Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Φίλοι οι γείτονες λαοί - Εχθρός ο ιμπεριαλισμός

Για την συναυλία διεθνιστικής αλληλεγγύης στο σκοπευτήριο Καισαριανής



Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, καθώς και η συναυλία που ακολούθησε με το Grup Yorum και άλλους καλλιτέχνες, δεν ήταν άλλο ένα "άχρωμο" και "άοσμο" πολιτιστικό δρώμενο, από αυτά που έχουμε συνηθίσει τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη.

Ήταν ένα σινιάλο διεθνιστικής αλληλεγγύης, ήταν μια βραδιά που πρόταξε την φιλία των δύο γειτόνων λαών, αποδεικνύοντας πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ειδικά αυτές τις μέρες που και στις δύο πλευρές του Αιγαίου καλλιεργείται έντονα ο εθνικισμός και ο σωβινισμός αποκρύπτοντας από τους λαούς την αλήθεια: ότι τίποτα δεν γίνεται για το καλό τους παρά μόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών και την υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.


Οι εξαρτημένες και αντιδραστικές αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς προσπαθούν να πλασαριστούν η μία εις βάρος της άλλης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στις διεθνείς συμμαχίες, «ανοίγουν» διαρκώς πεδία ανταγωνισμού. Αυτός ο ανταγωνισμός για την ενεργειακή μοιρασιά τις φέρνει αντιμέτωπες για το ποια θα είναι η «βασική» υπηρέτρια των καπιταλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Ποια δηλαδή αστική τάξη θα καταφέρει να παίξει τον ρόλο του καλύτερου πλασιέ για τα μονοπώλια και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η ελληνική αστική τάξη έχει δώσει γη και ύδωρ σε ΗΠΑ και ΕΕ αποτελώντας τον πιο συνεπή λακέ του δυτικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Παράλληλα, συμμετέχει στον αντιδραστικό άξονα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ προσπαθεί να κάνει τον «χωροφύλακα» των Βαλκανίων.

Η τουρκική αστική τάξη, μέλος και αυτή του ΝΑΤΟ, σε αυτή τη φάση και σε ένα καυτό περιβάλλον προσπαθεί να επιλύσει προς το συμφέρον της σειρά ζητημάτων (κουρδικό, ηγεμονία στο εσωτερικό του «σουνιτικού» Ισλάμ, αλλά και εσωτερικές ενδοαστικές αντιθέσεις), έχοντας στο τιμόνι της τον Ερντογάν που επιδιώκει μια πολυμέτωπη προσέγγιση. Συμμαχεί με τους Ρώσους όποτε είναι εφικτό, γαβγίζει στην ΕΕ όπου θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει αναγνωρισμένο ρόλο, ενώ στις ΗΠΑ από τη μια χρεώνει το αποτυχημένο πραξικόπημα, από την άλλη η εξάρτηση δεν του επιτρέπει να ξεμακρύνει από την αυλή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί θα βγουν νικητές, αν οικοδομήσουν ένα πλατύ λαϊκό και διεθνιστικό αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο, έτσι μόνο θα μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μόνο τότε η Ειρήνη, η Συναδέλφωση και η Αλληλεγγύη θα ζεστάνουν την πολύπαθη τούτη περιοχή. Ας ανοίξουμε τον δρόμο για την απελευθέρωση των λαών από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού.

Στέλνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές στην Τουρκία.

Διεθνιστική αλληλεγγύη με τα μέλη του Grup Yorum. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου