Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Παντού και με όλους τους τρόπους… Να τσακίσουμε την πατριαρχία και τον καπιταλισμό

Στις χιλιάδες κακοποιημένες από «αγάπη» γυναίκες στη χώρα μας, στις δεκάδες δολοφονημένες από «πάθος», στις καθημερινές «παρενοχλήσεις» από τα αφεντικά στις δουλειές, στα χιλιάδες θύματα της εξαναγκαστικής πορνείας στη χώρας μας (από τη δεξαμενή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας), έρχεται να προστεθεί ο πρόσφατος βιασμός ενός νέου κοριτσιού από γόνους της ντόπιας μπουρζουάδικης ελίτ στη Θεσσαλονίκη.

Η θαρραλέα καταγγελία της Γεωργίας Μ. στις ψυχές όλων μας έχει διπλό αντίκτυπο: από τη μια είναι μία ακόμα κακοποιημένη γυναίκα που βρήκε την ψυχική δύναμη να αντισταθεί στο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον της. Από την άλλη είναι μια κακοποιημένη γυναίκα της τάξης μας που βρήκε την ψυχική δύναμη να αποκαλύψει το έγκλημα μιας νύχτας στα πολυτελή διαμερίσματα των μεγαλοαστών. Και λέμε «μιας νύχτας», γιατί το έγκλημα της υποτίμησης της γυναίκας της τάξης μας από τα μεγαλοαφεντικά ξεκινάει από την πρωινή βάρδια στα κάτεργά τους. Εκεί όπου η καθημερινή εκμετάλλευση των εργατών πέφτει διπλά στις πλάτες των γυναικών της εργατικής τάξης, εκεί που ρουφιέται η υπεραξία τσακίζοντας τις ζωές των εργαζομένων, για να την εξαργυρώσουν τα αστόπαιδα σε πολυτέλειες. Πολυτελή σπίτια, πολυτελή αμάξια, πολυτελή ξενοδοχεία κτλ είναι η «ζωάρα» που απολαμβάνουν οι αστοί, επειδή η τάξη μας στερείται και τα απαραίτητα ακόμα της διαβίωσης.

Πάνω σε αυτό το καθημερινό μαζικό έγκλημα της εκμετάλλευσης χτίζεται όλη η ζωή των αστών, επομένως και η διασκέδασή τους: υπηρετικό προσωπικό, σουίτες, ναρκωτικά και οι γυναίκες (όχι βέβαια από τις μεγαλοδύναμες αστές) ως εμπόρευμα προς κατανάλωση. Αυτή είναι η σάπια κουλτούρα που κυβερνά στο καπιταλιστικό σύστημα, που έχει τα ηνία των κρατικών θεσμών, τα κυβερνητικά επιτελεία που εξασφαλίζουν τα συμφέροντά της. Και βέβαια τα μίντια που προπαγανδίζουν την κουλτούρα αυτή ως απενοχοποιημένη και πρότυπο ζωής, αυτά που έχουν αναλάβει να χύνουν το δηλητήριο της μυκονοποίησης στους από κάτω, σε αυτή την τάξη ανήκουν.

Τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, σάιτ, λογαριασμοί στα σόσιαλ μίντια, διασύρουν κάθε ώρα και στιγμή τις γυναίκες ως φτηνό εμπόρευμα που μπορεί να πουληθεί μέσα κι έξω από τον πάγκο του χασάπη. Γιατί όσο πιο υποτιμημένη και εξευτελισμένη είναι η γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων στο σήμερα, τόσο πιο πολύ φιμώνεται στις ουρές των ανέργων, στο κάτεργο του σπιτιού και στα κάτεργα του μεροκάματου.

Για να μετατρέψουμε, λοιπόν, την ψυχωμένη αντίσταση της Γεωργίας Μ. και της κάθε γυναίκας- που βγαίνει μπροστά να καταγγείλει τα εγκλήματα εναντίον της- σε θέση μάχης, χρειάζεται να χτυπήσουμε προς τρεις κατευθύνσεις: την υποκρισία της διαχείρισης του γυναικείου ζητήματος από τα αστικά μίντια, την προσπάθεια συγκάλυψης από τους αστικούς θεσμούς, την κουλτούρα της αστικής τάξης ως κυρίαρχης κουλτούρας. Να οργανωθούμε, δηλαδή, παίρνοντας θέση μάχης απέναντι στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

***

Ο Πυρήνας γυναικών της Βίδας στηρίζει και καλεί στην κινητοποίηση (21/1, 7μμ, Σύνταγμα) ενάντια στη συγκάλυψη του κυκλώματος βιαστών στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου