Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Πάλι ο Αγκάμπεν στα κινήματα;;

Εκδήλωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (2013)
με ομιλητές τον Αγκάμπεν και τον Τσίπρα
Πιστεύω ότι η μια αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πυροδοτήσει μια ριζοσπαστική αλλαγή στην Ευρώπη. 
Αγκάμπεν στην Αυγή, Νοέμβρης 2013

Φούντωσαν πάλι οι αναλύσεις «πεφωτισμένων» φιλοσόφων και διανοούμενων με τα γνωστά δυσνόητα και μεταμοντέρνα για εμάς τους προλετάριους που βιώνουμε την ταξική εκμετάλλευση στο πετσί μας καθημερινά.

Χθες στα κινήματα ανθούσαν οι Τσόμσκι, παλιότερα οι Μπαλιμπάρ, ο Ζίζεκ, ο Νέγκρι, διάφοροι μαρξιστές-μεταμαρξιστές, αναλυτές που συγκινούσαν τους «επαναστατημένους» μικροαστούς που πάντα γαργαλιούνται με νέες συνταγές και «σύγχρονα» κινήματα. Όλοι όσοι θέλουν να δώσουν τέλος στο «παλιό» και να μπει σε μια νέα φάση ορισμών, σχημάτων, γλωσσών κλπ. Πόσους δεν μας έχουν πλασάρει σε κάθε φάση να μας πει το παραμύθι του και τη σκέψη του. Ειδικά άμα δεν έχει ένοπλη αντιπαράθεση, εμφύλιο ταξικό πόλεμο και τέτοια ξύλινα και «παρωχημένα», αλλά έχει «πρεκάριους», άυλες αντιστάσεις και ένα σωρό άλλες συνταγές… νίκης. Οι αστοί ανά τον κόσμο γελάνε φυσικά με όλη αυτήν την μεταμοντέρνα φιλοσοφική σάχλα διάφορων περισπούδαστων αναλυτών και τα ιδεολογικά προϊόντα που προωθούν. Γνωρίζουν ότι οι θεωριούλες και τα «σύγχρονα» ζητήματα που ανοίγουν μόνο σύγχυση προκαλούν…

Τελευταία, και στη χώρα μας, ξαναβλέπουμε την άνοδο φιλοσόφων τύπου Aγκάμπεν. Δεν μας φαίνεται περίεργο. Η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα κοντά στην σκέψη του «μεγάλου» φιλοσόφου του. Είχε διοργανώσει και διάλεξη το 2013. Εντύπωση μας κάνει που τμήματα του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος (που θέλουν να έχουν και ταξικές αναφορές) κοντοστέκονται τόσο πολύ στην «σκέψη» του Αγκάμπεν και τον προσαρμόζουν στον λόγο τους με μεγάλη ζέση. Εδώ είμαστε για να δούμε για άλλη μια φορά πόσο θα επαναστατικοποιηθεί το ανταγωνιστικό κίνημα και πόσο οι προλετάριοι θα εμπνευστούν για να λυσσάξουν ακόμα περισσότερο με την βοήθεια των φιλοσόφων- σωτήρων του μεταμοντέρνου τίποτε!

Για εμάς ένα είναι το ζητούμενο: Χτίσιμο ταξικής προλεταριακής οργάνωσης, ταξική ανάλυση και προλεταριακή κριτική. Αυτά θα βάλουν τα θεμέλια για να ξεχωρίσει η μπαρουφολογία των μικροαστών και λοιπών στοιχείων από την πραγματική προλεταριακή κίνηση για χειραφέτηση και ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

ΥΓ. Ιδού τι αυταπάτες έσπερναν το 2015 κάποιοι από τους μεγάλους αναλυτές που τόσο μας παρουσιάζουν οι εδώ λάτρεις τους.

Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο το κείμενο για να θυμηθούν όσοι τόσο γρήγορα ξεχνούν ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση όλων αυτών των μεγάλων φιλοσόφων (ανάμεσά τους οι Νόαμ Τσόμσκι, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Ταρίκ Αλί, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Αντόνιο Νέγκρι, Σλαβόι Ζίζεκ). Τα συμπεράσματα δικά σας:

"Η προβλεπόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για όσους και όσες επιθυμούν να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτή η νίκη θα αποτυπώσει την ανάγκη για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, για ελπίδα. Οι απειλές και η πίεση που ασκούνται από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την τρόικα και τους οικονομικούς κύκλους, με στόχο να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και τις επιλογές του ελληνικού λαού, είναι απαράδεκτες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να πάρει ελεύθερα τις αποφάσεις του, να ανατρέψει τη λιτότητα, να πει «όχι» στην ανθρωπιστική κρίση που καταστρέφει τη χώρα, να ανοίξει τον δρόμο για μια πραγματική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, για έναν νέο κοινωνικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.

Ενώ οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αποφάσισαν να υποταγούν στην τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Δημιούργησαν, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, έναν πλατύ συνασπισμό με μια δυναμική που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του αφορούν την πάλη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος.

Μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα έναν αξιόπιστο παίκτη στη διεθνή σκηνή και θα θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης τη σωτηρία της χώρας και του λαού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τη χώρα σε έναν νέο δρόμο, μακριά από τη διαφθορά και το πελατειακό καθεστώς, επιλέγοντας μια νέου τύπου ανάπτυξη προς όφελος του κοινού συμφέροντος. Θα προτείνει μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, επιδιώκοντας τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και έναν τρόπο αποπληρωμής τού υπολοίπου που θα διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη μέσω μεγάλων προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. Οι δαπάνες αυτών των επενδύσεων δεν πρέπει να υπάγονται στις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση των επειγουσών κοινωνικών αναγκών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει ένα 'Ευρωπαϊκό New Deal' για ανθρώπινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανάγκη να ανατρέψουμε τη λογική που καταστρέφει την έννοια της συλλογικότητας και ενισχύει επικίνδυνα την επιρροή του εθνικισμού και του δεξιού λαϊκισμού. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο, με συμμετοχική ανάπτυξη, συνεργασία και δημοκρατία.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι η αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει το μέλλον αποκλειστικά του ελληνικού λαού. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δραπετεύσει από τη σημερινή καταστροφική κατάσταση, άλλα μπορεί να είναι και το βλαστάρι της αλλαγής στην Ευρώπη. Η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις θα είναι ένα σινιάλο, μια πηγή ελπίδας για όσες και όσους θέλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Την ίδια στιγμή, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη μαζική στήριξη των ευρωπαϊκών λαών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των αγορών και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που φοβούνται οποιαδήποτε παρέκκλιση από το παρωχημένο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Στις κοινωνίες όλης της Ευρώπης, ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, πολλές οργανώσεις και τμήματα του δημόσιου βίου δηλώνουν: Δεν αποδεχόμαστε την πίεση που ασκείται στον ελληνικό λαό με στόχο να τον εμποδίσει να εκφράσει ελεύθερα την επιλογή του. Εκείνοι που ασκούν αυτή την πίεση σήμερα είναι συνυπεύθυνοι για τη, με κάθε κόστος, διαιώνιση της καταστροφικής «θεραπείας σοκ».

Σε όλες τις χώρες θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θα υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται, θα αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων, θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών και θα ενώσουμε όλους εκείνους και εκείνες που θέλουν να χτίσουν -μαζί με τον ελληνικό λαό- μια κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική Ευρώπη. Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό γιατί η μάχη του είναι και δική μας μάχη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου