Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Αλληλεγγύη στον Pablo Hasel

Πέντε έως δώδεκα χρόνια φυλάκιση αντιμετωπίζει ο Pablo Hasel, με κατηγορίες το περιεχόμενο των στίχων των τραγουδιών του, και τα σχόλια του στο twitter. Ο Καταλανός rapper είναι γνωστός γιατί διαχρονικά μέσα από τα τραγούδια του καταγγέλλει το Ισπανικό κράτοςτην αστυνομική βία και καταστολή, τον φασισμό αλλά και εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στους πολιτικούς κρατούμενους. Στις καλλιτεχνικές δουλειές του όπως και στις μουσικές παραγωγές του, στέκεται πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων. Δηλώνει περήφανα κομμουνιστής και τοποθετείται πάντα στα αριστερά αφού με τον οργισμένο στίχο του εναντιώνεται στην αστική ψευτοδημοκρατία όπως την ονομάζει. Ο Pablo Hasel είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα στρατευμένου καλλιτέχνη.

Για αυτό άλλωστε κατά καιρούς έχει μπει και στο στόχαστρο του Ισπανικού κράτους και των δικαστηρίων. Το 2011 ο Pablo Hasel συλλαμβάνεται γιατί μέσα από τους στίχους του τραγουδιού του «Democracia su puta madre» δηλώνει την αλληλεγγύη του σε πολιτικούς κρατούμενους. Η ισπανική αστυνομία θα εισβάλλει στο σπίτι του κατάσχοντας κείμενα, δίσκους και βιβλία. Η αντίδραση και η στήριξη κόσμου προς τον Καταλανό είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αφεθεί ελεύθερος έστω και με περιοριστικούς όρους. Τρία χρόνια αργότερα στις 1 Απριλίου 2014 το ανώτατο δικαστήριο τον καταδικάζει σε 2 χρόνια φυλάκισης. Αιτία για άλλη μια φορά είναι το περιεχόμενο των τραγουδιών. Τον κατηγορούν για βίαιη προπαγάνδα και ρητορική μίσους. Φέτος, στην 1 Φλεβάρη ο Pablo Hasel βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με τα ισπανικά δικαστήρια με ενδεχόμενο φυλάκισης ως και 12 χρόνια. Οι κατηγορίες είναι ότι κριτικάρει-πάλι μέσω των τραγουδιών και του λογαριασμού του στο twitter- την μοναρχία και την κρατική καταστολή. Ιδιαίτερα όμως για την αλληλεγγύη του στους πολιτικούς κρατούμενους, και ειδικά για την περίπτωση της κομμουνίστριας Isabel Aparicio που το 2014 πέθανε μέσα στις φυλακέςλόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και μηδενικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά την διάρκεια της κράτησής της. Κατηγορείται επίσης για διασπορά μίσους γιατί κατήγγειλε φασίστα τραγουδιστή. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος «στην Ισπανία κατηγορούνται μόνο αυτοί που καταγγέλλουν τους φασίστες και όχι το αντίθετο».

Η στάση μίσους που κρατάει το ισπανικό κράτος απέναντι στον Pablo Hasel δεν είναι πρωτόγνωρη. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, κατά καιρούς πολλοί καλλιτέχνες αλλά και αγωνιστές αντιμετωπίζουν την κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Η αιτία είναι οι πολιτικές  τους πεποιθήσεις, και αφορμή κάποια δήλωση στήριξής τους σε κινητοποιήσεις ή κάποια καταγγελία φασιστικών επιθέσεων. Άλλωστε και σε μας είναι γνωστός ο καταπιεστικός χαραχτήρας του Ισπανικού κράτους. Τον είδαμε στα γεγονότα στην Καταλονία αλλά και τον θυμόμαστε από την άγρια καταστολή που έχουν δεχτεί το σύνολο των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Ένα κράτος λοιπόν που ανοιχτά χτυπάει και καταπιέζει τον λαό του πρέπει να καταπνίξει και οποιαδήποτε φωνή στρέφεται ενάντιά του.

Φυσικά η στάση αυτή δεν είναι μόνο ισπανικό «προνόμιο». Σε ολόκληρο τον κόσμο η αντικομμουνιστική προπαγάνδα δίνει και παίρνει. Στην «πολιτισμένη» και «δημοκρατική» Δύση η φασιστικοποίηση και η τρομοκρατία επικρατούν. Από τις ΗΠΑ όπου εκατοντάδες αφροαμερικάνοι δολοφονούνται εν ψυχρώ κάθε χρόνο από την αστυνομία μέχρι το κράτος έκτακτης ανάγκης στην Γαλλία και την αύξηση των μέτρων καταστολής σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα οι κομμουνιστικές ιδέες δικάζονται στην Γερμανία με την δίκη των Τούρκων αγωνιστών της ΑΤΙΚ. Σε ολόκληρο τον κόσμο το σύστημα οπλίζεται ενάντια στον «εχθρό λαό» και στις απόψεις που του εναντιώνονται.

Για αυτούς τους λόγους η αλληλεγγύη μας στον Pablo Hasel πρέπει να είναι δεδομένη. Να τον υπερασπιστούμε στο ενδεχόμενο φυλάκισής του. Να απαιτήσουμε την αθώωσή του. Να υπερασπιστούμε τις αριστερές και κομμουνιστικές ιδέες.

"Κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αισθανόμαστε ασήμαντοι και να μην γνωρίσουμε τη δύναμη που έχει η οργάνωση και η πάλη. Όταν πραγματικά το μάθουμε και κάνουμε κάτι για αυτό ο φόβος θα αρχίζει να αλλάζει πλευρά"

Ενημέρωση για την δίκη του Pablo Hasel 1/02

Την Πέμπτη 1/02 ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η δίκη του Pablo Hasel στο εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμα σε μια απόφαση. Έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν, τον υποδέχτηκαν και κάθισαν καθ' όλη την διάρκεια της δίκης αλληλέγγυοι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στο ισπανικό κράτος και απαιτούσαν την αθώωσή του.
Η εισαγγελική αρχή πιστεύει ότι ο ράπερ, ο οποίος καταδικάστηκε ήδη το 2014 από το Ανώτατο Δικαστήριο για το έγκλημα ότι διατηρεί στο κοινωνικό δίκτυο Twitter μια σελίδα με «συστηματική εξύμνηση τρομοκρατικών ενεργειών και τρομοκρατών , παρουσιάζοντας τους ως ήρωες και παραδείγματα προς μίμηση  και παρουσιάζει τις πράξεις τους ως ηρωικές και δικαιολογημένες.Ο εισαγγελέας για αυτό ζητά φυλάκιση 2 ετών και εννέα μηνών  και πρόστιμο 16.200 ευρώ. Αλλά δεν είναι το μόνο. Για το έγκλημα των προσβολών στο Στέμμα ζητά 10.800 ευρώ και για τη "συκοφαντία και τις προσβολές σε κρατικούς θεσμούς" ζητάει ποινή 13.500 ευρώ. Συνολικά, το Γραφείο του Εισαγγελέα ζητά από τον ράπερ, πέραν της ποινής φυλάκισης, χρηματική ποινή 40.500 ευρώ(!), η οποία αν δεν είναι σε θέση να πληρώσει, θα αυξήσει την ποινή φυλάκισης.

Περιμένουμε από βδομάδα για εξελίξεις και ενδεχομένως και για την τελική απόφαση του δικαστηρίου. Ο ίδιος ο Pablo Hasel σε συνέντευξή του δήλωσε: "Είναι πολύ δύσκολο να δικαιωθώ από το Δικαστήριο της Ισπανίας γιατί είναι ένα φασιστικό δικαστήριο".

Πηγή και συνεχής ενημέρωση ΕΔΩ

1 σχόλιο: