Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Αλληλεγγύη στον αγώνα των πρώην εργαζόμενων στο «Retro Gastro»

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «φάνκυ ταβέρνα RETRO-GASTRO» στο Θησείο, αποφάσισε να αφήσει απλήρωτους και χωρίς τα ένσημά τους δέκα υπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι «τόλμησαν» να ζητήσουν εξηγήσεις και ο εργοδότης στις 7/12/2021, απάντησε με λοκάουτ (!), κλείνοντας την επιχείρηση για μία εβδομάδα!

Οι εργαζόμενοι εκεί όπως ήταν φυσικό, μα καθόλου αυτονόητο πια στις μέρες της εργασιακής βαρβαρότητας, αφού ήρθαν και σε επικοινωνία με τα συναφή τους σωματεία, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Στις 19/1/2022 πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας, όπου ο εργοδότης δέχτηκε να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του. Αντί αυτού όμως ο εν λόγω εκμεταλλευτής, όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

«δεν κατέθεσε τα χρηματικά ποσά που αυτός αναγνώρισε και συμφώνησε στην πρώτη τριμερή συνάντηση. Στις 21/2/2022 οι πρώην εργαζόμενοι έλαβαν το πόρισμα από την επιθεώρηση εργασίας. Ενημερώθηκαν ότι ο εργοδότης του Retro Gastro δεν προσκόμισε τα απαιτούμενα έγγραφα στην επιθεώρηση και καλείται από την επιθεώρηση για έλεγχο. Επίσης τους ενημέρωσε ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από την επιθεώρηση να σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σχετικά με την αθέτηση της τριμερούς συμφωνίας, να ζητήσουν την ποινική του δίωξη, όπως και έπραξαν. Επιπλέον υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους όρους και την διάρκεια της εργασίας, καθώς και ζημία που ισχυρίζεται ο εργοδότης ότι προκλήθηκε από τους εργαζόμενους. Για αυτές τις διαφορές θα πρέπει οι πρώην εργαζόμενοι να απευθυνθούν στα αρμόδια αστικά δικαστήρια».

Το βράδυ της Πέμπτης 3/3 έλαβε χώρα νέα κινητοποίηση από τους πρώην εργαζόμενους έξω από το φάνκυ κάτεργο, με εκπροσώπους των σωματείων και δεκάδες αλληλέγγυους. Ενημερώθηκε η γειτονιά, οι περίοικοι και οι θαμώνες της περιοχής με μοίρασμα φυλλαδίων και τρικάκια. Η εργοδοσία απάντησε φυσικά με κλήση της αστυνομίας, η οποία ήλθε είδε και απήλθε αφού κατέγραψε το γεγονός. Οι εργαζόμενοι επιμένουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους και την καταβολή των ενσήμων τους.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων και στεκόμαστε δίπλα τους. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, αλλά και στήριξη-βοήθεια παρακολουθήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου