Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η επίθεση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – ΣΕΒ στην εργατική τάξη δεν θα περάσει


Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ο ΣΕΒ εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της COSCO. Μόνο που η COSCO συμφώνησε στην τριμερή διαπραγμάτευση για την επέκταση των ΒΑΕ. Επομένως, οι βιομήχανοι επιβεβαιώνουν ότι εδώ και καιρό έχει υπερβεί τον ρόλο του θεσμικού «κοινωνικού εταίρου». Και συμπεριφέρονται ως πολιτικός φορέας ακραία νεοφιλελεύθερος, που ζητεί παντού τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ.
Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Το ζήτημα του χαρακτηρισμού ως ΒΑΕ της εργασίας στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τέθηκε από τις αρχές του 2016 σε τριμερή συνάντηση των εργολαβικών εταιρειών, του εκπροσώπου του παραχωρησιούχου, των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) και εμού, όπως και συνεργατών του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αν. Νεφελούδης Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας 

Με αυτόν τον τρόπο επέλεξαν να απαντήσουν οι αριστεροί διαχειριστές και τα όργανά τους σε «διαμαρτυρία» που λένε πως δέχτηκαν από τον ΣΕΒ, ο οποίος «κατέκρινε» την κυβέρνηση για την ένταξη των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού στον Πειραιά, στα ΒΑΕ. Οι βιομήχανοι - καπιταλιστές δεν κάνουν -και ούτε έχουν σκοπό να κάνουν πίσω- σε κανένα εργατικό ζήτημα που προκύπτει, πολύ απλά γιατί υπερασπίζονται ανοιχτά τα συμφέροντά τους, τα συμφέροντα της τάξης τους. Θέλουν την εργατική τάξη δουλική χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα και είναι και λογικό να ζητάνε με κάθε τρόπο τα πάντα από το κράτος τους. Η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών όμως για τι ακριβώς θέλει να μας πείσει; Πως κάνει ακόμα μια «σκληρή διαπραγμάτευση» αυτή τη φορά με τους βιομήχανους;

Να τους υπενθυμίσουμε πως κατά την διάρκεια της ταξικής μάχης που έδιναν οι εργάτες της cosco στο λιμάνι – μέσω του ταξικού τους σωματείου ΕΝΕΔΕΠ – η κυβέρνησή έταζε στους εργάτες, παρέα με τους εργολάβους και εργοδότες της COSCO, την δήθεν επίλυση των αιτημάτων, που μέσα σε αυτά ήταν και η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, την ένταξή τους στα ΒΑΕ, διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας και άλλα… Κορόιδευαν όμως για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους. Οι εργάτες με την αγωνιστικότητά τους κέρδισαν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, κι ας μας λέει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας πως εκκρεμούσε από το 2016. Τίποτα δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των εργατών κόντρα σε όλους και όλα.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση του σωματείου των λιμενεργατών:

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των εργαζομένων δεν θα περάσει. Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα.. .Αυτό ήταν που έφερε την απόφαση για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Οι αγώνες μας ήταν που έφεραν την cosco Dport στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κλιμάκωση του αγώνα μας με νέες δυνάμεις είναι που θα φέρει τη νίκη.

Οι «κοντρίτσες» ΣΕΒ - κυβέρνησης μόνο ως κομμάτι στο ενδοαστικό πεδίο μπορούν να διαβαστούν με κοινό παρανομαστή το τσάκισμα της εργατικής τάξης. Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει και αυτή μερίδιο στο ξεπούλημα του λιμανιού στον μονοπωλιακό όμιλο της COSCO. Όπως και να έχει, με την δημοσιοποίηση αυτής της υποτιθέμενης κόντρας βιομηχάνων – κυβέρνησης επανατοποθετείται στο τραπέζι το ζήτημα της ένταξης στα ΒΑΕ των εργατών της COSCO, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων και σε άλλους κλάδους, και επειδή η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποδείξει σε όλους τους τομείς ποια συμφέροντα υπερασπίζει, είναι στο χέρι και στη δύναμη της εργατικής τάξης να αντιπαλέψει ενωμένη την επίθεση που δέχεται από κάθε κατεύθυνση.

Οι εργολάβοι και υπεργολάβοι, τα αστικά κόμματα, οι βιομήχανοι, παρά τις όποιες ενδοαστικές τους κόντρες, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και δουλεύουν εξίσου για το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Παραδίπλα τους οι καλοθελητές και πιστοί υπηρέτες τους (που εμφανίστηκαν και στην απεργία στο Πέραμα) φασίστες και λοιποί απεργοσπάστες. Τελευταία, και ενώ οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται στην προσπάθεια οργάνωσης γενικής απεργίας, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ συνεχίζουν να μουρμουρίζουν περί «κοινωνικής συμμαχίας» και «κοινωνικού διαλόγου».

Οι εργάτριες και οι εργάτες πρέπει να στηριχθούν στις δυνάμεις τους, μπορούν και έχουν την δύναμη να υπερασπιστούν και να οξύνουν την πάλη ενάντια σε όλους τους παραπάνω, σε αυτούς που καταληστεύουν την ίδια τους τη ζωή, να χτυπηθούν με τους πάσης φύσεως εκμεταλλευτές στους χώρους της μισθωτής εργασίας, αλλά και να οργανωθούν πολιτικά στον αντιιμπεριαλιστικό/αντικαπιταλιστικό αγώνα.

 ΥΓ. Την ώρα που γραφόταν το κείμενο ενημερωθήκαμε πως οι εργάτες κέρδισαν οριστικά την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Ανακοίνωση ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ:

ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΑΕ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΕΔΕΠ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΝΙΚΕΣ!

Δύναμη και ταξική αλληλεγγύη στους εργάτες της cosco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου