Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η εργατική τάξη μετράει ακόμα έναν νεκρό…


[…] Μια τεράστια εκστρατεία έχει γίνει από την πλευρά των συμφερόντων Μελισσανίδη -και των πιστών παρατρεχάμενων- σε όλο αυτό το διάστημα, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες, αλλά και σήμερα, για να αγκαλιαστεί το συγκεκριμένο έργο «καπιταλιστικής ανάπτυξης» με άλλοθι τα αεκτζίδικα αισθήματα. Φυσικά, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι ο κεντρικός παράγοντας αυτής της εκστρατείας ήταν η ανοιχτή βία και τρομοκρατία ενάντια στους κατοίκους της περιοχής και το αντικαπιταλιστικό κίνημα ευρύτερα[…]

[…]Η ενότητα των εργατών και η οργάνωσή τους μπορεί να αντιπαρατεθεί με τους καπιταλιστές και να βάλει φρένο στα σχέδιά τους. Οι εργάτες στα εργοτάξια έχουν τη δύναμη να εναντιωθούν στους τακτικισμούς των αφεντικών και η ταξική τους πάλη είναι αυτή που δεν θα κάνει τους όποιους θεατές στο συγκεκριμένο εργοτάξιο να δουν ζωντανά από την κάμερα κάποιον εργάτη να σακατεύεται[...]

Αυτά γράφονται στο τεύχος 27 του περιοδικού Βίδα που κυκλοφορεί και δυστυχώς βγήκαν γρήγορα αληθινά. Εργάτης στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ έπεσε από σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ξεκίνησαν ήδη οι «γλώσσες των συμφερόντων» να μας μιλάνε για «ειλικρινή συλλυπητήρια». Από τέτοια ξέρουν πολλά, όπως και από το να κάνουν πολλά για να ολοκληρώνουν γρήγορα οτιδήποτε τους φέρνει κέρδος και βοηθάει την ανάπτυξη. Την καπιταλιστική φυσικά γιατί η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για τους φτωχούς θα παραμένει ίδια, με τα ίδια προβλήματα, με την ίδια ταξική δόμηση.

Για να φτάσουμε λοιπόν σε ακόμα ένα εργοδοτικό έγκλημα με ακόμα έναν νεκρό της εργατικής τάξης, υπήρξε μια σειρά γεγονότων που δεν μπορούν να αποκοπούν μεταξύ τους. Έπρεπε πάση θυσία να ξεκινήσει το έργο της ανάπτυξής τους και γι’ αυτό επιστρατεύτηκαν οπαδοί που έδρασαν ως τσιράκια του Μελισσανίδη. Η βία ήταν και αυτή τη φορά μέσο των καπιταλιστικών συμφερόντων. Χτυπήθηκαν κάτοικοι της περιοχής, δέχτηκαν ανοιχτή βία δυνάμεις του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Ξεπεράστηκαν εύκολα δια της «νομικής οδού» όλα τα εμπόδια για τη συνέχιση της κατασκευής του έργου. Όταν οι εργάτες στο εργοτάξιο προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση, η αστυνομία ήταν εκεί να ζητάει στοιχεία για τη νομιμότητα της απεργίας.

Έτσι, το έργο παίρνει μορφή με εντατικούς ρυθμούς. Αυτή ήταν και η απαίτηση από τους εμπλεκόμενους καπιταλιστές και εργοδότες, πολλές φορές δια στόματος «οπαδών». Τώρα μένει να δούμε τι θα πουν αυτοί οι «ενδιάμεσοι» που έψαχναν χίλιους δυο τρόπους και λόγους για να κάνουν τα στραβά μάτια σε ό,τι συντελείται καιρό τώρα στην περιοχή.

Σήμερα, στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, η εργατική τάξη μετράει ακόμα έναν νεκρό. Στο χέρι της είναι να οργανωθεί ταξικά/πολιτικά, να οργανώσει και οξύνει τον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου