Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Με αφορμή την απεργία διαρκείας στον ΟΤΕ

Ανακοίνωση της συνέλευσης εργαζομένων και ανέργων τηλεφωνητ(ρι)ών ενάντια στα τηλεφωνικά κάτεργα Proledialers:
Ο Όμιλος ΟΤΕ αποτελεί μια από τις πέντε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Παρά το γεγονός αυτό, δεν έχασε ούτε αυτή η εταιρεία την ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη της απασχολώντας στο εσωτερικό της  και εργαζόμενους/ες από θυγατρικές με κατώτατο μισθό και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Στο σήμερα, με περίσσιο θράσος, η διοίκηση μέσω του διευθύνων σύμβουλου της, Μ. Τσαμάζ γνωστό Golden boy με ετήσιο μισθό 1.600.000, μισθό που αντιστοιχεί σε μισθό 5000 εργαζόμενων που δουλεύουν σε θυγατρικές του ΟΤΕ, αφού εξαπέλυσε απειλές κατά των απεργών για μηνύσεις σε όσους απεργούν, προσαγωγές απεργών κατά τη διάρκεια της απεργίας, διαρκή προσπάθεια μεθόδων για απεργοσπασία αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια διάσπασης τους, έστειλε πρόσφατα μια επιστολή – εσωτερική ενημέρωση σε εργαζομένους και εργαζόμενες αποκαλώντας τους «συνεργάτες» και παρουσιάζοντας τη λειτουργία της σαν αυτή μιας μεγάλης οικογένειας.
Σε αυτή την επιστολή ούτε λίγο ούτε πολύ, επαναδιατύπωσε με «φανταχτερά λόγια» όλους τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενες/οι αντέδρασαν αρχικά και απάντησαν με μια μεγάλη – για τα δεδομένα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών – απεργία διαρκείας, δείχνοντας έτσι την ολική αδιαλλαξία της στα αιτήματα των εργαζομένων.
Ότι δηλαδή εκτός από τα σκλαβοπάζαρα των θυγατρικών που ήδη έχει ο ΟΤΕ όπως η Cosmote evalue αλλά και με αυτά που συνεργάζεται (Mellon, Manpower, Project Solution) στα οποία απασχολούνται κυρίως τηλεφωνήτριες/-τες με καταστρατηγημένα τα εργασιακά τους δικαιώματα, ατομικές συμβάσεις και με μισθούς πείνας 400-450 ευρώ/ανά μήνα, προσανατολίζεται με το παράδειγμα της «επιτυχίας» αυτών να δημιουργήσει τρεις νέες θυγατρικές στις οποίες θα εντάξει όποιο τακτικό προσωπικό έχει γλιτώσει από τη πλήρη κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως τεχνικούς, καταστήματα, και τηλεφωνητ(ρι)ες αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση παίζει σήμερα το χαρτί της εξίσωσης των μισθών προς τα κάτω για όλους και της λεηλάτησης όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν παραμείνει σε κάποιους από τους εργαζομένους της. Μέσω της απληστίας της για ολοένα αυξανόμενη κερδοφορία, το καθεστώς «εργαζόμενων πολλαπλών ταχυτήτων» που ήδη είχε, και τόσα χρόνια έχτισε στη πλάτη τους την κερδοφορία της, προσδοκά να το επιβάλλει σε όλους και όλες  ζητώντας υπογραφή συλλογική σύμβαση εργασίας που ουσιαστικά δε θα διασφαλίζει τίποτα στους εργαζόμενες/ους της.
Για εμάς που εργαζόμαστε χρόνια στα τηλεφωνικά κάτεργα και ευρύτερα στις τηλεπικοινωνίες δεν είναι άγνωστες αυτές οι τακτικές των αφεντικών. Στο όνομα της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας τους, η προσπάθεια ξεζουμίσματος μας είναι καθημερινή πρακτική. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η προσπάθεια διάσπασης μας, η συνεχής αξιολόγηση της παραγωγής είναι σύνηθες φαινόμενο. Είναι ξεκάθαρο πως ο ΟΤΕ, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τηλεπικοινωνιακό κλάδο, είναι φορείς της κυρίαρχης ιδεολογίας που έχει ως πάγια τακτική και ουσιαστικό στόχο την εντεινόμενη αφαίμαξη των εργαζομένων με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Με αφορμή την απεργία στο ΟΤΕ, τα αφεντικά, πήραν μια πρώτη γεύση του τι σημαίνει οι εργάτριες και εργάτες να συσπειρώνονται, να διεκδικούν ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους, να διεκδικούν κοινά εργασιακά δικαιώματα για όλους και όλες είτε αφορά τηλεφωνητές/τριες, είτε τεχνικούς και υπαλλήλους καταστημάτων και να απαντούν με μια απεργία διαρκείας. Οι πολλαπλών ταχυτήτων εργαζόμενοι/-ες της να ενώνονται, παρά τη προσπάθεια να τους/τις διασπάσει. Παρά τη σιγή των καθεστωτικών μέσων για τον αγώνα αυτό, αγκαλιάστηκε και ανοίχτηκε όχι μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και από αρκετό αλληλέγγυο κόσμο.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσπαθεί η διοίκηση στο σήμερα να προετοιμάσει το έδαφος για να μπορέσει μελλοντικά να επιβάλλει τους επαχθείς όρους της. Για εμάς ως απάντηση δε θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από την ετοιμότητα για  συλλογική αντίσταση με δυναμικές απεργίες διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ
ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ /ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΑΣ, ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ, ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου