Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Σ.Β.Ε.Ο.Δ.: Αλληλεγγύη στον απολυμένο συνάδελφο Γ.Φ. από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου


Στις 30/06, με τη λήξη του 45ήμερου “προστασίας” των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε αναστολή, απολύεται ο εργαζόμενος Γ.Φ. από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, μετά από 7 σχεδόν χρόνια εργασίας. Μια απόλυση που έρχεται να προστεθεί στο σωρό αυτών που ξέσπασαν την 30ή Ιούνη με την απελευθέρωση των απολύσεων μετά τα ειδικά μέτρα για τον κορονοϊό και να προστεθεί κι αυτή στα ποσοστά της ανεργίας που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το 26%.

Πρόκειται για μια νέα ζοφερή περίοδο που έρχεται να ρίξει κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, που μετράμε ήδη 10 χρόνια και, κρίσης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη συνθήκη, αυτήν της εποχής μιας πανδημίας, η οποία επιταχύνει την όξυνση της ήδη υπάρχουσας οικονομικής κρίσης. Η εργατική τάξη είναι για άλλη μια φορά με την πλάτη στον τοίχο, με κεκτημένα δικαιώματα να πετσοκόβονται, με το 8ωρο να καταπατάται, με τους μισθούς να κατρακυλούν και με τους εργαζόμενους να παλεύουν με νύχια και με δόντια στις αρένες των καθε λογής αφεντικών.
Τέτοια είναι και η περίπτωση του συναδέλφου Γ.Φ. Εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου με μηχανάκι, “κλασική” περίπτωση βιβλιοϋπάλληλου εξωτερικών εργασιών οι οποίοι δεν καβαλάνε μόνο μηχανάκι αλλά “βοηθάνε” και σε ό,τι τους ζητηθεί εντός καταστήματος. Ο συνάδελφος, αλληλέγγυος με τον αγώνα που δίνει το σωματείο μας εδώ και 13 χρόνια, στέκεται στο πλάι μας απο την πρώτη στιγμή, συμμετέχοντας στις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας. Έβαζε ανέκαθεν τα αιτήματα του σωματείου μας και μέσα στον κλάδο του βιβλίου, μοιράζοντας το “Ρελαντί” στους εξωτερικούς συναδέλφους, ενώ παλαιότερα ως μέλος του “Βιβλιοφρικάριου” συμμετείχε σε επιτροπές που αναδείκνυαν τα ζητήματα των οδηγών δικύκλου στα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς. Ήταν ο πρώτος που διεκδίκησε και κέρδισε έπειτα από δίμηνη μάχη εταιρικό μηχανάκι στο βιβλιοπωλείο Άλμπατρος (κεντρική διάθεση των εκδόσεων Άγρα) το 2008. Αγωνιζόμενος με συνέπεια και αξιοπρέπεια, για να καλυτερέψουν οι όροι εργασίας όχι μόνο στον κλάδο του βιβλίου αλλά και γενικότερα μέχρι και σήμερα.
Απαρχή της ζοφερής κατάστασης που βίωσε ο συνάδελφος τους τελευταίους μήνες στάθηκε η επομένη της απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό στις 18 Φλεβάρη, όπου και συμμετείχε. Αφορμή; Ένα λάθος του αφεντικού(!) σε μια παράδοση βιβλίων. Γιατί αργά ή γρήγορα, έρχεται η ώρα που ξεσκεπάζονται τα κάθε λογής αφεντικά που προσπαθούν να το παίξουν “προοδευτικοί”, “ξηγημένοι”, “εναλλακτικοί”. Αφού το αφεντικό έλουσε τον Γ.Φ. με ένα σωρό υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και βρισιές, τον έδιωξε απ’ τη βάρδια. Ο συνάδελφος αποχώρησε, κρατώντας πλήρως ψύχραιμη στάση και μην παίζοντας το παιχνίδι του αφεντικού που ήθελε να τον εξωθήσει σε τσακωμό. Ο ίδιος, αφού ενημέρωσε τους συναδέλφους του, επέστρεψε την επομένη στη δουλειά του, ξεκινώντας έναν αγώνα ενάντια στην υποτίμηση των αφεντικών, στην παραίτηση που ήθελαν να τον εξωθήσουν, στον κανιβαλισμό που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν και να καλλιεργούν στο χώρο της δουλειάς. Έναν αγώνα “αόρατο” που διήρκεσε μήνες, γνωρίζοντας φυσικά πως ενείχε και το κόστος της απόλυσης.
Ως Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον απολυμένο συνάδελφο Γ.Φ., ο οποίος στάθηκε στο ύψος του και πάλεψε αξιοπρεπώς. Και αυτός κομμάτι της εργατικής τάξης που βιώνει καθημερινά στο πετσί της τους εκβιασμούς των αφεντικών, το φόβο της ανασφάλειας, της ανεργίας. Για μας, μόνο κερδισμένος βγαίνει όποιος παλεύει να μην περάσουν τα κάθε είδους καπρίτσια των εργοδοτών. Οργάνωση στο σωματείο, αντίσταση στους χώρους δουλειάς, ενωμένοι με τους συναδέλφους μας, μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου