Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο και εμβολιασμός, ο διάφανος χρυσός

Στο κέντρο της όξυνσης του ενδοιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και της καταπίεσης των λαών

Συνάντηση του Μητσοτάκη με την
διεύθυνση του μονοπωλιακού ομίλου Pfizer

Ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης για μεγαλύτερο αφοπλισμό (βλ. «θωράκιση») του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για θωράκιση των κερδών (βλ. «επίταξη») των εμπόρων της υγείας βαίνει καλώς… Ενώ η πρόχειρη μετατροπή των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας σε νοσοκομεία μίας νόσου αυξάνει την πελατεία των ιδιωτικών κλινικών από ασθενείς άλλων ασθενειών… Ενώ κανένα αίτημα των υγειονομικών δεν έχει πραγματοποιηθεί… Ενώ η λίστα των νεκρών σε κυνικά ανώνυμη αριθμητική ανεβαίνει…

Τις τελευταίες εβδομάδες μαζί με την κούρσα της κυβέρνησης στα μίντια για την συγκάλυψη (βλ. ψέματα) του εγκλήματος εις βάρος του λαού, άρχισε η κούρσα για το εμβόλιο και τον εμβολιασμό. Λαλίστατος τώρα ο Υπουργός Υγείας Κικίλιας δηλώνει ετοιμότητες, σχέδια, παραγγελίες, χώρους αποθήκευσης, πρωτιές. Έχουμε όμως εδώ ένα λόγο να τον πιστέψουμε, όχι βέβαια γιατί οδηγεί τη σταυροφορία για την σωτηρία της χώρας από την πανδημία, αλλά γιατί η κούρσα αυτή γίνεται σε πίστα που αφορά τρισεκατομμύρια κέρδη, με οργανωτές τα πανίσχυρα μονοπώλια των φαρμακοβιομηχανιών και τον μεταξύ τους οξυμένο ανταγωνισμό. Και, ως γνωστόν, τη ντόπια αστική τάξη τα κέρδη την κινητοποιούν.

Ο ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για το εμβόλιο και τον εμβολιασμό αποτυπώνει τη γεωστρατηγική του ενδοιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, τις συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων και τις επιπτώσεις τους για τις εξαρτημένες οικονομίες.

Για την πανδημία του Covid-19 που έχει εξαπλωθεί με τόσους νεκρούς σε όλο τον πλανήτη, σε πρώτο επίπεδο οι φαρμακευτικοί κολοσσοί με τους εκατομμυριούχους επενδυτές τους* ανταγωνίστηκαν και ανταγωνίζονται ως προς την παρασκευή του εμβολίου. Σε δεύτερο επίπεδο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται ως προς την προμήθεια του εμβολίου. Ποιος παρασκεύασε πρώτος το εμβόλιο που θα εγκριθεί πρώτο; Ποιος θα το προμηθευτεί πρώτος; Η αγωνία των CEO** (της αριστοκρατίας των κεφαλαιόδουλων αυλικών), των επενδυτικών κολοσσών και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν είναι μεγάλη. Πρόκειται πραγματικά για τον νέο υγρό χρυσό. Μετοχές ανεβαίνουν με τα «καλά ποσοστά» των δοκιμών των εμβολίων και πέφτουν με τα «κακά νέα».

«Κάθε φορά που υπάρχει σύγχυση για τις δοκιμές, δεν είναι καλό, επειδή μειώνει την όποια αξιοπιστία», σημειώνει ο Ketan Patel, διαχειριστής κεφαλαίων της EdenTree Investment Management, αντιγράφουμε από τα αστικά μίντια τις ανθρωπιστικές ανησυχίες των επενδυτικών παρασίτων.

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου έντεκα εμβόλια βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής τους. Τα τέσσερα από αυτά είναι κινεζικής παραγωγής (Sinopharm, Sinovac, CanSino), ένα ρωσικής (Sputnik V), τρία αμερικανικής (Janssen, Moderna, Novavax), ένα αμερικανογερμανικό με ολίγον Κινεζική Fosun (Pfizer/Biontech), ένα βρετανικής (AstraZeneca) και ένα ινδικής. Ακολουθούν, ήδη σε προχωρημένο στάδιο, πιθανά εμβόλια από την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου παραλαμβάνει το πρώτο φορτίο
εμβολίων Pfizer για το Ισραήλ...
Για τους Παλαιστίνιους... Σφαίρες

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της ευρωπαϊκής ληστοσυμμαχίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωνε πριν τέσσερις μήνες τα εξής:

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε σήμερα ποιο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, η Ευρώπη επενδύει σε μια σειρά διαφορετικών και πολλά υποσχόμενων εμβολίων, που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητές μας να αποκτήσουμε γρήγορα μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό».

Τα «πολλά υποσχόμενα και διαφορετικά εμβόλια», βέβαια, δεν έρχονταν από την Ασία ή εξ ανατολάς, αλλά όπως αποδείχθηκε από τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις πέντε φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι στιγμής, από το παλιό γνωστό μπλοκ του δυτικού ιμπεριαλισμού: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer και CureVac. Συνεπώς η ΕΕ έκλεισε συμφωνίες (ντιλς) εκατομμυρίων με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία στην μετα brexit εποχή και με τον… εαυτό της: με ομίλους που εδρεύουνε σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η μάχη αυτού που περιγράφεται συχνά μα πολύ λανθασμένα στα μίντια ως «φαρμακευτικός εθνικισμός». Αν υπήρχε ειδικότητα σήμερα στην εγκληματική κυριαρχία του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό στάδιο, π.χ. εμπορευματικός, κατασκευαστικός, ενεργειακός, θα ήταν ιμπεριαλισμός. Φαρμακευτικός Ιμπεριαλισμός. Είσαι ισχυρός; Επενδύεις. Επενδύεις; Προαγοράζεις. Προαγοράζεις; Έχεις στα χέρια σου το πολυπόθητο. Πριν απ’ όλους, για σένα. Υγεία; Μάλλον. Κέρδη; Σίγουρα.

Η διατλαντική μάχη του εμβολίου, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχει ήδη αφήσει τα τραγικά- τραγελαφικά της χνάρια:

Η ίδια η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το ότι η γαλλική Sanofi θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν βρει ένα εμβόλιο κατά του Covid-19, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της. Είναι δηλαδή απαράδεκτο ότι το γαλλικό μονοπώλιο θα διαθέσει κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ ένα ενδεχόμενο εμβόλιο επειδή οι αμερικανικές αρχές έχουν επενδύσει οικονομικά στις έρευνες της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας. Λυπούμαστε πραγματικά που μια ολόκληρη Υφυπουργός Οικονομικών ανακάλυψε στον 21o αιώνα ότι ο ιμπεριαλισμός αδικεί τον λαό της (βλ. τα συμφέροντα του Κεφαλαίου που εξυπηρετεί).

Οι χώρες που κάνουν δοκιμές των
κινεζικών εμβολίων ως υποψήφιοι αγοραστές

Η Κίνα από την άλλη προχωράει τις δοκιμές του εμβολίου, πέντε μέχρι στιγμής, αντίστοιχα με τις επενδύσεις της στην νοτιοαμερικανική, αραβική και ασιατική αγορά, μεταξύ άλλων σε Ινδονησία, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Πακιστάν (βλ. χάρτη). Σε δεκαπέντε χώρες σε πέντε ηπείρους εφορμούν δύο κρατικομονοπωλιακοί (Sinopharm, CanSino) και ένας ιδιωτικός (Sinovac) φαρμακευτικοί κινεζικοί κολοσσοί. Άξια η κληρονομιά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης του Ντενγκ Σιάο Πινγκ. «Πολυμέρεια» διακηρύσσει συνεχώς ο Σι Τζινπίνγκ, άνοιγμα, δηλαδή, της παγκόσμιας αγοράς στο κινεζικό κεφάλαιο. Το κινεζικό εμβόλιο είναι και αυτό ένα όχημα για τις επενδύσεις της ιμπεριαλιστικής- καπιταλιστικής Κίνας: για τις χώρες όπου το κόστος του εμβολιασμού είναι απαγορευτικό, προσφέρει…δάνεια, δηλαδή, εξάρτηση.

Αντίστοιχα, το Sputnic V, που χρηματοδοτήθηκε από το RDIF – Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων-(κληρονομημένη από το σοσιαλισμό τεχνογνωσία και το χρήμα να ρέει για τους νεοκαπιταλιστές των άμεσων επενδύσεων) τεστάρεται και προμηθεύεται στο Μεξικό και στη Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Λευκορωσία (βλ. χάρτη) και πρόσφατα στην πρώτη χώρα της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον… στην Ουγγαρία.

Χώρες που θα δοκιμάσουν, θα παράγουν
ή θα λάβουν το εμβόλιο της Ρωσσίας

Οι μεγάλες μονοπωλιακές δυνάμεις παρασκευάζουν, παραγγέλνουν, προκρατούν, προμηθεύονται και όλα αυτά με τεράστια κέρδη, οι εξαρτημένες χώρες περιμένουν στη σειρά να δανειστούν για να προμηθευτούν, ανάλογα με το πόσο δυσχερής είναι η θέση- της ρουφηγμένης από τα μονοπώλια και της ντόπιας αστικής τάξης- οικονομίας τους.

Κι ενώ στη δική μας δυτικότροπη χώρα έχουμε την πολυτέλεια κατά πως φαίνεται του σκοταδισμού του αντιεμβολιακού συνωμοσιολόγου, στις χώρες της Αφρικής ο σκοταδισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθεστώς. Στα κράτη της αφρικανικής ηπείρου που μακάρι να χαμε εδώ το χώρο να τα πιάσουμε ένα ένα, στα ξεζουμισμένα σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους εδώ και αιώνες από αποικιακές και νεοαποικιακές δυνάμεις, από χρήμα και στρατούς βορειοαμερικανικό, γαλλικό, γερμανικό, ιταλικό, πρόσφατα και κινεζικό και τουρκικό, δεν υπάρχουν μονοπωλιακοί κολοσσοί φαρμακοβιομηχανίες. Δεν υπάρχει χρήμα. Οπότε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω του προγράμματος COVAX υπόσχεται ότι «θα παράσχει στα αφρικανικά έθνη εμβόλια αρκετά για να καλύψουν το 20% του πληθυσμού τους.» Σύμφωνα με τον Matshidiso Moeti, διευθυντή του ΠΟΥ για την Αφρική, μια ανάλυση δεδομένων από 40 αφρικανικά έθνη διαπιστώνει ότι οι χώρες που μπορούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να διανείμουν ένα εμβόλιο είναι στο 33%. Παράλληλα, για να συμπληρώσει το υπόλοιπο 80% από τις «φιλανθρωπίες» της COVAX, η αφρικανική ήπειρος πρέπει να «κινητοποιήσει» 10 με 12 δις δολάρια.

Θα διαμαρτυρηθεί άραγε η Γαλλίδα υφυπουργός και για τους εξαθλιωμένους εργάτες της γαλλικής Total σε Αλγερία, Νιγηρία, Ανγκόλα, Σενεγάλη, Κονγκό, Καμερούν που είναι τελευταίοι στη σειρά της μονοπωλιακής σωτηρίας του εμβολίου; Όπως διαμαρτύρεται για την «απαράδεκτη» πρωτιά των βορειοαμερικάνων;

Το ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό. Όπως και το ακόλουθο: Ποια ιμπεριαλιστική δύναμη ή ποιο μονοπώλιο θα φροντίσει για τα 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες που, σύμφωνα πάλι με τον ΠΟΥ και την Unicef κινδυνεύουν λόγω της μονοκαλλιέργειας του εμβολίου Covid-19, να μην έχουν εμβόλιο για την ιλαρά;

Μέσα στην εγκληματική διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19 από το καπιταλιστικό- ιμπεριαλιστικό σύστημα ένα πράγμα είναι απολύτως προφανές: τα ανθρωπιστικά προσωπεία της κεφαλαιοκρατίας έχουν γίνει συντρίμμια, ο βούρκος της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το Κεφάλαιο και ολόκληρων λαών από τα μονοπώλια έχει βγάλει στην επιφάνεια την μία και μοναδική σανίδα σωτηρίας. Την μία και μοναδική επιλογή. Ή θα γίνουμε γηροκόμοι του απάνθρωπου καπιταλισμού ή νεκροθάφτες του.
 
* Η γνωστή μας για παράδειγμα βορειοαμερικανική Black Rock. Η Black Rock που ήταν μέτοχος σε 23 από τις 25 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας μας (Eldorado Gold, Fraport) και που στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης επιλέχθηκε έξι φορές από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος να «ασκήσει έλεγχο» στο τραπεζικό σύστημα... κατέχει το 8%της AstraZeneca και το 6,8% της Pfizer. Μικρά φαίνονται τα ποσοστά, δις όμως τα κέρδη, για αυτό και το μέγα Παράσιτο Λάρι Φινκ τρίβει τα χέρια του με την πανδημία καθώς «οι επενδυτές… θα έχουν πολλές ευκαιρίες στις αγορές».

** Άραγε ο τουρκικός λαός θα ωφεληθεί τόσο από τον τούρκο ιδρυτή και τώρα CEO της Biontech όπως ωφεληθήκαμε και εμείς από τον έλληνα CEO της Pfizer;

1 σχόλιο: