Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ


Απεργιακή περιφρούρηση
στο μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι
Όπως ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα του ομίλου ΟΤΕ: Ο όμιλος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο μετοχικό του κεφάλαιο μετέχουν η Deutsche Telekom με ποσοστό 45% και το Ελληνικό Δημόσιο με 5%. Ο Όμιλος ΟΤΕ απασχολεί περίπου 13.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και περίπου 20.000 συνολικά.

Από το 1996 και έπειτα, οι διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού σε συνεχιζόμενα «πάρε – δώσε» με την διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ και την Deutsche Telekom (πρώην γερμανικό κρατικό μονοπώλιο που αργότερα ιδιωτικοποιήθηκε και παραμένει ένας μονοπωλιακός κολοσσός), προχώρησαν σταδιακά στην σημερινή μετοχική σύνθεση που αναφέρεται πιο πάνω.

Παρά τα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ (μόνο το 2018 οι μέτοχοι είχαν κέρδος 340 εκατομμύρια ευρώ) και το «προχώρημά» του σε νέες τεχνολογίες η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι εντελώς διαφορετική. Ελαστικές μορφές εργασίας, εργολαβοποίηση, τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας… Ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ένα μέλλον χωρίς δικαιώματα με όξυνση της εκμετάλλευσης και της υφαρπαγής του κόπου των εργαζομένων για όλο και περισσότερα κέρδη στις τσέπες τους.

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ, έχουν προχωρήσει από τις 21/12 σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την ανάκληση απολύσεων, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ και τις θυγατρικές του.

Δια μέσου των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ημέρα λήξης της ΣΣΕ στον όμιλο (31/12/19), ο ΟΤΕ προχώρησε στην απόλυση έξι εργαζομένων που αρνήθηκαν την «εθελούσια έξοδο» στον τομέα της φύλαξης, μιας και η διοίκηση θέλει να δώσει και τον τομέα αυτό, σε εργολαβική εταιρία ενοικίασης εργαζομένων. Η απόλυση ενός εργαζόμενου, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, πάρθηκε ήδη πίσω, μιας και ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν μέλος Δ.Σ.

Τις ημέρες έναρξης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων απολύθηκαν και τρεις εργαζόμενες από την θυγατρική «OTEAcademy».

Οι εργαζόμενοι τώρα πιέζουν και για την ανάκληση των απολύσεων και για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) έχει ήδη γνωστοποιήσει την συνέχιση της απεργίας σε όλο τον Όμιλο ΟΤΕ έως τις 12/1/20.

Απεργιακή περιφρούρηση
σε κτίριο της Αχαρνών
Συγχρόνως το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ «Cosmote e-Value», στηρίζει την απεργία, πιέζοντας και αυτό από την πλευρά του την διοίκηση, ώστε η συλλογική σύμβαση να αφορά και τους εργαζόμενους σε εργολάβους, όπως της εταιρείας «Manpower» που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες, την «Mellon» και άλλες.

Όλο αυτό τον καιρό, λόγω της συμμετοχής «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στην απεργία, οι εργολαβικές εταιρείες μεταφέρουν τους υπαλλήλους τους σε άλλα κτήρια και πόστα (πχ TELEPERFORMANCE), με σκοπό να τρομοκρατούν, να διασπούν την ενότητα των εργαζομένων και εν τέλει να αποδυναμώνουν τις απεργιακές περιφρουρήσεις.

Επιπλέον κατά κοινή ομολογία, ο ΟΤΕ προσφέρει αυτή την περίοδο - μέσω των διαφημιστικών του πακέτων - χρήμα στα ΜΜΕ ως αντάλλαγμα την πλήρη απόκρυψη της απεργίας από την κοινωνία.

Αυτό που μέχρι τώρα έχουν κερδίσει οι απεργοί στον ΟΤΕ είναι η ενότητά τους και το σπάσιμο των πλαστών διαχωρισμών από την διοίκηση και τα τσιράκια της. Οι αγώνες που θα σηκώνονται στα εργασιακά κάτεργα θα είναι ένα «στοίχημα» για όλη την εργατική τάξη που θα γίνονται αναχώματα στα σχέδια του Κεφαλαίου. Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη, ειδικά αυτό τον καιρό της υποχώρησης, η εργατική τάξη δεν θα αφήσει καμία ταξική πρόκληση αναπάντητη.

Αντιγράφουμε μέρος από την ανακοίνωση της συνέλευσης άνεργων και εργαζομένων τηλεφωνητ(ρι)ών Proledialers:

[…]Παράλληλα ο όμιλος ΟΤΕ απασχολεί μέσω υπενοικίασης εργαζόμενες/-ους με μισθούς πείνας ενώ βρίσκεται στη λίστα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων. Η εντατικοποίηση της εργασίας, το ελαστικό ωράριο, η συνεχόμενη παρακολούθηση, αξιολόγηση και άσκηση πίεσης πλαισιώνουν ένα σύγχρονο κάτεργο από όπου δε λείπουν φυσικά και τα εργατικά ατυχήματα τα οποία σύμφωνα ΜΟΝΟ με τα επίσημα στοιχεία του ομίλου ΟΤΕ, ήταν 113 για το έτος 2018 […]
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ΟΤΕ διεκδικούνε υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας, την παύση ανάθεσης έργων σε εργολαβικές (τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα) και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας […]
Όπως και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Ν. Αττικής (Σ.Ε.ΤΗ.Π.):
[…]Οι εξελίξεις στον Όμιλο ΟΤΕ επηρεάζουν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο και συνολικότερα. Ο ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους μονοπωλιακούς ομίλους στην Ελλάδα, με εκατομμύρια ευρώ κέρδη και σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο ανάπτυξης. Η πολιτική του είναι πιλότος γα τους υπόλοιπους ομίλους και επιχειρήσεις, καθώς στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το μοίρασμα της πίτας, έχουν κοινή – ενιαία στρατηγική απέναντι στα εργατικά δικαιώματα […]
[…] Δίνουμε την μάχη της απεργίας, νεκρώνουμε τους χώρους δουλειάς. Από την πρώτη κιόλας μέρα να νιώσει η εργοδοσία την δύναμή μας. Εμείς παράγουμε τεράστιο πλούτο για τον ΟΤΕ και κάθε επιχείρηση. Αυτό τον πλούτο να διεκδικήσουμε. Μόνο για το 2018 ο ΟΤΕ είχε κέρδη προ φόρων 1,2 δις ευρώ ενώ οι μέτοχοι έβαλαν στις τσέπες τους 340 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι δικά μας χρήματα, δουλεμένα από εμάς. αυτά χρειάζεται να διεκδικήσουμε. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κτήριο, γραφείο, κατανεμητή κτλ να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές, να αναλάβουμε εμείς την οργάνωση της απεργίας […]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου