Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Για τη συλλογή διηγημάτων «Εξομολογήσεις»

Επ’ αφορμή της Β’ έκδοσης

Μια έντονη φόρτιση το ταξίδι των Εξομολογήσεων του Γ.Φ. Καλόγερου. Ένα ταξίδι που κυλάει διαρκώς μεταξύ παρόντος και παρελθόντος… από τα  ηλιόλουστα στενά της Πλάκας, μέχρι το χωριό της νιότης και της εφηβείας. Από τους δρόμους τους γεμάτους συμβάντα της μητρόπολης, μέχρι την αναβίωση των παλιών γεγονότων σε αυτούς. Οι δεκαετίες του ‘40, του ’50, του ’70, του ’80 και πάει λέγοντας έχουν ποτίσει κάθε εσοχή της πόλης, ξεπηδούν σε κάθε γωνιά, σε μια ανάμνηση ακόμα. Η συνομιλία της παλιάς γενιάς με τη νέα. Γιατί δεν υπάρχει παρόν χωρίς παρελθόν, μέλλον δίχως ρίζες.

Όλο το βιβλίο διαπνέεται απ’ την εναλλαγή των εποχών. Των συναισθημάτων, των συγκρούσεων, των βαθιών συγκινήσεων. Με στιγμές χιουμοριστικές αλλά και βαθιά ανθρώπινες και φορτισμένες. Απ’ τα μάτια ενός παιδιού το ταξίδι μέσα στη ζωή. Απ’ τα μάτια ενός ενήλικα, που κατάφερε και κράτησε ζωντανό το παιδί μέσα του… Μέχρι το τέλος. Σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας, προδοσίας, οργής. Το πέρασμα απ’ την αγκαλιά της ασφάλειας των παιδικών χρόνων, στη μέγγενη της εκμετάλλευσης, της ταξικής πάλης. Ασίγαστη σε στιγμές, υπόκωφη σε άλλες. Μα πάντα υπαρκτή.

Εάν ψάχνετε για ένα βιβλίο με δυσνόητες ορολογίες, βαρύγδουπες λέξεις χωρίς περιεχόμενο μην το διαβάσετε. Δεν πρόκειται να βρει ο αναγνώστης τίποτα το δήθεν μέσα στις Εξομολογήσεις. Με αμεσότητα, απλή και κατανοητή γλώσσα, αγγίζει όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους, όσους έχουν ανησυχίες και βαθιά ριζωμένη την ανθρωπιά μέσα τους… Εννιά διηγήματα ατόφια στην ολότητά τους, από την αρχή ως το τέλος.

Τέτοιες καταθέσεις γνήσιας προλεταριακής προέλευσης μόνο φως ρίχνουν στο δρόμο της σημερινής αλλοτρίωσης. «Να διαβάζεις, λύνει τα μάγια, βοηθά στον πόνο…» Κι ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό.

Αναγνώστες απ' το βαθύ πέλαγος

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Φ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Η περίπτωση του Γ. Φ. Καλόγερου

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ του Γ.Φ. Καλόγερου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου