Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Εργοδοτικά εγκλήματα από αρχές του έτους μέχρι τέλος Απρίλη, 2020 / Αυτό που παράγει ο καπιταλισμός είναι ο θάνατος


Αυτή τη φορά, η προσπάθεια για την τελική καταγραφή των εργοδοτικών εγκλημάτων γινόταν εν μέσω «καραντίνας», με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυσκολία της ενημέρωσης. Από τον Μάρτη, με την εμφάνιση της πανδημίας του covid-19 στη χώρα, δεκάδες ήταν καθημερινά οι καταγγελίες από ταξικές δυνάμεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν σε μια σειρά από κλάδους.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και πριν την πανδημία, είναι ψιλά γράμματα για το Κεφάλαιο και το κράτος του, μπροστά στα κέρδη τους. Τα αφεντικά πατώντας και στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, τσάκιζαν τους μισθωτούς που συνέχιζαν την παραγωγή χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους. Χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, τηλεργασίας, μειωμένων ωραρίων και μισθών ή αντίθετα ασταμάτητης εντατικής δουλειάς.

Για τα όσα έχουν συντελεστεί τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε τοποθετηθεί με τις θέσεις μας στο blog.

Τώρα, τα αστικά επιτελεία και φερέφωνά τους φωνάζουν για επιστροφή στην κανονικότητα, την κανονικότητα της εκμετάλλευσης. Φωνάζουν πως πρέπει να κινηθεί η οικονομία, να συνεχίζουν οι προύχοντες να γεμίζουν τις τσέπες τους.

Αν κοιτάξει κανείς τα εργατικά «ατυχήματα» από τον Μάρτη και μετά, που ο ιός είχε κάνει ήδη την εμφάνισή του, θα παρατηρήσει ότι το τσάκισμα στους χώρους της μισθωτής εργασίας και παραγωγής συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς. Η συνέχεια της καπιταλιστικής παραγωγής με ή χωρίς κορονοιό, τσακίζει και δολοφονεί την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.

Στην παρακάτω καταγραφή «ατυχημάτων» από τις αρχές Γενάρη ως και τέλη Απρίλη δεν έχουν καταγραφεί οι δεκάδες γιατροί που νόσησαν, οι χιλιάδες εργαζόμενοι - που δεν θα μάθουμε ποτέ αν νόσησαν - μιας και τα τεστ μέχρι και σήμερα είναι ανύπαρκτα ή καλύτερα… για δυνατές τσέπες.

*****
Εργοδοτικά εγκλήματα από τις αρχές του έτους μέχρι τέλος Απρίλη

3/1 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά σε χώρο φόρτωσης-εκφόρτωσης του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

11/1 23χρονος εργάτης στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών στον υπό κατασκευή οδικό άξονα  Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

12/1 Ντελιβεράς τραυματίστηκε στη Λαμία, έπειτα από σύγκρουση με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

15/1 Δύο εργαζόμενοι σε απορριμματοφόρο του δήμου Σερρών τραυματίστηκαν, όταν το όχημα ανετράπη.

16/1 Εργαζόμενος στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Ιωαννίνων έσπασε το ισχίο του έπειτα από πτώση.

20/1 Εργάτης τραυματίστηκε στον Βόλο, κατά τη διάρκεια εργασιών απομάκρυνσης εξοπλισμού λούνα παρκ.

21/1 Συμβασιούχος εργαζόμενος της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια επισκευής ερπύστριας μηχανήματος στην Πτολεμαΐδα, τραυματίστηκε στον αντίχειρα  με κίνδυνο να ακρωτηριαστεί.

22/1 Διερχόμενο όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε εργαζόμενη της Teleperformance, λίγο πριν φτάσει στην είσοδο της εταιρεία στο Μοσχάτο.

22/1 50χρονος εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από δυσφορία που ένιωσε κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

22/1 29χρονος εργάτης σε μεταφορική εταιρεία τραυματίστηκε σοβαρά και κινδυνεύει η ζωή του, αφού το φορτηγό (που φέρεται να οδηγούσε το αφεντικό του) τον χτύπησε στριμώχνοντάς τον πάνω σε ένα κλαρκ. Ο εργάτης ήταν ανασφάλιστος.

23/1 50χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του σε λατομείο στον Τύρναβο.

23/1 Εργάτρια τραυματίστηκε από μοχλό μηχανήματος στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

24/1 Ο 35χρονος εργάτης στη ΛΑΡΚΟ Κώστας Μάρκου έχασε τη ζωή του στο μεταλλείο της Εύβοιας, όταν έπειτα από υποχώρηση του εδάφους αναποδογύρισε το εξορυκτικό μηχάνημα, στο οποίο ήταν χειριστής.

24/1 Εργάτης σε επιχείρηση ανακύκλωσης στο Σχηματάρι τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το κλαρκ που χειριζόταν αναποδογύρισε.

24/1 Εργαζόμενη στην αποκομιδή απορριμμάτων του δήμου Ηγουμενίτσας, τραυματίστηκε στο κεφάλι από κομμάτι του κάδου που αποκολλήθηκε.

24/1 42χρονος εργαζόμενος της ΔΕΗ υπέστη μερικό ακρωτηριασμό στον αντίχειρα, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών στο ορυχείο Νότιου Πεδίου το χέρι του πιάστηκε σε πρέσα.

24/1 Εργαζόμενος σε εργολάβο για εργασίες του ΟΤΕ τραυματίστηκε όταν κολόνα πάνω στην οποία εκτελούσε εργασίες έσπασε.

27/1 Εργαζόμενος σε συνεργείο οικοδομικών εργασιών στο Ναύπλιο, τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από σκαλωσιά.

28/1 Κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης στην Χαλκίδα, εργάτης σε εργολάβο τραυματίστηκε σοβαρά όταν καταπλακώθηκε από κολόνα.

29/1 Εργαζόμενος του ΟΤΕ τραυματίστηκε, έπειτα από πτώση του από σκάλα στο τεχνικό τμήμα λειτουργιών πεδίου παγκρατίου.

31/1 Τέσσερις εργάτες στην Motor Oil νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα, έπειτα από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στους αγίους Θεοδώρους. Οι δύο από τους τέσσερις εργάτες είναι διασωληνωμένοι όλους αυτούς τους μήνες στη ΜΕΘ.

6/2 Εργαζόμενος σε super market στα Τρίκαλα τραυματίστηκε σοβαρά, έπειτα από έκρηξη φιάλης υγραερίου.

19/2 Εργαζόμενος στην χαρτοποιία ΒΙΣ στον Βόλο τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν έπεσε από καρότσα ημιφορτηγού.

20/2 37χρονος εργάτης σε εργοτάξιο στην Αχαΐα, έχασε τη ζωή του όταν θάφτηκε κάτω από μεγάλες ποσότητες άμμου.

23/2 27χρονος διανομέας που είχε τραυματιστεί σοβαρά τον περασμένο Οκτώβριο στο Ηράκλειο, έχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή.

28/2 Ντελιβεράς στη Λαμία τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

9/3 Εργάτης στην επιχείρηση τυποποίησης αγροτικών προϊόντων "ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΒΕΑΕ" τραυματίστηκε σοβαρά.

13/3 Εργάτης στο εργοστάσιο της PRISMA AE, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής τραυματίστηκε σοβαρά.

20/3 Eργάτης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) τραυματίστηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από πτώση του σε άδεια δεξαμενή, ύψους 7 μέτρων.

21/3 33χρονος εργάτης σε οικοδομή στην Νάξο έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από όγκο χώματος.

6/3 Καθαρίστρια στον δήμο Αλμυρού χτυπήθηκε από όχημα, κατά τη διάρκεια εργασίας καθαριότητας με φυσερό.

9/3 Εργαζόμενη στο δήμο Αλμυρού ως συνοδός απορριμματοφόρου τραυματίστηκε στο χέρι, όταν αυτό «πιάστηκε» ανάμεσα στη δαγκάνα και τον κάδο.

30/3 Εργάτης καθαριότητας του δήμου Νέας Ιωνίας χτύπησε σοβαρά στον αγκώνα και τα πλευρά, έπειτα από πτώση του από το σκαλί του απορριμματοφόρου.

31/3 Εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Νεωρείου Σύρου τραυματίστηκε έπειτα από πτώση του από ύψος.

31/3 46χρονος οικοδόμος στην Πάτρα τραυματίστηκε σοβαρά, σε έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία «ΤΟΜΗ» του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Ο εργάτης έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο σε υπό ανέγερση κτιρίου.

2/4 52χρονος χειριστής κλαρκ σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη, έχασε τη ζωή του από τον covid-19.

14/4 53χρονος εργάτης στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από διαστρωτικό όχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου