Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Ο δρομέας της αλληλεγγύης!


Είναι φορές που «μικρά» συμβολικά σινιάλα μπορεί να απελευθερώσουν τεράστιες εικόνες και σκέψεις στα μυαλά των ανθρώπων. Η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων και λαών μπορεί να σπάσει σύνορα και να βρει τρόπο να εκφραστεί παντού. Παραδείγματα που σε κάθε πτυχή της ζωής αποδεικνύουν πως οι λαοί έχουν εγγεγραμμένα στο DNA τους την αλληλεγγύη και τον διεθνισμό. Γιατί αυτός ο μικρός πρόλογος όμως;

Έχουμε συνηθίσει στις αθλητικές διοργανώσεις των ημερών μας να λανσάρονται όλων των ειδών οι χορηγοί: «Eυαισθητοποιημένες» στο θέμα του αθλητισμού πολυεθνικές εταιρίες, κανάλια καπιταλιστών, ΜΚΟ, «καταξιωμένοι» αθλητές – διαφημιστές προϊόντων και lifestyle. Έχουμε συνηθίσει ακόμα να βλέπουμε αθλητές να κουνάνε προκλητικά εθνικές σημαίες για να δείξουν την ανωτερότητα του έθνους τους, τον ανταγωνισμό, τον εθνικισμό και ό, τι προάγει το σημερινό καπιταλιστικό βάρβαρο σύστημα. Άλλωστε ο καπιταλισμός δεν θα μπορούσε να μην εισχωρήσει και στον αθλητισμό και να τον φέρει στα μέτρα του.

Όμως, όσο δύσκολες και αν είναι οι εποχές, οι άνθρωποι που προτάσσουν την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους λαούς θα βρίσκουν πάντα τρόπους να δείξουν τον άλλον δρόμο.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Στέφανος Π., ο οποίος συμμετείχε στον υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλον» διανύοντας 246 χιλιόμετρα (Αθήνα - Σπάρτη). Ο Στέφανος πάλεψε με τον εαυτό του και την φύση, αγωνίστηκε σκληρά και κατάφερε να φτάσει στον τερματισμό. Η διαφορά του όμως από τους υπόλοιπους είναι ότι επέλεξε μαζί του να έχει μια σημαία που έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των προοδευτικών ανθρώπων ως η σημαία ενός αγωνιζόμενου λαού. Στον τερματισμό λοιπόν σήκωσε την Παλαιστινιακή σημαία τιμώντας τον αγωνιστή λαό της Παλαιστίνης, στέλνοντας με αυτή του την κίνηση το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Η κίνηση του Στέφανου αποδεικνύει ότι οι λαοί έχουν περισσότερα να τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν και θα μας θυμίζει πάντα ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη και η στήριξη του δίκαιου αγώνα ενός λαού είναι καθήκον μας.

1 σχόλιο: