράς της εταιρίας για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας».

Φυσικά πάντα σε τέτοιες ανακοινώσεις μπαίνουν και ως όρος-γαρνιτούρα οι εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας. Δηλαδή στα κέρδη μόνοι οι καπιταλιστές και στις περιόδους ύφεσης, δηλαδή τα «σπασμένα» να γραφτούν στο δημόσιο εθνικό χρέος, «στα όλοι μαζί».

Από αυτά τα «όμορφα και δίκαια» της πολιτικής οικονομίας των καπιταλιστών, ας βγάλει συμπεράσματα πρώτα και κύρια η εργατική τάξη, αλλά και ευρύτερα οι λαϊκές μάζες και ας κινηθούν ανάλογα. Εμείς που πιστεύουμε στην σχεδιοποιημένη οικονομία υπέρ των λαϊκών αναγκών -εν τέλει στον σοσιαλισμό/κομμουνισμό- γελάμε πραγματικά τέτοιες ώρες με τους «φιλελέδες» και κάθε υπερασπιστή του καπιταλισμού «ροζ ή μπλε». Γελάμε με αυτούς που μιλάνε για «σοβιετίες» και βγάζουν σπυράκια με κάθε τι δημόσιο (υγεία, παιδεία, αθλητισμό) προπαγανδίζοντας επί εικοσιτετραώρου βάσεως την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, με τι σεμνότητα κάθονται στις «ουρές» της σοβιετίας του Κούλη, του Πέτσα και του Άδωνη… Όταν είναι βοήθεια για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις μετατρέπονται σε… «σκληροπυρινικούς σοσιαλιστές». Από το 2010 μη ξεχνάμε ότι ο λαός μας έχει στην πλάτη του  δύο «πεντάχρονα πλάνα» των καπιταλιστών από τη «κοινωνικοποίηση» των σπασμένων… Ας κάνουμε αντεπανάσταση στην «επανάσταση» του Κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου