Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μια διεθνιστική συνάντηση με μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum


Στο πλαίσιο της συναυλίας διεθνιστικής αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο στις 19/10, βρεθήκαμε μέλη του περιοδικού Βίδα και του blogspot Proletconnect με μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum που βρέθηκαν στην Αθήνα λόγω της συναυλίας. Η συναυλία αυτή είχε ως στόχο την αλληλεγγύη και την ανάδειξη της απεργίας πείνας που κάνουν πέντε φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος.

Όπως πληροφορούμαστε από το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας) τα φυλακισμένα μέλη του Grup Yorum Ali Aracı, Barış Yüksel, Bahar Kurt, Helin Bölek, İbrahim Gökçek, διεξάγουν απεργία πείνας από τις 17 Μαΐου του 2019 ενάντια στην άδικη κράτησή τους, με τα εξής αιτήματα:

- Να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος.
- Να μην γίνονται έφοδοι στο πολιτιστικό κέντρο IDIL και στα γραφεία τους.
- Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών τους.
- Να καταργηθούν οι λίστες τρομοκρατών της τούρκικης αστυνομίας.
- Να ανακληθούν όλες οι ποινικές διώξεις που υπάρχουν εις βάρος τους.

Για εμάς, ήταν μια συνάντηση – γνωριμία με συντρόφους που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες (διωγμούς, φυλακίσεις, επικηρύξεις μελών τους από το αστικό τουρκικό κράτος) ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο. Παρ’ όλο το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με κοινές αγωνίες όσον αφορά τον αντικαπιταλιστικό – αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Υποδεχτήκαμε τον Ουμούτ (τραγούδι, κιθάρα), την Σενάα (τραγούδι, φλάουτο) και την Μποράν (τραγούδι) μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum και του Λαϊκού Μετώπου. Μαζί τους ήταν η Κωνσταντίνα, μέλος του ελληνικού τομέα του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου. Η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από πολλά θέματα· Κάποια από αυτά τα δημοσιεύουμε παρακάτω σε μορφή συνέντευξης:

Σας καλωσορίζουμε στα γραφεία μας και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνάντηση, μιας και ξέρουμε το βαρύ σας πρόγραμμα.

Εμείς ευχαριστούμε, είναι σπουδαίο που μας καλέσατε και μας στηρίζετε.

Στο περιοδικό ΒΙΔΑ και το blogspot Prolet connect  έχουμε αποτυπώσει πολλές φορές την αλληλεγγύη μας στους Grup Yorum και αγωνιάμε για τα ζητήματα που έρχεστε αντιμέτωποι. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά σύντροφοι που στεκόμαστε ενεργά αλληλέγγυοι όχι μόνο στο συγκρότημά σας, αλλά και στον τούρκικο εργαζόμενο λαό και για αυτό τον λόγο γίνεται και σήμερα αυτή η συνάντηση. Για την δημιουργία και εδραίωση της επαφής μας.

Και για εμάς είναι εξίσου σημαντική αυτή η συνάντηση, μιας και μας ενδιαφέρει να αναπτύσσεται η διεθνιστική αλληλεγγύη. Το συγκρότημα Grup Yorum - στο πλαίσιο του διεθνισμού - θα παίξει στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία. Στο διεθνιστικό αυτό ταξίδι μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε συντρόφους, οργανώσεις, καλλιτέχνες - μουσικούς.

Η στρατευμένη τέχνη είναι όπλο, και εσείς το αξιοποιείτε πολύ καλά ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση. Εργάζεστε ως μουσικοί, ή κάνετε άλλες δουλειές;

Η δουλειά μας είναι 24 ώρες το 24ωρο να είμαστε αφοσιωμένοι στον αγώνα. Είμαστε πάνω απ’ όλα αγωνιστές. Υπάρχουν όμως και σύντροφοι που εργάζονται σε διάφορες δουλειές. Δεν είναι εφικτό όλα τα μέλη να αφιερώνουν όλο τους τον χρόνο στην οργάνωση. Κάποιοι όμως λειτουργούμε έτσι.

Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε ίσως κάποιο κομματικό μισθό ως επαναστατικά στελέχη;

- Όχι, αυτό γίνεται αφιλοκερδώς, μέσα από την καρδιά μας.

(Παρέμβαση μέλους του Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου)

Ο βιοπορισμός μελών των Grup Yorum και αγωνιστών του Λαϊκού μετώπου γίνεται μέσα στα πλαίσια του κοινοτισμού, λειτουργούν σε κολεκτίβες. Τα περισσότερα μέλη των Grup Yorum, ιδίως οι παλαιότεροι, βιοπορίζονται με αυτόν τον τρόπο. Οι ανάγκες τους καλύπτονται από τους υπόλοιπους συντρόφους. Μαγειρεύουν όλοι μαζί, θα φιλοξενηθούν σε συντροφικά σπίτια σε διάφορες γειτονιές. Όσοι είναι επαγγελματίες επαναστάτες μετακινούνται, αλλάζουν σπίτια, έχουν κοινό ταμείο.

- Μοιραζόμαστε ότι έχουμε, χωρίς απαραίτητα να μιλάμε μόνο για χρήματα. Ο καθένας μας συμμετέχει όπως μπορεί…

Ένα κοινό πλέγμα που όλοι συμμετέχουν στον αγώνα με τον τρόπο τους.

Και το Grup Yorum είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα, δεν είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά ακόμα ένα όπλο στον αγώνα.

Να σταθούμε σε ένα κομμάτι αυτού του πλέγματος, που είναι το πολιτιστικό σας κέντρο.

Το πολιτιστικό μας κέντρο αφορά και άλλες τέχνες, όχι μόνο την μουσική. Υπάρχουν ομάδες σινεμά, θεάτρου, φωτογραφίας. Ήδη δουλεύουμε την δεύτερη ταινία μας. Η πρώτη έχει να κάνει με τα λευκά κελιά, έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Στο πολιτιστικό κέντρο προσφέρετε μαθήματα σε παιδιά κι ενήλικους της εργατικής τάξης;

Παραδίδονται μαθήματα που αφορούν όλες τις τέχνες, καλούμε έτσι κι αλλιώς όλο τον λαό να ασχοληθεί με την τέχνη. Στα μουσικά μαθήματα στηρίζουμε και τα παιδιά χαρίζοντάς τους το όργανο που έχουν επιλέξει να μάθουν! Κάνουμε μουσικά εργαστήρια, και σχηματίζουμε χορωδίες και μουσικά σύνολα. Φυσικά στις συναυλίες μας όλοι μας οι σπουδαστές και σπουδάστριες συμμετέχουν ενεργά. Και στα δρώμενα μας οι θεατρικές ομάδες ανεβάζουν παραστάσεις!

Τα μαθήματα είναι βέβαια δωρεάν. Είναι συγκλονιστικό το ότι ο λαός βλέπει τα παιδιά του να προοδεύουν και να παίζουν σημαντικό ρόλο είτε στις συναυλίες, είτε στις παραστάσεις. Ο λαός το θεωρεί όλο αυτό δικό του κτήμα. Σε αυτό βλέπει τον πόνο του, τις ελπίδες του να αντανακλώνται στα τραγούδια και αλληλεπιδρά μαζί μας. Μας προσφέρουν από μουσικά όργανα, μέχρι στίχους. Σαράντα τέσσερα χρόνια τώρα είναι μια παράδοση που συνεχίζεται…

Με όλα όσα περιγράφετε έχει ήδη δοθεί ο ορισμός για το τι σημαίνει στρατευμένη τέχνη.

Για εμάς το να είσαι στρατευμένος καλλιτέχνης σημαίνει το να συμμετέχεις στην κολεκτίβα. Οι κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας μας στέλνουν στίχους των τραγουδιών, εμείς φτιάχνουμε την μουσική και έτσι υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ μας.
Η κολεκτίβα μας διέπεται από ηθικούς κανόνες και αξίες που τηρούνται από όλους μας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε αδιατάρακτα την πορεία μας τόσα χρόνια.

Αποφεύγουμε να σας κάνουμε ερωτήσεις για τα πολιτικά γεγονότα αυτό τον καιρό στην Τουρκία μιας και υπάρχει ενημέρωση από τους συντρόφους εδώ στην Ελλάδα, και για αυτό εστιάζουμε σε ζητήματα τέχνης. Πιστεύουμε και εμείς με την σειρά μας πως η στρατευμένη τέχνη είναι όπλο της εργατικής τάξης και μάλιστα πολύ επικίνδυνο για την άρχουσα τάξη.

Να αναφέρουμε πως μετά το ‘80 εμφανίστηκαν πολλοί καλλιτέχνες με επαναστατικό ρεπερτόριο. Τώρα βλέπουμε πως δεν έχει μείνει τίποτα από αυτούς. Αυτό τελικά οφείλεται στο ότι δεν ήταν στρατευμένοι.

Και προφανώς δεν είχαν βαθιές ρίζες στην εργατική τάξη και τον αγωνιζόμενο λαό.

Έτσι ακριβώς.

Αυτή είναι και η δική μας άποψη. Ότι προκύπτει από την ίδια την εργατική τάξη, είτε τραγούδι, είτε ποίημα, ακόμα και μια ζωγραφιά, χτίζει τον πολιτισμό της τάξης μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που γκρεμίστηκε η ΕΣΣΔ παραδείγματος χάρη. Έπαψε ο λαός να το θεωρεί δική του υπόθεση. Χωρίστηκε ο λαός από την επανάσταση.

Μετά τον θάνατο του Στάλιν.

Ναι συμφωνούμε.

Δεν είναι τυχαίο που η ΕΣΣΔ νίκησε τους ναζί επειδή ακριβώς ο σοβιετικός λαός θεωρούσε δική του υπόθεση τον σοσιαλισμό στην χώρα του.

Πολλοί σύντροφοι  του Μετώπου είναι στις φυλακές. Έγκλειστα μέλη των Grup Yorum έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν;

Φυσικά. Οργανώνονται ακόμα και χορωδίες. Τα δικαιώματά μας στην φυλακή παραβιάζονται μονίμως. Για παράδειγμα μας δίνουν την κιθάρα ή το σάζι για να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη ότι σέβονται τους φυλακισμένους, όμως τα δίνουν χωρίς χορδές! Για να μας εμποδίσουν να δημιουργούμε, να συνθέτουμε! Όμως όταν μιλάμε στο τηλέφωνο μαζί τους, μας ψιθυρίζουν στίχους! Στο επισκεπτήριο θα μας πουν «στα πεταχτά» μια μελωδία και θα προσπαθήσουμε να την συγκρατήσουμε!

Και στην Ελλάδα υπάρχει η κουλτούρα της αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους αγωνιστές. Υπάρχει η μεγάλη εμπειρία του εργατικού κινήματος όπου χιλιάδες επαναστάτες κομμουνιστές στάλθηκαν στην εξορία. Εκεί δημιουργηθήκαν ομάδες αλληλοβοήθειας και συμβίωσης. Μέσα από αυτούς τους δεσμούς με πολιτιστικά και διαφωτιστικά δρώμενα, βγαίναν δυνατοί.

Έτσι λειτουργούμε και εμείς. Συνεχίζει τη δράση της η κολεκτίβα της φυλακής με θεατρικά, χορωδίες και ότι άλλο μπορούμε να κάνουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ο Μίκης Θεοδωράκης που γνωρίζουμε πολύ καλά τα τραγούδια του είναι ένα παράδειγμα που μας εμπνέει.  Που μέσα στο μπουντρούμι κατάφερνε και δημιουργούσε. Εμείς συνεχίζουμε είτε έξω είτε μέσα στις φυλακές να κάνουμε αυτό που ξέρουμε έτσι κι αλλιώς. Να γράφουμε, να συνθέτουμε και να καταγγέλλουμε. Έχουμε μετατρέψει το πολιτιστικό μας κέντρο σαν οχυρωμένο φρούριο ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε συνεχώς πολιτισμό, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ποτέ δεν παραδοθήκαμε στον φασισμό, συνεχίζουμε τον αγώνα και την μουσική σε καταφύγια, ακόμα και κάτω από πατώματα!

Αυτά τα χρόνια στην Τουρκία, οι καταστάσεις είναι ακόμα πιο δύσκολες. Πως ηχογραφείτε;

Μόνοι μας φτιάχνουμε τους χώρους και τα στούντιο. Μας τα καταστρέψανε όλα στην εισβολή που έκανε η αστυνομία. Το οικονομικό μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο. Χρησιμοποιούμε  τον «στουντιακό» εξοπλισμό της Canal, μιας εταιρίας ηχογραφήσεων.

Οι ηχογραφήσεις σας ήταν πάντα αυτόνομες παραγωγές ή υπήρχαν δισκογραφικές εταιρίες φιλικά διακείμενες, που συνεργαζόσασταν;

Οι Grup Yorum περιβάλλονται από μεγάλο σεβασμό. Κανείς δεν μπορεί να προσάψει και να καταλογίσει κάτι μεμπτό. Δεν μπορεί κανείς να μας προσβάλει. Ο καλλιτεχνικός κόσμος σέβεται πολύ το συγκρότημα και θα σταθεί απέναντι σε όποιον μας διαβάλλει. Η εκτίμηση τους προς το συγκρότημα είναι μεγάλη. Έτσι και τα στούντιο που συνεργαζόμαστε δεν μας ζητάνε οποιοδήποτε αντάλλαγμα γιατί γνωρίζουν ποιοι είμαστε και ότι κάνουμε στρατευμένη τέχνη.

Εν ολίγοις οι Grup Yorum είναι τέτοιο καλλιτεχνικό μέγεθος που δέχεται βοήθεια από παντού.

Κι όχι μόνο τα στούντιο, αλλά και οι συναυλιακοί χώροι μας παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα.  Οι πόρτες είναι ανοιχτές για το συγκρότημα και δεχόμαστε την αλληλεγγύη από παντού. Αυτό γίνεται επειδή είναι μαζί μας ο λαός. Δεν επιδιώκουμε πολυτέλειες, μόνο ο λαός να είναι μαζί μας και να τραγουδάμε μαζί. Όλοι μαζί περιφρουρούμε και τις συναυλίες μας.

- Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνάντηση. Θέλουμε να κρατήσουμε επαφή και να υπάρχει αλληλεγγύη και στήριξη, γιατί παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό. Δεν μπορείς να ζεις ειρηνικά μέσα στον ιμπεριαλισμό.

Ειδικά μετά την κουβέντα που κάναμε και την ταύτιση των ιδεών μας και τις απόψεις σας για την στρατευμένη τέχνη, θα χαρούμε πάρα πολύ να σας δούμε.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο κοινός μας σκοπός είναι ο πόλεμος ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι το να έρθουν οι εργάτες «στα πράγματα»!

Να πούμε και για τα φυλακισμένα μέλη των Grup Yorum. Θα χαρούμε πολύ να έρθετε στην Γερμανία και στην Ινστανμπούλ και να σας φιλοξενήσουμε.

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση!

Σας καλούμε επίσημα ως Grup Yorum να είστε οι μουσαφίρηδες μας.

Θα σας βρούμε και στην Ινστανμπούλ…

Σας περιμένουμε στο πολιτιστικό μας κέντρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου