Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ήρωες και ηρωοφάγοι


Ναι. Οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις μεταφορές, είναι ήρωες. Δεν έγιναν όμως τώρα ήρωες που κοροϊδευτικά τους κλείνει το μάτι η αστική τάξη. Ήταν από πριν. Όπως ήταν και είναι ήρωες όλοι όσοι κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν καθημερινά την υποτιμημένη τους εργατική δύναμη- από τον κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο, στα τηλεφωνικά κέντρα, στον επισιτισμό, τον κάθε κούριερ- μέσα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων εμπορευμάτων. Όπως είναι ήρωες όσοι δουλεύουν στην παραγωγή αυτών των εμπορευμάτων, στα εργοστάσια κάτεργα.

Γιατί υπάρχει κάτι πιο ηρωικό από το να ζεις μια οικογένεια, την ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, χωρίς να μπορείς να καλύψεις τα έξοδα για τη διαβίωσή της; Δεν είσαι ήρωας όταν στο τέλος του μήνα βγάζεις τους λογαριασμούς πολλαπλάσιους από το μισθό που παίρνεις, και συνεχίζεις να επιβιώνεις;

Δεν είναι αλήθεια ηρωικό ότι με αυτά τα μεροκάματα της εξαθλίωσης, αυτοί και αυτές που παράγουν την υπεραξία ή την κυκλοφορούν από την αποθήκη στα ταμεία των καταστημάτων, με τα ξεχειλωμένα ωράρια, με τις νυχτερινές βάρδιες, με τέτοια εντατικοποίηση της δουλειάς, με τέτοιο βαθμό εκμετάλλευσης πάνω από τις φυσικές ανθρώπινες δυνάμεις, μπορούν κάθε ημέρα να συνεχίζουν να είναι όρθιοι;

Ναι. Η εργατική τάξη είτε της παραγωγής είτε της κυκλοφορίας ήταν και είναι ηρωική. Ήταν και είναι όμως τραγικά ηρωική. Γιατί σηκώνει στους ώμους της την παραγωγή του πλούτου που αντί να την ωφελήσει, την συνθλίβει. Όσο βοηθάει με την αδιάκοπη δουλειά της να παράγονται και να κυκλοφορούν όλα τα ωφέλιμα για τον άνθρωπο εμπορεύματα, τόσο η δουλειά της γίνεται όχι μόνο αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά και μέσο συσσώρευσης Κεφαλαίου. Και όσο τα μέσα παραγωγής παραμένουν ιδιωτικά τόσο αυτή η συσσώρευση θα έχει ανάγκη από κρίσεις που πρώτα και κύρια συνθλίβουν τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Οι αστικές κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, η εμπειρία τους στην συγκάλυψη των αιτιών των κρίσεων είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα στη χώρα μας τα τεσσεράμισι χρόνια της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής φρασεολογίας ήταν πολύ χρήσιμα για τα αστικά επιτελεία: το φιλεργατικό προφίλ βοηθάει… στην κυριαρχία του Κεφαλαίου.

Για αυτό συναγωνίζονται στα μίντια στην ηρωολογία, για όλους αυτούς που ξεζουμίζονται σήμερα στο κέντρο της πανδημίας χωρίς μέσα προστασίας, χωρίς καμία ασφάλεια στους χώρους εργασίας τους, χωρίς επιδόματα, βαρέα ανθυγιεινά, με παράταση της υπερεκμετάλλευσής τους, τσάκισμα όλων των φυσικών και πνευματικών τους δυνάμεων. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι ήρωες του σήμερα, ήταν οι αναλώσιμοι του χθες και θα είναι οι αναλώσιμοι του αύριο. Γιατί τα κέρδη των ομίλων σουπερμάρκετ ή των εταιρειών ταχυμεταφορών ή του οποιουδήποτε κεφαλαιοκράτη είναι… ηρωοφαγικά.

Ενάντια λοιπόν στην ηρωολογία και στην ηρωοφαγία, να υψώσουμε το πραγματικά ηρωικό ανάστημα της Τάξης μας!

Κανένας εργαζόμενος εκτεθειμένος στον ιό

Κανένας εργαζόμενος βορά στην κρίση

Οργάνωση και πάλη για την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής.

*****

Παραθέτουμε κείμενο της συνέλευσης εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου "ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ", με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super markets (Τετάρτη, 15 Απρίλη):

Να δυναμώσουμε τη φωνή των εργαζομένων στα supermarkets

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPERMARKETS

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPERMARKETS - των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, της εργατικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι-ες στα supermarkets δεν είναι ούτε άγιοι ούτε ήρωες. Ούτε και εθελοντές! Είναι εργάτες και εργάτριες που ζουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους, όπως όλοι και όλες που εργαζόμαστε. Εδώ και ένα μήνα, εν μέσω πανδημίας, οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας επιστρατεύτηκαν χωρίς να το επιλέξουν να εργαστούν με ακόμα χειρότερες συνθήκες από αυτές που ίσχυαν πρωτύτερα.

Η έλλειψη των απαραίτητων μέσων αυτοπροστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας) κάνει την δουλειά άκρως επικίνδυνη, ενώ η τρομοκρατία της εργοδοσίας τους εξοντώνει καθημερινά. Τα ωράρια γίνονται ακόμα πιο ελαστικά, οι απλήρωτες υπερωρίες πληθαίνουν, η εντατικοποίηση βαράει κόκκινο, τα ρεπό και τα διαλείμματα κόβονται.

Ενώ η κερδοφορία ΟΛΩΝ των αλυσίδων supermarkets έχει τιναχτεί στον αέρα με ολόκληρα δις στις τσέπες ντόπιων και πολυεθνικών ομίλων, οι συνάδελφοί μας χάνουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα με βάση τις πολιτικές του Υπ. Εργασίας και της κυβέρνησης, όπως το σύνολο της εργατικής τάξης, των ανέργων και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Ακόμα και στα δήθεν κλειστά εμπορικά καταστήματα, οι εργοδότες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό τα e-shops τους συνεχίζοντας να κερδοφορούν ενώ αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους και προετοιμάζονται για το νέο γύρο μακελέματος κάθε εργατικής κατάκτησης (μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, αργίες κ.α).

Ταυτόχρονα, οι όμιλοι των supermarkets για να χρυσώσουν το χάπι της εργοδοτικής τρομοκρατίας και άκρατης κερδοφορίας τους, τολμούν να μιλούν για δήθεν bonus προς τους εργαζόμενους ενώ ουσιαστικά δίνουν προπληρωμένες κάρτες και διατακτικές για ψώνια…από τα ίδια τα καταστήματά τους! Παράλληλα, διαφημίζουν τις δήθεν προσλήψεις που κάνουν αποκρύπτοντας ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θέσεις εργασίας προσωρινές και κακοπληρωμένες, για 5 και 10 μέρες, με εργόσημο, και πολλές από αυτές μέσω των γνωστών εταιρειών-σκλαβοπάζαρων “ενοικίασης” εργαζομένων!

Δεν χρειαζόμαστε τις ελεημοσύνες της εργοδοσίας, ούτε τα χειροκροτήματα του “καταναλωτικού κοινού”! Χρειαζόμαστε το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων όλων των κλάδων, των ανέργων, όλων των φτωχών. Έχουμε άμεση ανάγκη να σπάσουμε τον φόβο και να διεκδικήσουμε έμπρακτα τα αυτονόητα για τη ζωή μας και την συλλογική προστασία της, χωρίς εξαιρέσεις. Χρειαζόμαστε ο ένας την άλλη για να δυναμώσουμε την συλλογική μας δύναμη απέναντι στην διαχρονική συμμαχία κυβέρνησης-εργοδοτών-ξεπουλημένου συνδικαλισμού.

Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε εργατικές συλλογικότητες και “ορατές” ή αόρατες” επιτροπές αγώνα, να συμμετέχουμε ενεργά στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία μας παίρνοντας τον αγώνα και τη ζωή μας στα χέρια μας.

Δυναμώνουμε την συναδελφική αλληλεγγύη, οργανώνουμε τον αγώνα μας, διαδίδουμε τις διεκδικήσεις μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ

Κατάργηση των νόμων που τσακίζουν την κυριακάτικη αργία και τα ωράρια εργασίας

Κυριακές τα μαγαζιά κλειστά-κανένας για ψώνια, κανένας για δουλειά

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μπλοκάρισμα των απολύσεων και των εκβιαστικών παραιτήσεων

Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις αορίστου χρόνου, δώρα και ένσημα για όλους-ες

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατάργηση των δουλεμπορικών εταιρειών, της νοικιαζόμενης/εκ περιτροπής εργασίας

Άδειες, ρεπό, διαλείμματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους-ες

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΝΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ/ΕΡΓΑΝΗ για τους εργοδότες, έγκαιρη καταβολή του δώρου Πάσχα

Να υπερασπιστούμε την εργατική-συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, κάτω τα χέρια από την απεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου