Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

19 Ιούνη: Ημέρα μνήμης για τους κομμουνιστές στο Περού


Στις 19 Ιούνη 2020 πραγματοποιήθηκε καμπάνια μνήμης - 34 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των κομμουνιστών φυλακισμένων στο Περού - με παρεμβάσεις, σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Για τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων και την σφαγή τους στις 19 Ιούνη του 1986 έχουμε γράψει στο τεύχος 29 του περιοδικού Βίδα που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2019. Ακολουθεί το κείμενο και ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις.

Το Φωτεινό Μονοπάτι συνεχίζει να τους τρομάζει

... Πέρασαν 33 χρόνια από μια από τις ηρωικότερες στιγμές αγώνα των κομμουνιστών της Λατινικής Αμερικής. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Σαν Πέδρο, Σάντα Μόνικα και Ελ Φροντόν εξεγέρθηκαν στις 18-19 Ιουνίου του 1986. Ο Ελ Φροντόν είναι ένας άνυδρος βράχος έκτασης ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, μόλις τέσσερα μίλια ανοικτά της Καλάο, του ιστορικού λιμανιού της Λίμα, δίπλα στην πρωτεύουσα του Περού, στην ακτή του Ειρηνικού. Εκεί είχαν φυλακιστεί 80 στελέχη του ΚΚΠ-ΦΜ. Με το άκουσμα της μεταφοράς τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Κάντο Γκράντε μαζί με 300 άλλους κρατούμενους εξεγέρθηκαν και πήραν τη φυλακή στα χέρια τους.

Οι εξεγερμένοι κράτησαν ομήρους τρεις φύλακες. Ο τότε πρόεδρος Γκαρσία διέταξε τον υπουργό Εσωτερικών Αγκουστίν Μαντίλα και τον υποναύαρχο Τζιαμπέτρι Ρόγιας να οργανώσουν την αιματηρή καταστολή. Οι τρεις τους ήταν επιφανή στελέχη του κόμματος APRA (Αμερικανική Λαϊκή Επαναστατική Συμμαχία), το οποίο ξεκινώντας από αντι-ιμπεριαλιστικές θέσεις προπολεμικά, κατέληξε ένα αστικό, αντιδραστικό και διεφθαρμένο καθεστωτικό κόμμα, με σοσιαλδημοκρατικό προσωπείο.

Στις 18 Ιουνίου 1986 ένας στολίσκος πολεμικών σκαφών του ναυτικού άρχισε να βομβαρδίζει τα κτίρια στα οποία είχαν καταφύγει οι εξεγερμένοι. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης μπαζούκας, δυναμίτες και χειροβομβίδες. Στη συνέχεια αποβιβάστηκαν επίλεκτες μονάδες πεζοναυτών. Όταν τελείωσε η φοβερή ημέρα της 19 Ιουνίου τα κτίρια της φυλακής ήταν ερείπια και μέσα σε αυτά θαμμένοι τουλάχιστον 122 κρατούμενοι. Αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν εν ψυχρώ αφού πρώτα είχαν παραδοθεί ή αιχμαλωτιστεί. Ό,τι απέμεινε από τα πτώματα θάφτηκε γρήγορα-γρήγορα σε κοντινά νεκροταφεία ενώ ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των νεκρών ούτε έχουν αναγνωριστεί όλοι οι σοροί που βρίσκονται εντοιχισμένοι στα κοιμητήρια. Συνολικά και στις τρεις φυλακές δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 270 κρατούμενοι.

Εκείνες τις μέρες, που η τότε «προοδευτική» κυβέρνηση του Περού δολοφονούσε αγωνιστές, παράλληλα φιλοξενούσε στη Λίμα πολιτικούς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κάθε χρόνο η 19η Ιουνίου είναι ημέρα μνήμης για τους κομμουνιστές στο Περού. Κάθε χρόνο το λαϊκό κίνημα ζητά γενική αμνηστία και ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Όσλο Νορβηγία, παρέμβαση στην πρεσβεία του Περού
Τρόντχαϊμ Νορβηγία 
Τόνσμπεργκ Νορβηγία
Αφίσα Εκουαδόρ
Σάρλοτ ΗΠΑ
Χιούστον ΗΠΑ
Λος Άντζελες ΗΠΑ
Λος Άντζελες ΗΠΑ
Ορλάντο ΗΠΑ
Πηγή φωτογραφιών: Tjen Folket, DEM VOLKE DIENEN

1 σχόλιο: